424
Ο Γουστάβο Πέδρο και η υποψήφια αντιπρόεδρός του, Φράντσα Μαρκές, πανηγυρίζουν τη νίκη τους στον πρώτο γύρο | REUTERS/Santiago Arcos

Κολομβία: Μεγάλη νίκη του αριστερού υποψηφίου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 12:06
Ο Γουστάβο Πέδρο και η υποψήφια αντιπρόεδρός του, Φράντσα Μαρκές, πανηγυρίζουν τη νίκη τους στον πρώτο γύρο
| REUTERS/Santiago Arcos

Κολομβία: Μεγάλη νίκη του αριστερού υποψηφίου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 12:06

Ο αντιπολιτευόμενος Γουστάβο Πέδρο κέρδισε με διαφορά την Κυριακή τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία. Αν κερδίσει και στον δεύτερο, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος που προέρχεται από την Αριστερά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, έπειτα από τη μεγάλη ήττα που υπέστη η παραδοσιακή Δεξιά, με τον δικό της υποψήφιο να έρχεται στην τρίτη θέση.

Ο Πέδρο θα βρεθεί αντιμέτωπος στις 19 Ιουνίου με έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, τον εκατομμυριούχο Ροδόλφο Ερνάντες.

Ο υποψήφιος της Δεξιάς, Φεντερίκο Γκουτιέρες, ήρθε τρίτος, αποτέλεσμα που εξέπληξε πολλούς και σηματοδοτεί άνευ προηγουμένου ήττα για την παράταξη που μονοπώλησε την εξουσία επί δεκαετίες στη λατινοαμερικανική χώρα.

Φαβορί των δημοσκοπήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο γερουσιαστής Πέδρο –άλλοτε αντάρτης οργάνωσης της Aκρας Αριστεράς, που μεταμορφώθηκε σε σοσιαλδημοκράτη, οικονομολόγος– πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, εξασφάλισε το 40,32% των ψήφων, σύμφωνα με το σχεδόν τελικό επίσημο αποτέλεσμα.

Επειτα από πολιτικές που ενθάρρυναν τις ανισότητες και τη διαφθορά, οι κολομβιανοί πολίτες ψήφισαν τον 62χρονο Πέδρο επιζητώντας αλλαγή.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα τέσσερα χρόνια της θητείας του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, σημαδεύτηκαν από την πανδημία, τη βαθιά ύφεση, τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που παρέλυσαν πολλές πόλεις και την επιδείνωση της βίας των ένοπλων οργανώσεων στις επαρχίες.

«Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, που σημαίνει περισσότερη διαφθορά, βία, πείνα. Ή να αλλάξουμε την Κολομβία, να την οδηγήσουμε προς την ειρήνη, την ευημερία και τη δημοκρατία», είπε ο Πέδρο, βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε, στην Μπογκοτά.

Ο «κολομβιανός Τραμπ»

Ο επιχειρηματίας και ανεξάρτητος υποψήφιος Ροδόλφο Ερνάντες, 77 ετών, κατέλαβε τη δεύτερη θέση (27,94%), και ο δεξιός Γκουτιέρες (23,95%) την τρίτη, σε μια άσχημη βραδιά για την παραδοσιακή Δεξιά, που ασκεί την εξουσία επί δεκαετίες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ερνάντες, άλλοτε δήμαρχος στην Μπουκαραμάνγκα, επιχειρηματίας που κάνει δηλώσεις συχνά εκκεντρικές ή ακραίες, αποκαλείται από μερίδα των ΜΜΕ «ο κολομβιανός Τραμπ». Κέρδισε τη δεύτερη θέση στις εκλογές, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία κυρίως μέσω TikTok και άλλων social media.

Ο εκατομμυριούχος Ροδόλφο Ερντάντεζ έκανε την έκπληξη και πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών – REUTERS/Stringer

«Σήμερα κέρδισε η χώρα διότι δεν θέλει να συνεχίσει ούτε μια μέρα ακόμη με τα ίδια πρόσωπα, που μας οδήγησαν στην οδυνηρή κατάσταση που ζούμε», είπε ο Ερνάντες, υποσχόμενος να καταπολεμήσει τη διαφθορά, παρότι αντιμετωπίζει ο ίδιος έρευνα για ύποπτες δοσοληψίες.

Ο 80χρονος υποψήφιος κατάφερε «από το πουθενά» να «ανέβει στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να βγει καν από το σπίτι του και χάρη σε μια εκστρατεία-αστραπή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως σχολίαζαν αναλυτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...