1025
Διασώστες και γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματίες στο νοσοκομείο Παίδων του Κιέβου, που έπληξε ρωσικός πύραυλος τη Δευτέρα | REUTERS/Gleb Garanich

Κόλαση στην Ουκρανία: 40 ρωσικοί πύραυλοι εναντίον αμάχων – τουλάχιστον 29 νεκροί

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 12:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/07/2024, 15:45
Διασώστες και γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματίες στο νοσοκομείο Παίδων του Κιέβου, που έπληξε ρωσικός πύραυλος τη Δευτέρα
|REUTERS/Gleb Garanich

Κόλαση στην Ουκρανία: 40 ρωσικοί πύραυλοι εναντίον αμάχων – τουλάχιστον 29 νεκροί

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 12:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/07/2024, 15:45

Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 40 πυραύλους κατά ουκρανικών πόλεων τη Δευτέρα, πλήττοντας ένα νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο και προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες και υποδομές σε όλη τη χώρα.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 άλλοι τραυματίστηκαν τη Δευτέρα σε σφοδρή ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Κρίβι Ριχ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στην πόλη αναφέρθηκαν πολλά πλήγματα, που μεταξύ άλλων προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο διοίκησης μιας βιομηχανικής επιχείρησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα ακόμα τραυματίστηκαν σε ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα σήμερα είναι μια τις χειρότερες στα δύο χρόνια πολέμου, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Είναι μια από τις χειρότερες επιθέσεις. Μπορείτε να δείτε: είναι ένα νοσοκομείο παίδων», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters ενώ στεκόταν κοντά στο κτίριο που υπέστη σοβαρές ζημιές.

Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να απομακρύνουν τα χαλάσματα στο νοσοκομείο παίδων. Γονείς κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά βγήκαν στον δρόμο, σε κατάσταση σοκ και κλαίγοντας ύστερα από την αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

«Ήταν τρομακτικό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, προσπαθούσε να καλύψω (το μωρό μου). Προσπαθούσα να τον καλύψω με αυτό το πανί για να αναπνεύσει», δήλωσε η Σβιτλάνα Κραβτσένκο, 33 ετών, στο Reuters.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δήλωσαν ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ έπληξε σήμερα το πρωί το νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου, σκοτώνοντας, σύμφωνα με αυτή την πηγή, τουλάχιστον δύο νοσηλευτές και τραυματίζοντας επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

«Βρέθηκαν ήδη σχετικά στοιχεία στους τόπους της τραγωδίας, ιδιαίτερα θραύσματα από το ουραίο τμήμα ενός πυραύλου X-101 με σειριακό αριθμό και τμήμα του συστήματος πλοήγησης του ίδιου πυραύλου», σύμφωνα με την ανακοίνωση των SBU. Νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε κάθε ευθύνη, δηλώνοντας ότι το νοσοκομείο επλήγη από θραύσματα ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων, χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό.

Το μεσημέρι, ακούστηκε νέα έκρηξη στην ουκρανική πρωτεύουσα, κατά την οποία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σε ιατρικό κέντρο του Κιέβου, όπως δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές, μερικές ώρες μετά το προηγούμενο χτύπημα σε νοσοκομείο παίδων σε άλλη συνοικία.

Πυκνοί καπνοί πάνω από το Κίεβο μετά τα ρωσικά πλήγματα της Δευτέρας – REUTERS/Vladyslav Sodel

«Υπήρξαν αναφορές για πτώση θραυσμάτων στη συνοικία Ντνιπόβσκι. Ένα ιατρικό κέντρο υπέστη μερικώς ζημιές. Αναφέρθηκαν τέσσερις θάνατοι και τρεις τραυματισμοί», ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτατης ανάγκης στο Telegram, ενώ ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου, δήλωσε μέσω Telegram ότι πρόκειται για «νέο ρωσικό πλήγμα» σε ιατρικό κέντρο. Το ίδρυμα αυτό βρίσκεται στην αριστερή όχθη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε μεγάλη ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ποκρόβσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ιδίου στο Telegram, μια επιχείρηση, για την οποία δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες, επλήγη από πύραυλο.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης το Ντνίπρο, το Κραματόρσκ και άλλες πόλεις.

Μία μητέρα παρηγορεί το τραυματισμένο κοριτσάκι της, στο νοσοκομείο Παίδων του Κιέβου – REUTERS/Thomas Peter

Την ίδια ώρα, ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να αποφασίσουν γρήγορα να ενισχύσουν την αντιαεροπορική της άμυνα ύστερα από το τεράστιο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σήμερα το πρωί.

«Οι αμυντικές μας δυνατότητες συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς. Χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε μέσω Telegram.

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε αντίποινα και δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ζητήσει συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη για την ασφάλεια της χώρας μετά την ρωσική επίθεση.

Στο μεταξύ η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 30 από τους 38 ρωσικούς πύραυλους της σημερινής φονικής επίθεσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ, αεροπορικούς βαλλιστικούς πυραύλους και κατευθυνόμενους πυραύλους σε μια συνδυασμένη επίθεση σε ουκρανικές πόλεις, ανακοίνωσε η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

«Βάρβαρες ενέργειες»

Η Γαλλία χαρακτήρισε «βάρβαρες ενέργειες» τα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις, που προκάλεσαν σήμερα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, κυρίως σε νοσοκομείο παίδων.

«Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες, στοχοποιώντας άμεσα και σκοπίμως νοσοκομείο για παιδιά, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εγκλημάτων πολέμου για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία», δήλωσε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα πλήγματα αυτά «μας θυμίζουν με τραγικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η στήριξή μας για την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί».

Η Βρετανία, από την πλευρά της, καταδίκασε τις επιθέσεις με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να καταγγέλλει «μια φρικτή επίθεση κατά ουκρανών αμάχων».

«Το ρωσικό πλήγμα στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου είναι μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων», έγραψε ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στην πλατφόρμα Χ. «Η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία είναι ακλόνητη. Πρέπει να κάνουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν να λογοδοτήσουν».

Τι ισχυρίσθηκε η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίσθηκε πως οι ζημιές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο, κυρίως σε ένα νοσοκομείο παίδων, προκλήθηκαν από «την πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου», ενώ υποστήριξε ότι «έπληξε» σήμερα αποκλειστικά «στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

«Πολλές φωτογραφίες και βίντεο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Κίεβο, επιβεβαιώνουν αναντίρρητα την καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση ενός πυραύλου της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων στην πόλη», διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τις ουκρανικές δηλώσεις περί επίθεσης της Μόσχας απ’ ευθείας σε ένα πολιτικό νοσοκομείο του Κιέβου, χωρίς να δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής τις φωτογραφίες και τα βίντεο που επικαλείται προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον στόχων της αμυντικής βιομηχανίας και αεροπορικών βάσεων στην Ουκρανία.

«Οι στόχοι της επιδρομής επιτεύχθηκαν. Οι καθορισθέντες στόχοι επλήγησαν», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο.

Εξάλλου ένας άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από ουκρανικές οβίδες που έπληξαν χωριό στη μεθοριακή ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Ο Γκλάντκοφ δήλωσε πως ένας άνδρας υπέκυψε επιτόπου στα τραύματά του στο χωριό Νικόλσκογε.

Άλλα τρία θύματα της επίθεσης μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο, δήλωσε επίσης ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...