328
Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί σε δασική φωτιά στη λίμνη Μπάρινγκτον της Νέας Σκωτίας του ανατολικού Καναδά | Nova Scotia Government/Handout via REUTERS

Κόλαση φωτιάς στον Καναδά: Στάχτη 60 εκατ. στρέμματα – κίνδυνος από τα μικροσωματίδια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 09:46
Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί σε δασική φωτιά στη λίμνη Μπάρινγκτον της Νέας Σκωτίας του ανατολικού Καναδά
|Nova Scotia Government/Handout via REUTERS

Κόλαση φωτιάς στον Καναδά: Στάχτη 60 εκατ. στρέμματα – κίνδυνος από τα μικροσωματίδια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 09:46

Εξήντα εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν από τον Ιανουάριο στον Καναδά, μία επιφάνεια 18 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση για επαγρύπνηση λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα σε όλη τη χώρα.

«Οι Καναδοί είναι αντιμέτωποι με πρωτοφανείς συνέπειες από τις δασικές πυρκαγιές και το πιο ανησυχητικό είναι πως η κορύφωση της περιόδου θα έρθει σε κάποιες εβδομάδες», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ζαν-Ιβ Ντικλό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κατάσταση «έχει αληθινή επίπτωση στη σωματική και ψυχική μας υγεία», πρόσθεσε.

Συνολικά, 423 πυρκαγιές παραμένουν ενεργές στη χώρα, οι μισές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, κι αυτό αφορά τόσο το ανατολικό, όσο και το δυτικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φέτος εξαιτίας των πυρκαγιών.

«Ανεξαρτήτως του πού ζείτε στον Καναδά, ο καπνός μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία», πλειοδότησε η Τερίσα Ταμ, διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά.

Η Ταμ τόνισε ότι τα πολλά ρυπαντικά στοιχεία, ειδικά τα μικροσωματίδια στον καπνό, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία.

Στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις πυρκαγιές, οι αρχές άνοιξαν κέντρα όπου ο αέρας φιλτράρεται και συνιστούν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις εξόδους και να χρησιμοποιούν μάσκες όταν βγαίνουν.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξαπλώθηκε και σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, προκαλώντας προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Θολή η ατμόσφαιρα και πολύ επικίνδυνη για την υγεία η ποιότητα του αέρα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξαιτίας των καναδικών πυρκαγιών, στις 7 Ιουνίου – EPA/SARAH YENESEL

Νέο κύμα καύσωνα θα πλήξει τμήμα του ανατολικού Καναδά, ιδίως το Κεμπέκ, από την Τρίτη.

Θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τις φυσιολογικές αναμένονται κυρίως σε τομείς που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα από τις φωτιές.

Ο Καναδάς, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής θέσης του βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, την ένταση και τη συχνότητα των οποίων επαυξάνει η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...