360
Ενα αεροσκάφος ρίχνει επιβραδυντικό υγρό στις φλόγες, δίπλα σε ένα σπίτι, στο Οροβιλ | REUTERS/Carlos Barria

Κόλαση φωτιάς στην Καλιφόρνια: 28.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν λόγω μεγάλης πυρκαγιάς

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 09:55
Ενα αεροσκάφος ρίχνει επιβραδυντικό υγρό στις φλόγες, δίπλα σε ένα σπίτι, στο Οροβιλ
|REUTERS/Carlos Barria

Κόλαση φωτιάς στην Καλιφόρνια: 28.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν λόγω μεγάλης πυρκαγιάς

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 09:55

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη δασική πυρκαγιά στη βόρεια Καλιφόρνια, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Χιλιάδες στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη κοντά στο Oροβιλ, βόρεια του Σακραμέντο, όπου οι αρχές ζήτησαν από 28.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Πάρανταϊς, περιοχή που επλήγη το 2018 από τη φονικότερη πυρκαγιά στα χρονικά της Καλιφόρνιας, με τον επίσημο απολογισμό τότε να ανέρχεται σε 85 νεκρούς.

Το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), η φωτιά είχε κάψει περισσότερα από 14.000 στρέμματα και εξακολουθούσε να καίει ανεξέλεγκτη.

Ενα ελικόπτερο κάνει νυχτερινή ρίψη στις φλόγες, κοντά στο Οροβιλ – REUTERS/Carlos Barria

Περίπου 400 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, με τη συνδρομή αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Οκτώ πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Λόγω της ξηρασίας, η βλάστηση μετατρέπεται σε καύσιμο για τις φλόγες, οι οποίες εξαπλώνονται ταχύτατα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, εξήγησε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην κομητεία Μπιουτ, Γκάρετ Σόλουντ.

Ο σερίφης Κόρι Χόνι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα πυροτεχνήματα με τα οποία εορτάζεται η 4η Ιουλίου (σ.σ. Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ): «Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι κάποιος που αγόρασε πυροτεχνήματα να κάνει κάτι ηλίθιο. Μην είστε ανόητοι!».

Στην ευρύτερη περιοχή οι αρχές απαγόρεψαν την ρίψη πυροτεχνημάτων.

Ενας πυροσβέστης και ένα αεροσκάφος επιχειρούν στη φωτιά κοντά στο Παλέρμο της Καλιφόρνιας – REUTERS/Carlos Barria

Την κατάσταση δυσχεραίνει το κύμα καύσωνα που σαρώνει την ευρύτερη περιοχή, με τον υδράργυρο να προβλέπεται ότι θα σκαρφαλώσει στους 46 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 24ωρα. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση ενόψει κύματος καύσωνα, ενδεχομένως παρατεταμένου, ιστορικού και δυνητικά θανατηφόρου», προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ο Γκάβιν Νιούσομ ανακήρυξε την Καλιφόρνια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να μπορέσει να λάβει επείγουσα ομοσπονδιακή βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...