390
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. Προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων | REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Κόλαφος για τον Ερντογάν: Ετοιμος να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 08:32
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. Προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
|REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Κόλαφος για τον Ερντογάν: Ετοιμος να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 08:32

Για την Άγκυρα θα είναι ένα ράπισμα ιστορικών διαστάσεων. Εδώ και δεκαετίες η Τουρκία —και ιδίως ο Ταγίπ Ερντογάν— αρνούνται τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι εις βάρος των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ακόμα περισσότερο αρνούνται ότι διέπραξαν Γενοκτονία, ασχέτως αν όλο και περισσότερες χώρες της Γης αυτό πιστεύουν. Το να αναγνωρίσουν όμως ο  Τζο Μπάιντεν και οι ΗΠΑ επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι ένας κόλαφος —και μια απόδειξη ότι ο Λευκός Οίκος δεν αστειεύεται με τον… νεο-Ωθομανό πρόεδρο της Τουρκίας.

Όπως διέρρευσε την Τετάρτη και σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες για τις προθέσεις του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ενδεχομένως και να είναι ζήτημα ημερών. Έως τώρα πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι το 1915 κατά του αρμενικού λαού, όμως μια αναγνώριση από πλευράς Μπάιντεν θα βάζει τη σφραγίδα των ΗΠΑ στην ιστορική μνήμη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της.

Eίχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε «συγκρούσεις» την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Στην πιθανή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρθηκε νωρίτερα την Τετάρτη και η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...