736
Τραυματιοφορείς μεταφέρουν ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών | REUTERS/Yves Herman

Κόκκινος συναγερμός στην Ευρώπη μετά το μακελειό του Τυνήσιου στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2023, 10:17
Τραυματιοφορείς μεταφέρουν ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών
|REUTERS/Yves Herman

Κόκκινος συναγερμός στην Ευρώπη μετά το μακελειό του Τυνήσιου στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2023, 10:17

Το πρωί της Τρίτης «εξουδετερώθηκε», στις Βρυξέλλες, ο ύποπτος ως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς, το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο ύποπτος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στο προάστιο των Βρυξελλών, Σέρμπεκ, μέσα σε ένα καφέ, νωρίς το πρωί της Τρίτης και πέθανε καθ’οδόν προς το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, ο δράστης είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Το βράδυ της Δευτέρας, ο δράστης άρχισε να πυροβολεί εναντίον περαστικών στο κέντρο των Βρυξελλών. Σκότωσε δύο Σουηδούς και τραυμάτισε άλλον έναν, λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Βελγίου-Σουηδίας.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Ακμπάρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Εχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», έλεγε ο τρομοκράτης στο ανατριχιαστικό του μήνυμα μέσω βίντεο που άφησε μετά τη δολοφονία των Σουηδών.

Το Βέλγιο τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»).

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, είχε ζητήσει από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση».

Βέλγοι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει έναν δρόμο κοντά στο σημείο όπου συνελήφθη ο δράστης, το πρωί της Τρίτης – REUTERS/Bart Biesemans

Την Τρίτη, τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες λειτουργούσαν με τηλεργασία, ενώ κλειστά παρέμειναν τα σχολεία.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η UEFA. Οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές ξεκαθάρισαν στην UEFA ότι δεν θα αγωνιζόντουσαν στο δεύτερο ημίχρονο μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο συμπατριώτες τους.

Σύμφωνα με τον βέλγο υπουργό Δικαιοσύνης, ο δράστης είχε κάνει αίτηση ασύλου στο Βέλγιο, το 2019, η οποία είχε απορριφθεί. Είχε μπει στο μικροσκόπιο των αρχών όταν έλαβαν πληροφορίες, το 2016, ότι ήταν τζιχαντιστής, ενώ υπήρχαν κατηγορίες εναντίον του για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Μετά από έρευνα, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και για αυτό δεν ήταν σε λίστα με ύποπτους για τρομοκρατία.

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης ανέβαζε τους τελευταίους μήνες θεωρίες συνωμοσίας σχετικές με την καύση αντιτύπων του Κορανίου στη Σουηδία.

Βέλγοι ειδικοί ερευνούν το σημείο της επίθεσης στις Βρυξέλλες – REUTERS/Johanna Geron

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία των δύο συμπολιτών του εξέφρασε ο σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» και ανακοίνωσε ότι η Γαλλία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα.

Ηταν η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση από ισλαμιστή σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσα σε τέσσερις ημέρες, που ακολούθησαν την θηριωδία της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή η επίθεση  με μαχαίρι ενός 20χρονου Τσετσένου σε σχολείο της βόρειας Γαλλίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός καθηγητή και τον βαρύ τραυματισμό δύο ακόμα ανθρώπων στο προαύλιο του σχολείου.

Ο Τσετσένος είχε αναρτήσει ένα βίντεο στο οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη πριν προβεί στην ενέργειά του, έγινε γνωστό την Τρίτη από μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Σε αυτό, ο Μοχάμεντ Μογκούτσκοφ, 20 ετών ρωσικής υπηκοότητας αλλά με καταγωγή από την Ινγκουσετία, γνωστός για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), πρόσθεσε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από το δίκτυο CNews.

Σε αυτό κάνει και έναν «ανεπαίσθητο υπαινιγμό» στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, διευκρινίζεται.

Επειτα από 96 ώρες αστυνομικής κράτησης στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία (PNAT) για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο Μοχάμεντ Μογκούτσκοφ πρέπει να παρουσιαστεί εντός της ημέρας ενώπιόν της για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...