Ο καύσωνας που πλήττει τη νότια Ευρώπη δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για κατοίκους και τουρίστες, ενώ προκάλεσε και τα πρώτα του θύματα σε Ιταλία και Ισπανία.
Ενας 44χρονος Ιταλός που δούλευε σε οδικά έργα παρά τους 40 βαθμούς, κατέρρευσε στην καυτή άσφαλτο και πέθανε στο Λόντι της Λομβαρδίας.
Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, οι φύλακες σε ζωολογικό κήπο ταΐζουν τα ζώα με κατεψυγμένα γλειφιτζούρια, ενώ στην Ελλάδα, ενδέχεται να κλείσουν οι αρχαιολογικοί χώροι τις μεσημβρινές ώρες.
Στην Ιταλία, 10 πόλεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ανάμεσά τους η Φλωρεντία, η Μπολόνια, η Ρώμη και το Ριέτι.
Ενας κόκκινος συναγερμός σημαίνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που αποτελεί απειλή όχι μόνο για ευάλωτες κατηγορίες, όπως τα πολύ μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό.
Οι ιταλοί μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η ζέστη θα δώσει για λίγο τη θέση της σε καταιγίδες, βροχές και χαλάζι στις αλπικές περιοχές αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αλλά γρήγορα, οι ακραίες θερμοκρασίες θα επιστρέψουν.
Αυτή η νέα κίνηση ενός αφρικανικού αντικυκλώνα θα είναι πιο εκτεταμένη από πριν με ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, εξηγούν οι ειδικοί.
Στην Ισπανία, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει τουλάχιστον έναν θάνατο από θερμοπληξία και οδήγησαν σε επίσημες συστάσεις για παραμονή των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.
Νεκρός είναι ένας εργαζόμενος σε δημοφιλές συγκρότημα αναψυχής της Μαγιόρκα, που κατέρρευσε και πέθανε εν μέσω θερμοκρασιών άνω των 35 βαθμών Κελσίου την Κυριακή.
Ο 47χρονος με καταγωγή από τη Νιγηρία, ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο της πρόσβασης στο συγκρότημα όταν υπέστη θερμοπληξία και καρδιακή προσβολή.
Οι καύσωνες στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι σκότωσαν περίπου 61.000 ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες των αρχών να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μελέτη από ερευνητές Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Υγείας κατέγραψε θανάτους που σχετίζονται με τη θερμότητα σε 35 ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια του πιο καυτού καλοκαιριού που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.
Η ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία AEMET έθεσε περιοχές της Ανδαλουσίας και της Μούρθια στη νότια Ισπανία σε κόκκινο συναγερμό την Τετάρτη λόγω των αναμενόμενων θερμοκρασιών των 40 βαθμών, προτρέποντας τους ανθρώπους να αποφύγουν να βγουν έξω το μεσημέρι, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.
Ένας πρόσφατος νόμος που απαγορεύει τις υπαίθριες εργασίες όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε ένα ορισμένο επίπεδο, έχει ενεργοποιηθεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Βαλένθια, στη νοτιοανατολική ακτή της Ισπανίας.
Στη Βαρκελώνη, τα ζώα σε ζωολογικό κήπο έφαγαν κατεψυγμένα φρούτα για να τα βοηθήσουν να παραμείνουν δροσερά.
Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης ψήνεται, η Γαλλία γνώρισε ακραίες καιρικές συνθήκες διαφορετικού είδους, καθώς οι καταιγίδες χτύπησαν τμήματα της χώρας με χαλάζι σαν μπαλάκι του τένις, ανέμους που έφτασαν τα 120 χλμ την ώρα και δεκάδες χιλιάδες κεραυνούς.
Στη Ντιζόν, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την κατάρρευση της οροφής ενός σούπερ μάρκετ την ώρα που ψώνιζαν πελάτες. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Οι βίαιοι άνεμοι έκοψαν 30 δέντρα στην πόλη Βισύ και οι καταιγίδες έκοψαν το ρεύμα για χιλιάδες κατοίκους σε όλη την περιοχή.
Σε λιγότερο από 24 ώρες, η χώρα επλήγη από περισσότερους από 43.000 κεραυνούς. Σε μία περιοχή μάλιστα, έπεφταν 54 κεραυνοί το λεπτό!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News