Είναι μια επιστροφή στις ρίζες. Αλλά και μια αποκήρυξη της κληρονομιάς του Τόνι Μπλερ, του ανθρώπου που έφερε τους Εργατικούς στην εξουσία στη Βρετανία, αλλά τώρα θα βλέπει τους επιγόνους του να ξεθεμελιώνουν ό,τι έχτισε με το New Labour. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν παρουσίασε την Πέμπτη το μανιφέστο του κόμματος εν όψει των γενικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από το Μπέρμιγχαμ, κοιτίδα της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο 70ετής πολιτικός περιέγραψε μέσα από τις 107 σελίδες του κομματικού κειμένου θέσεων μια μεταστροφή των Εργατικών προς μια ταξική μάχη που έμοιαζε να έχει ξεχαστεί, αλλά φαίνεται πως επανήλθε μέσα από τη μήτρα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δημιούργησε στρατιές νεόπτωχων.
Το μανιφέστο του Κόρμπιν περιγράφηκε από αναλυτές ως η πιο αριστερή εκλογική διακήρυξη του κόμματος τα τελευταία 45 χρόνια και δεν έχουν άδικο. Είναι ριζοσπαστικό, υπόσχεται μια μεγάλη γκάμα εθνικοποιήσεων προς όφελος «των πολλών», ευρύ πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών και απόδοση μέρους των επιχειρήσεων στους εργαζομένους! Κατά τον Κόρμπιν αυτό το πακέτο μέτρων θα αλλάξει τη χώρα και το σύστημα που έχει στηθεί τόσα χρόνια προς όφελος της ισχυρής ελίτ –άλλωστε τιτλοφορείται «It’s time for real change» («ήρθε η ώρα για πραγματική αλλαγή»). Αλλοι βέβαια λένε ότι είναι εντελώς ανεδαφικό, δεν υπάρχουν τα χρήματα για αυτά που υπόσχεται και περιορίζει το κόμμα σε μια «αριστερή γωνιά» της Βρετανίας. Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι θα κρίνουν.
Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι το μανιφέστο του αποτελεί ελπίδα για τους πολλούς και έστειλε μήνυμα στους οικονομικά ισχυρούς ότι δεν τους ανήκει το κόμμα.
«Οι πιο ισχυροί άνθρωποι στη Βρετανία και οι υποστηρικτές τους θα σας πουν ότι όλα όσα περιλαμβάνει το μανιφέστο είναι αδύνατα, ότι είναι υπερβολικά, επειδή δεν θέλουν πραγματική αλλαγή. Και γιατί να θέλουν; Το σύστημα δουλεύει για αυτούς, είναι φτιαγμένο προς όφελός τους» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια της ομιλίας του επικαλέστηκε λόγια του εμβληματικού αμερικανού προέδρου, Φραγκλίνου Ντ. Ρούσβελτ, ο οποίος όπως είπε εναντιώθηκε στους πλούσιους για να βγάλει τη χώρα του από τη Μεγάλη Υφεση: «Συμφωνούν στο μίσος τους απέναντί μου και καλωσορίζω το μίσος τους».
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει το προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, είναι η εθνικοποίηση μέρους των υποδομών –από τους σιδηροδρόμους μέχρι τις τηλεπικοινωνίες (υποσχέθηκε ευρυζωνικό Διαδίκτυο για όλους)– οι κοινωνικές παροχές, η πράσινη οικονομία και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας ΝHS και η ενίσχυση των τοπικών αρχών με περισσότερες εξουσίες. Εξίσου ριζοσπαστική είναι η πρόταση για φορολόγηση (με 11 δισ. στερλίνες) των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση,
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η κρίση απαιτεί αποτελεσματική δράση, αλλά δεν είναι δίκαιο να φορτώνουμε το κόστος των σοβαρών προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής στη νοσοκόμα και στον εργάτη. Για αυτό οι Εργατικοί θα εγγυηθούν ότι οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου και αερίου που κερδίζουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα πληρώσουν δίκαια το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί με έναν “φόρο δίκαιης μετάβασης” (βιωσιμότητας)» τόνισε.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξήγγειλε χρηματοδότηση με 75 δισ. λίρες της οικοδόμησης 150.000 εργατικών κατοικιών το χρόνο στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης των Εργατικών, στο πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά προγράμματα εδώ και δεκαετίες, όπως επίσης, μηδενική αύξηση φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για το 95% του πληθυσμού.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η εξαγγελία απόδοσης του 1% κάθε χρόνο και επί δέκα χρόνια των μετοχών των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών στους εργαζομένους. Αυτό συνιστά μια επιστροφή στις πατρογονικές αρχές των Εργατικών που είχαν παγώσει αν όχι ξεχαστεί επί Μπλερ, αλλά μοιάζει να ανταποκρίνεται και σε μια ανάγκη που προέκυψε στην εποχή των golden boys των πολυεθνικών. Οταν υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει στους διευθύνοντες συμβούλους να αμείβονται με πάνω από 10% των μετοχών μιας εταιρείας άρα επιτρέπεται με λιγότερο γιατί να μην υπάρχει αυτό το σχήμα και για τους απλούς εργαζόμενους;
Για το NHS το μανιφέστο Κόρμπιν προτείνει επιπλέον δαπάνες 26 δισ. λιρών για την ενίσχυση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της περίθαλψης. Ετήσια αύξηση χορηγήσεων 4,3% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που θα ανεβάσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας στα 178 δισ. μέχρι το 2023-24. Υπόσχεται, επίσης, δωρεάν διαδίκτυο για όλους (μέσα από τη φορολόγηση των τεχνολογικών εταιριών και την τμηματική εθνικοποίηση της British Telecoms), εξαετή δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων και 1.000 νέα κέντρα στήριξης παιδιών, ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην πράσινη βιομηχανία. Επίσης, αύξηση του κατώτατου μισθού 10 λίρες ανά ώρα για όλους και αύξηση 5% για τους δημόσιους υπαλλήλους, επενδύσεις άνω των 70 δισ. λιρών για τη Σκωτία, εθνικοποιήσεις σε σιδηροδρομικά δίκτυα και υπηρεσίες λεωφορείων, σε δίκτυα παροχής ενέργειας, ταχυδρομείου.
Για το Brexit υπόσχεται νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέσα σε τρεις μήνες, η οποία θα κρατήσει τη Βρετανία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ενώ έξι μήνες μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών θα τη θέσει σε δημοψήφισμα μαζί με την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ.
Τα έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις θα προέλθουν από φορολόγηση που υπολογίζεται στα 82 δισ.. τον χρόνο (από φόρους οικονομικών συναλλαγών, αυξήσεις φόρων στους υψηλόμισθους, φόρους κερδών κεφαλαίων).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News