Η εντυπωσιακή παρουσία των ντυμένων στα λευκά γυναικών του Δημοκρατικού Κόμματος και η ηχηρή απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην κλιματική αλλαγή έκλεψαν την παράσταση κατά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση της Ενωσης, στο Κογκρέσο.
Το λευκό ήταν το χρώμα επιλογής για τα μέλη του κινήματος που πάλευαν για το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Με αυτό επέλεξαν να ντυθούν οι 106 γυναίκες μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, που έχουν εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ως φόρος τιμής στις σουφραζέτες και έκφραση αντίστασης κατά της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.
«Φορώντας λευκά, όπως οι σουφραζέτες, στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες όλη της χώρας και μία δήλωση ότι δεν θα υποχωρήσουμε όσον αφορά τα δικαιώματα που έχουμε κερδίσει τόσο σκληρά», είπε χαρακτηριστικά η Λόις Φράνκελ, πρόεδρος της ομάδας των γυναικών του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, μιλώντας στο CNN.
Για αυτό και όταν ο Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης, η απάντησή τους ήταν η σιωπή διαμαρτυρίας, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς που τον χειροκρότησαν θερμά. Η απαγόρευση των αμβλώσεων άλλωστε, είναι το Αγιο Δισκοπότηρο των συντηρητικών Αμερικανών, από το 1973, όταν επιτράπηκαν με την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ρόου εναντίον Γουέιντ.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε προκαλέσει το θερμό χειροκρότημα των γυναικών, όχι επειδή συμφώνησαν με κάποια από τις θέσεις του, αλλά γιατί στην ομιλία του χαιρέτησε τον αριθμό ρεκόρ των γυναικών που κατέλαβαν μία από τις νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο χρόνο (58%) και μία από τις βουλευτικές έδρες στο Κογκρέσο.
«Εναν αιώνα μετά την αναθεώρηση του συντάγματος από το Κογκρέσο, που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, περισσότερες γυναίκες από ποτέ βρίσκονται στο Κογκρέσο», είπε ο Τραμπ, και το ακροατήριό του χειροκρότησε θερμά ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης.
Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής, λόγω της έντονης αντιπαράθεσής της με τον Τραμπ για το «κλείσιμο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την διεξαγωγή της ομιλίας του. Η Πελόζι, που καθόταν πίσω από τον αμερικανό πρόεδρο, δεν έκρυψε τη δυσφορία της σε αρκετά σημεία της ομιλίας.
Εντυπωσιακό είναι πάντως, το γεγονός πως λίγες μέρες μετά το πρωτοφανές πολικό ψύχος που σάρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι των ΗΠΑ με θερμοκρασίες που έφτασαν τους μείον 60 βαθμούς, ο Τραμπ δεν έκανε στην ομιλία του την παραμικρή αναφορά στην κλιματική αλλαγή.
Οχι ότι εξέπληξε τους αναλυτές. Η θέση του προέδρου ότι δεν υφίσταται καμία αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος είναι γνωστή. Και από ό,τι φαίνεται, δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στον καιρό και το κλίμα, όπως φάνηκε και από την περιβόητη ανάρτησή του στο Twitter πριν λίγες μέρες: «Στις όμορφες μεσοδυτικές πολιτείες, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους μείον 60 βαθμούς, οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν έξω ούτε για μερικά λεπτά. Τι στο διάολο συμβαίνει με την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας; Σε παρακαλώ, έλα πίσω γρήγορα, σε χρειαζόμαστε!».
In the beautiful Midwest, windchill temperatures are reaching minus 60 degrees, the coldest ever recorded. In coming days, expected to get even colder. People can’t last outside even for minutes. What the hell is going on with Global Waming? Please come back fast, we need you!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 29, 2019
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες υπογράφουν επιστολές προς πολιτικούς για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, κάνουν νέες ανακαλύψεις, που φανερώνουν την έκταση του προβλήματος και ανακοινώνουν τα αποτελέσματα ερευνών, που προβλέπουν καταστροφικές συνέπειες για όλες τις παράκτιες περιοχές του πλανήτη από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Οπως αναφέρει η Washington Post, μπορεί ο Τραμπ να τα αρνείται όλα αυτά, αλλά τώρα που οι Δημοκρατικοί έχουν ξανά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σκοπεύουν να το κρατήσουν στο προσκήνιο.
Για αυτό άλλωστε, έφεραν διακεκριμένους επιστήμονες, σχετικούς με το θέμα, ως καλεσμένους τους στην ομιλία του προέδρου στο Κογκρέσο, τονίζοντας τη σημασία που δίνουν στην κλιματική αλλαγή. Και την Τετάρτη, θα ξεκινήσει στη Βουλή, η πρώτη ακροαματική διαδικασία που έχει γίνει στο Καπιτώλιο για την αλλαγή του κλίματος, τα τελευταία έξι χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News