383
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε ότι οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες άγονται και φέρονται από τις ιδιοτελείς θέσεις του Τραμπ στο Μεταναστευτικό | REUTERS/Evelyn Hockstein

Κογκρέσο ΗΠΑ: «Οχι σε όλα» (πλην Ισραήλ) από τους Ρεπουμπλικανούς

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 18:58
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε ότι οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες άγονται και φέρονται από τις ιδιοτελείς θέσεις του Τραμπ στο Μεταναστευτικό
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Κογκρέσο ΗΠΑ: «Οχι σε όλα» (πλην Ισραήλ) από τους Ρεπουμπλικανούς

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 18:58

Το χάος στο αμερικανικό Κογκρέσο έφθασε στο αποκορύφωμά του την περασμένη Τρίτη, έγραψε η Corriere della Sera, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν επίδειξη αντίστασης στον πρόεδρο Μπάιντεν και στις επιλογές του. Ωστόσο «δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία ή την εσωτερική ενότητα για να περάσουν τη δική τους γραμμή, με αποτέλεσμα τη θεσμική παράλυση».

Οι Ρεπουμπλικανοί έσπασαν τη δικομματική συμφωνία για το θέμα της μετανάστευσης, αν και είχε επιτευχθεί το σχετικό κομπρεμί στη Γερουσία, ενώ στη Βουλή πρότειναν να εγκριθεί μόνο βοήθεια προς το Ισραήλ (και, συνεπώς, όχι προς την Ουκρανία).

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης τους ήταν η καταγγελία Μπάιντεν περί «καταστροφικής επιλογής που ασκεί ο Τραμπ στο κόμμα του», αφού «ο ίδιος είναι αυτός που δεν θέλει να εγκριθεί νόμος, επειδή η μετανάστευση είναι βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τους Ρεπουμπλικανούς «να επιδείξουν πυγμή» και να μην υπακούουν τυφλά στον αντίπαλό του. Κατόπιν αυτών η Γερουσία θα απορρίψει τον νόμο περί μετανάστευσης.

Δεδομένου ότι ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ο Μιτς ΜακΚόνελ, έκανε τη σχετική ανακοίνωση, ορισμένοι άλλοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών ξεσπάθωσαν εναντίον του λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Μεταξύ αυτών και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, του Τέξας, ο οποίος θέλει τη θέση του ΜακΚόνελ και τον αντιμάχεται από το 2013.

Αν και ο νόμος περί μετανάστευσης περιλαμβάνει πακέτο 20 δισ. δολαρίων για λήψη άμεσων μέτρων στα σύνορα, ακόμη και προσωρινό κλείσιμο των συνόρων, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν ακόμη σκληρότερη στάση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέστησαν ήττα σε ψηφοφορία για παραπομπή υπουργού του Μπάιντεν, του αρμοδίου για τον νόμο περί μετανάστευσης Αλεχάντρο Μαγιόρκας, καθώς τρεις δικοί τους βουλευτές αποστασιοποιήθηκαν λέγοντας ότι δημιουργείται κακό προηγούμενο για πολιτική εκδίκηση. Οι Δημοκρατικοί υπερίσχυσαν στη βουλευτική κάλπη, διότι ακόμη και ένας άρτι εγχειρισθείς βουλευτής τους εμφανίστηκε σε αμαξίδιο και ψήφισε! (Ηταν ο Αλ Γκριν από το Τέξας, ο πρώτος που είχε προσπαθήσει να παραπέμψει τον Τραμπ.)

Για να βοηθήσουν να εκτροχιαστεί η δικομματική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στη Γερουσία για τη μετανάστευση, οι Ρεπουμπλικανοί έφεραν και ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για την αποστολή 17,6 δισ. δολαρίων αποκλειστικώς στο Ισραήλ. Οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν με επιτυχία και σε αυτό, θεωρώντας ότι είναι παγίδα για να εμποδιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι Ρεπουμπλικανοί απάντησαν λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί «γύρισαν την πλάτη στον στενότερο σύμμαχό μας στη Μέση Ανατολή, την ώρα της ανάγκης του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...