941
Νίκος Δένδιας και Ελι Κοέν ανταλλάσσουν θερμή χειραψία κατά τη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα | Twitter/NikosDendias

Κοέν σε Δένδια: Το Ισραήλ υποστηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 11:03
Νίκος Δένδιας και Ελι Κοέν ανταλλάσσουν θερμή χειραψία κατά τη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα
|Twitter/NikosDendias

Κοέν σε Δένδια: Το Ισραήλ υποστηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 11:03

Τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ επαναβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο ισραηλινός ομόλογός του, Ελι Κοέν, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και  δεύτερη διεθνώς, μετά τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ, από την ορκωμοσία της νέας  κυβέρνησης Νετανιάχου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του εβραϊκού κράτους επανέλαβε ότι το Ισραήλ  υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, ανέφερε, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλία της Ελλάδας προς το Ισραήλ, δηλώνοντας βέβαιος πως η σημερινή επίσκεψη του κ. Δένδια θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό θεμέλιο.

Η δήλωση Κοέν είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κάνει ρητή δήλωση για τη στήριξη της κυριαρχίας και των κυριαχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ελλάδα και  Ισραήλ, υπογράμμισε ο κ. Κοέν,  εκπληρώνουν έναν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενος στη στενή συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών και την αλληλεγγύη σε περιόδους ειρήνης και κρίσης. Δεν είναι μόνο στενοί γείτονες, αλλά μοιράζονται βαθιά συμφέροντα και αξίες και μία βαθιά στρατηγική οικονομική συνεργασία.

Προσφωνόντας τον Νίκο Δένδια «φίλε μου»,  ο Ελι Κοέν σημείωσε πως είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας τον οποίο φιλοξενεί στο ισραηλινό ΥΠΕΞ και αυτό -τόνισε- δεν είναι σύμπτωση, αλλά αντανακλά τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία που ενισχύει περαιτέρω και ισχυροποιεί τους δεσμούς των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, της ασφάλειας, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Σημείωσε επίσης την αύξηση τπου καταγράφεται στο διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις συγκλίνουσες οπτικές σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον κοινό σεβασμό σε μια διεθνή τάξη που στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες και σε ένα κοινό όραμα για τη γειτονιά τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον ισραηλινό ομόλογό του για την ξεκάθαρη δήλωση σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, για να τονίσει ότι οι στενοί δεσμοί φιλίας και ο αμοιβαίος σεβασμός δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον για τις διμερείς σχέσεις.

Ο αναθεωρητισμός και οι παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ξεκαθάρισε και η διεθνής κοινότητα στέλνει και πρέπει να στείλει το πιο ισχυρό μήνυμα καταδίκης τους.

Στη συνάντησή τους ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, «η οποία -όπως τόνισε- συστηματικά παραβιάζει το έδαφός μας, τον εναέριο χώρο, χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, κλιμακώνει τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων ανοικτών απειλών εισβολής ή (εκτόξευση) βαλλιστικού πυραύλου στην Αθήνα».

Τέτοιες συμπεριφορές είναι απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, παρατήρησε και επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στιην ατζέντα των συνομιλιών, είπε ότι συζήτησαν τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, ανέφερε την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την καιτονομία, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαχείριση κρίσεων, το περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. «Sky is the limit (ο ουρανός είναι το όριο), ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, αποτυπώνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στην ενέργεια ως πεδίο συνεργασίας, λέγοντας πως συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και για τον EastMed, με τον υπουργό να αδράζει την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Ελι Κοέν ότι η Ελλάδα γίνεται ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Εμφαση δόθηκε, επίσης, στη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την προσθήκη των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχουν την ευκαιρία να συζητούν για περιφερειακά θέματα και να οραματίζονται τι μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω. Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετική ιδέα την τριμερή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εν συνεχεία, συνεχάρη το Ισραήλ για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά νέα για την περιοχή. Εξίσου, χαιρέτισε τις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, είπε πως μια δίκαιη λύση είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών. Στο σημείο αυτό εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τα θύματα της πρόσφατης «φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης» στο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε κάθε ενέργεια αντισημιτισμού.

Εμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας και στον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους – μέλους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ.

Επίσης, τόνισε,  ένας άλλος κρίκος της σημαντικής συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ είναι το «εξαιρετικό παράδειγμα» συνεργασίας της Διασποράς των δύο χωρών, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ελληνικές ανησυχίες όσον αφορά τις εξελίξεις στα χριστιανικά μέρη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε το Ισραήλ για την υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026., ενώ προσκάλεσε τον Ελι Κοέν να επισκεφτεί την Ελλάδα και ιδίως την Κέρκυρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Η συνάντηση με Νετανιάχου

Σε θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, που διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών και ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι ότι διήρκησε τον διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του κ. Δένδια να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ακολούθως ο υυπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...