ΚΟ ΝΔ: Κριτική από βουλευτές για… «illuminati» και «αναλώσιμους», «εμίρηδες» και… «κακομοίρηδες»
ΚΟ ΝΔ: Κριτική από βουλευτές για… «illuminati» και «αναλώσιμους», «εμίρηδες» και… «κακομοίρηδες»
Οι δυσαρεστημένοι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν ξεθηκάρισαν τελικά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή και οι εσωκομματικές αναταράξεις των τελευταίων ημερών έδωσαν τη θέση τους σε α) διαβεβαιώσεις περί καλύτερης επικοινωνίας των βουλευτών με τους υπουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό (είμαι ανοικτός σε κάθε συνάδελφο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του) και «πρόθυμης» Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού να υποδέχεται προτάσεις και ιδέες από τα μέλη της ΚΟ, β) ευχές για ίδιο, ή και γιατί όχι, μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων βουλευτών την επομένη των εθνικών εκλογών του 2027 και βεβαίως γ) κάλεσμα συστράτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή της μάχης!
Δεν έλειψε και η προσπάθεια καθησυχασμού μελών της ΚΟ -που μέχρι σήμερα έχουν μείνει εκτός- για μελλοντική αξιοποίησή τους στο κυβερνητικό σχήμα. «Ξέρετε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών. Γι’ αυτό και η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι στατική και δεν θα παραμείνει στατική. Σας το λέω ως προσωπική αναφορά ως ένας βουλευτής που ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα 9 χρόνια μετά την εκλογή του στο Κοινοβούλιο», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του κ. Μητσοτάκη προς τους βουλευτές του.
Αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού τον λόγο πήραν 18 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, έγινε μία πολύ γόνιμη συζήτηση με ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, σε πολύ καλό πνεύμα.
Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόθεσή του δεν ήταν να μακρηγορήσει, έτσι ώστε να μπορέσει να ακούσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές.
Πέρα πάντως από τις «γόνιμες και εποικοδομητικές» παρεμβάσεις, υπήρξαν και κάποιες ολίγον τι οξύτερες, με αιχμές και χαρακτηρισμούς περί «illuminati», εμίρηδων και… κακομοίρηδων στο κόμμα και τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ο πληγωμένος Μαρκόπουλος, οι illuminati και οι «αναλώσιμοι»
Αιχμηρότερος όλων, ο βουλευτής Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος που έδειξε πληγωμένος από την παρατήρηση του Πρωθυπουρργού σε πρόσφατη συνέντευξή του, για το επίπεδο της Εξεταστικής για τα Τέμπη (της οποίας ο κ. Μαρκόπουλος προήδρευε), βάλλοντας κατά του επιτελικού κράτους:
«Το επιτελικό κράτος έφερε αποτελέσματα. Δεν το αποδομώ. Πρέπει όμως να δούμε και τα λάθη. Γιατί χάσαμε κεφάλαιο τόσους μήνες με τα ομόφυλα ζευγάρια; Γιατί το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε στα Τέμπη; Αποδεικνύεται πως είχαμε δίκιο. Πως δεν υπήρξε συγκάλυψη. Υπήρξαν όμως πολλά λάθη. Λάθη σημαντικά που μας στοίχισαν. Για να μην αναφερθώ στις διαρροές που γίνονται. Δεν είμαστε στην πολιτική για να τροφοδοτούμε τις παραπολιτικές στήλες. Το επιτελικό κράτος οφείλουμε να το βελτιώσουμε».
Και ακολούθως μίλησε για δύο, χωριστούς, κόσμους στο κόμμα: αυτόν των illuminati και εκείνον των «αναλώσιμων», βάζοντας έτσι «γενναία δόση» από… Χόλιγουντ στην κριτική του:
«Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για δύο κόσμους στη ΝΔ. Είμαι σινεφίλ και θα μιλήσω με ταινίες. Υπάρχουν μέλη που θεωρούν τους εαυτούς τους ως “illuminati” και όλους τους άλλους τους θεωρούν ως “αναλώσιμους. Οι πρώτοι θεωρούν πως δεν πρέπει να αγωνίζονται και να απολαμβάνουν την εξουσία. Οτι έχουν μόνο δικαιώματα. Οι δεύτεροι είμαστε εκείνοι που βγαίνουμε στα δύσκολα. Που δίνουμε αγώνα. Σαν την ταινία “Ο στρατιώτης Ράιαν” που τρώνε τις σφαίρες οι πρώτοι της απόβασης και μετά έρχονται οι πεφωτισμένοι να βάλουν απλά τη σημαία της κατάληψης».
«Προσωπικά -θέλησε να μοιραστεί με τους συναδέλφους του και τον Πρωθυπουργό- βγήκα πέντε φορές την πρώτη ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στην τηλεόραση επειδή αρνούνταν κάποιοι να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Πέντε φορές! Άλλοι δεν έβγαιναν καν».
«Το πολιτικό μου κορμί μετράει πληγές», ανέφερε χαρακτηριστικά – σχεδόν μελοδραματικά.
Από κοντά και ο Θάνος Πλεύρης που λίγες εβδομάδες μετά το «καρφί» για την υπουργοποίηση Τσάφου, θέλησε να επαναλάβει πως «υπάρχουν όντως υπουργοί που δεν μίλησαν καθόλου για τα Τέμπη».
«Δεν υπάρχουν πληβείοι και πατρίκιοι – δεν γίνεται να τα “μπαλώνει” συνέχεια ο Πρωθυπουργός»
Κατά τα άλλα -και ισορροπώντας κάπως τη «βάρκα» της τοποθέτησής του- ο βουλευτής της Β’ Πειραιώς έπσευσε να υπογραμμίσει πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο Κυριάκος Μητσοτάκης», αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τη στάση συγκεκριμένων μελών της κυβέρνησης:
«Δεν υπάρχουν πληβείοι και πατρίκιοι της ΝΔ. Και αυτό το λέω κυρίως προς τους υπουργούς. Δεν είναι δυνατό τα λάθη των άλλων να τρέχει διαρκώς να τα “μπαλώνει” ο Πρωθυπουργός αναλώνοντας προσωπικό κεφάλαιο. Αυτός είναι που θα μας οδηγήσει στις επόμενες εκλογές. Οφείλουμε να τον στηρίξουμε».
«Εμίρηδες και κακομοίρηδες»
Με τη σειρά του ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης εξέφρασε και αυτός την προσωπική του πικρία, λέγοντας ότι «από το 2012 περιμένω κάποιας κυβερνητικής αποδοχής. Είμαι στεναχωρημένος με ένα σύστημα εμίρηδων και αρκετούς κακομοίρηδες», για να προσθέσει απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, στο ίδιο πάντα πλαίσιο:
«Μας είπατε ότι οι βουλευτές είμαστε “γέφυρα” με την κοινωνία. Αλλά οι “γέφυρες” χρειάζονται και μηχανοδηγούς”».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, καλώντας τον βουλευτή να τα πούνε οι δυο τους οπότε θέλει.
Στη δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, παρουσίασε έγγραφα, τα οποία -όπως τόνισε- αποδεικνύουν ότι ο προκάτοχός του, νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας, δεν απέκρυψε καμία απολύτως δικογραφία για τα Τέμπη. Ενώ, εξάλλου, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις μετακινήσεις των βουλευτών της περιφέρειας.
Ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δημήτρης Καιρίδης, ζήτησε την επέκταση του μέτρου της αναγραφής του αριθμού των σταυρών και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, όπως έγινε με αυτά των ευρωεκλογών (είχε άλλωστε καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2024). Οπως υποστήριξε, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το αδιάβλητο της καταμέτρησης της σταυροδοσίας και ενισχύεται η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας για την προσέλκυση και των νέων στην πολιτική. Σύμφωνα με τις περιγραφές, η πρόταση Καιρίδη έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους συναδέλφους τους.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός θέλησε να προσφέρει πλήρη κάλυψη στους βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής για τα Τέμπη, αναγνωρίζοντας ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι τελικά ίδιο με αυτό της Εξεταστικής και ότι η φράση του πως «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής» (ο τρόπος που προχώρησε η εν λόγω επιτροπή), έγινε υπό άλλα δεδομένα από τα πραγματικά – και τελικά η μόνη συγκάλυψη ήταν αυτή της αντιπολίτευσης.
Εν κατακλείδι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους βουλευτές του πως υπάρχει πολιτικός χρόνος για να… «γυρίσει» το αρνητικό για την κυβερνητική παράταξη (αν και καθαρά μπροστά από τον δεύτερο σε όλες τις δημοσκοπήσεις) κλίμα. Και καλώντας τους να μην στέκονται στις δημοσκοπήσεις, τούς υπενθύμισε ότι και το 2023 πριν τις εκλογές του Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατίας έδειχνε πίσω στις μετρήσεις, αλλά τελικά πήρε 41%.
Οι κυριότερες παρεμβάσεις
Οπως προαναφέρθηκε, αμέσως μετά την ομιλία Μητσοτάκη και την εκλογή Βεσυρόπουλου στη θέση του γραμματέα της ΚΟ, τον λόγο πήραν 18 βουλευτές, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Μίλησαν κατά σειρά: η ευρωβουλευτής Ελίζα Βοζενμπεργκ και οι Χάρης Θεοχάρης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Αμυράς, Βασίλης Υψηλάντης, Μπάμπης Αθανασίου, Μαριλένα Σουκουλη, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καιρίδης, Σπύρος Κυριάκης, Φάνης Παππάς, Μάξιμος Σενετάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Καπετάνος, ο ευρώβουλευτής Γιώργος Αυτιάς, ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
Κοινός τόπος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η σημασία της ενότητας, τόσο για την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου όσο και για την αντεπίθεση σε αφηγήματα στα οποία έχει επενδύσει η αντιπολίτευση. Ορισμένοι τόνισαν ότι σε ορισμένους τομείς απαιτείται επιτάχυνση στην υλοποίηση πολιτικών, ενώ δύο βουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση όλων των στελεχών.
Βοζενμπεργκ: Στην Ευρωβουλή οι 7 εκλεγέντες είμαστε σαν γροθιά. Το ΕΛΚ αναγνωρίζει όχι μόνο την ενότητα αλλά για πρώτη φορά ότι η χώρα είναι αναβαθμισμένη λόγω του Πρωθυπουργού.
Αντιλαμβάνονται πια στο ΕΛΚ και στις άλλες πολιτικές ομάδες ότι οι οποιεσδήποτε διαφορές με Τουρκία είναι ευρωτουρκικές διαφορές κ όχι ελληνοτουρκικές. Το πρώτο διάστημα λειτουργήσαμε φοβικά στο δημόσιο διάλογο τραγωδίας Τεμπών. Στη μάχη αυτή βγήκαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι μπροστά.
Θεοχάρης: Βλέπω πολλούς να μας λένε ότι το παιχνίδι δεν γυρίζει. Διαφωνώ. Όμως το παιχνίδι δεν γυρίζει μόνο από τον πρωθυπουργό ή μόνο από το κόμμα ή μόνο από την ΚΟ. Γυρίζει από όλους μαζί. Είναι χρέος μας να γυρίσει. Όλοι στην ΚΟ μπορεί να έχουμε αντιρρήσεις για επιμέρους πολιτικές. Πρέπει να προβάλουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει και να τις συνεχίσουμε. Ωστόσο το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας αλλάζει και δεν έχουμε πολυτέλεια να πάμε σε 7 εκλογικές αναμετρήσεις όπως η Βουλγαρία.
Σκυλακάκης: Προχθές μπήκαμε σε μείζονα διεθνή οικονομική κρίση. Όχι κρίση διόρθωσης αλλά δομικού χαρακτήρα που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Αυτό θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα που πρέπει να τα ξέρει η ΚΟ. Όλο αυτό κάνει πιο δύσκολους τους χειρισμούς και μεγαλύτερη την ευθύνη. Χρειάζεται απόλυτη ενότητα και αποτελεσματικότητα.
Υψηλάντης: Όλοι θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό έργο που γίνεται από την κυβέρνηση. Η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι θέμα. Σήμερα, όπως το 2012 οι εκφραστές του λαϊκισμού έδιναν αγώνες και μέσα και έξω από τα κάγκελα. Να ξεκινήσουμε από την αρχή με μια σημαντική ανασυγκρότηση της παράταξης. Εμείς είμαστε η γέφυρα με τους πολίτες.
Αθανασίου: Πιστεύω πως στο τέλος της περιόδου μέχρι το 2027 θα έχει πλήρως ανατραπεί το κλίμα. Να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την παραμελημένη Λέσβο που επί των ημερών σας γνωρίζει ανάπτυξη, είναι απέραντο εργοτάξιο.
Σούκουλη: Μεγάλο στοίχημα η συνοχή της ΚΟ. Βρισκόμαστε σε περίοδο εκρηκτικών αλλαγών. Το σήμερα δεν μοιάζει με το χθες και το αύριο αποτελεί ερωτηματικό. Έχουμε καταφέρει και πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανθεκτικότητα. Το πετύχαμε με ορθή πολιτική και με τη στήριξη της ΚΟ. Στην κοινωνία υπάρχει ανασφάλεια. Η αυτοδυναμία είναι εφικτή και το βασικό για όλους μας είναι το εθνικά ωφέλιμο για την πατρίδα μας.
Βλαχάκος: Από το 1996 μέχρι σήμερα είχαμε τρεις τραγωδίες: Στα Ίμια, η ΝΔ δεν έβγαλε τότε κόσμο στους δρόμους. Το 2018 στο Μάτι πάλι δεν έβγαλε κόσμο στο δρόμο. Και έρχονται τώρα στα Τέμπη αυτοί και μας κατηγορούν εμάς για συγκάλυψη, όταν βγαίνουν τέτοιες αποκαλύψεις. Πρέπει από την κυβέρνηση να φανεί περισσότερο το λαμπρό φως που δίνουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και καλύπτονται από το σκοτεινό πέπλο της αντιπολίτευσης. Τη συγκάλυψη την κάνουν αυτοί που μας κατηγόρησαν για συγκάλυψη.
Καιριδης: Ερχεται παγκόσμια θύελλα με αυτό που έγινε προχθές. Μπαίνουμε σε διαδικασία οξυμένων ανταγωνισμών. Χρειαζόμαστε να τρέξουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά τις τομές.
Κυριάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και θα κερδίσουμε. Όλοι βιώνουμε τους τελευταίους μήνες μια άνευ προηγουμένου επίθεση με θεωρίες συνωμοσίες που πέρασαν στον κοινωνικό ιστό. Επίθεση που δεν αφορά μόνο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αλλά στο σύνολο της ΚΟ. Και αν αντέξαμε, είναι γιατί όλοι μαζί σταθήκαμε ενωμένοι σαν μια γροθιά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: ΚΟ ΝΔ: Κριτική από βουλευτές για… «illuminati» και «αναλώσιμους», «εμίρηδες» και… «κακομοίρηδες»
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.