620
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, σε επίσκεψή του στο Παρίσι, τον Αύγουστο | EPA/YOAN VALAT

Κλίτσκο κατά Ζελένσκι: Είναι αυταρχικός, κάνει λάθη και θα τα πληρώσει

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2023, 10:00
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, σε επίσκεψή του στο Παρίσι, τον Αύγουστο
|EPA/YOAN VALAT

Κλίτσκο κατά Ζελένσκι: Είναι αυταρχικός, κάνει λάθη και θα τα πληρώσει

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι πια τόσο δημοφιλής στην Ουκρανία και θα πληρώσει για τα λάθη του χάνοντας την θέση του στην εξουσία, είπε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, σε μία σπάνια επίθεσή του κατά του ουκρανού προέδρου.

Ο Κλίτσκο ήταν στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του Πέτρο Ποροσένκο, προέδρου της χώρας τα χρόνια 2014-19 και αντιπάλου του Ζελένσκι στις εκλογές του 2019.

Μιλώντας σε γερμανικό και ελβετικό ΜΜΕ, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε ότι ο Ζελένσκι απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και γίνεται αυταρχικός.

«Οι άνθρωποι βλέπουν ποιος είναι αποτελεσματικός και ποιος όχι. Και υπάρχουν πολλές προσδοκίες. Ο Ζελένσκι πληρώνει τα λάθη που έκανε», είπε στο 20 minutes, ένα ελβετικό δημοσιογραφικό σάιτ.

Ο Κλίτσκο, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία και δήμαρχος του Κιέβου από το 2014, είναι επικριτής του ουκρανού προέδρου. Η Telegraph σημειώνει ότι τα σχόλιά του εναντίον του Ζελένσκι αντανακλούν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια κατά του προέδρου μετά από 21 μήνες πολέμου και μία αποτυχημένη -όπως κρίνεται- αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητας του Ζελένσκι, όπως και πτώση του ποσοστού των Ουκρανών που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος κατά της Ρωσίας. Βέβαια, και τα δύο ποσοστά παραμένουν πάνω από 60%.

Ο Κλίτσκο κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι αγνόησε τα σημάδια που έδειχναν ότι επίκειται ρωσική εισβολή, επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να φτάσει έξω από το Κίεβο, στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

«Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα για τον πόλεμο. Γιατί ο Ζελένσκι αρνούνταν μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα συνέβαινε;», είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι αντίπαλοι του ουκρανού προέδρου έχουν ανεβάσει τους τόνους κατά του Ζελένσκι τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορώντας τον ότι δεν διαχειρίζεται σωστά την αντεπίθεση, ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ότι αναβάλει τις προεδρικές εκλογές και ότι χάνει πόντους στο εξωτερικό.

«Μήπως είναι ώρα να τελειώσει ο πόλεμος;»

Τον περασμένο μήνα, ο Ολέσκιι Αρεστόβιτς, πρώην σύμβουλος του Ζελένσκι, είπε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν να μιλούν με το Κρεμλίνο για να τελειώσει ο πόλεμος.

Ο ουκρανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το Κρεμλίνο.

Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι συμφωνεί με τον ουκρανό επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε τέλμα. Ο Ζελένσκι θύμωσε με τον Ζαλούζνι και του ζήτησε να συνεχίσει να μάχεται και να μείνει εκτός πολιτικής.

«Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια», είπε ο Κλίτσκο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου τόνισε πάντως, ότι είναι σημαντικό να μην αλλάξει ο πρόεδρος όσο η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί «η δουλειά του προέδρου είναι σημαντική σήμερα».

Ο Κλίτσκο ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη διάρκεια της Επανάστασης του Μαϊντάν, το 2014, κατά την οποία έπεσε η κυβέρνηση που στήριζε το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στο Spiegel, είπε ότι ο Ζελένσκι έχει απομονωθεί και δεν τον βλέπει ποτέ, παρόλο που τα γραφεία τους βρίσκονται πολύ κοντά.

«Τεράστια πίεση στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Ο δήμαρχος του Κιέβου σημείωσε ότι μόνο η επιμονή και ανεξαρτησία των δημάρχων και περιφερειαρχών σταματούν «το αυταρχικό καθεστώς» του Ζελένσκι. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο ένας ανεξάρτητος θεσμός, αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος δέχεται τρομερή πίεση από την κεντρική κυβέρνηση», σημείωσε.

Ο ίδιος είπε ότι οι τοπικοί άρχοντες και όχι η κεντρική κυβέρνηση ήταν αυτοί που συγκράτησαν την επέλαση των Ρώσων τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022.

Ο Κλίτσκο είναι επικεφαλής της ουκρανικής ένωσης δήμων, μία πολιτική παράταξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οπως είπε, οι συνεχείς επιθέσεις των Ρώσων με πυραύλους και drones κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας έχουν δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα, σε μία πόλη όπου υπάρχουν πολύ περισσότεροι κάτοικοι από ό,τι πέρυσι. Πολλοί την είχαν εγκαταλείψει, αλλά επέστρεψαν καθώς είχαν διακοπεί οι επιθέσεις για ένα διάστημα, ενώ έχουν έρθει και μισό εκατομμύριο εσωτερικοί πρόσφυγες από άλλα μέρη της Ουκρανίας.

Η πίεση στις υποδομές και τους πόρους είναι μεγάλη, καθώς οι Ρώσοι διεξάγουν επιχείρηση για να κάμψουν το ηθικό του πληθυσμού, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...