387
Καρέτα καρέτα νοσηλεύεται στο πρώτο παγκοσμίως πιστοποιημένο νοσοκομείο για χελώνες στο Μάραθον της Φλόριντα | REUTERS/Maria Alejandra Cardona

Κλιματική κρίση: Στη Φλόριντα σχεδόν όλες οι θαλάσσιες χελώνες γεννιούνται θηλυκές

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 10:25
Καρέτα καρέτα νοσηλεύεται στο πρώτο παγκοσμίως πιστοποιημένο νοσοκομείο για χελώνες στο Μάραθον της Φλόριντα
|REUTERS/Maria Alejandra Cardona

Κλιματική κρίση: Στη Φλόριντα σχεδόν όλες οι θαλάσσιες χελώνες γεννιούνται θηλυκές

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 10:25

Σχεδόν κάθε θαλάσσια χελώνα που γεννιέται στις ακτές της Φλόριντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι θηλυκή. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της άμμου στις παραλίες της περιοχής, που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Οπως εξηγούν ειδικοί από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών των ΗΠΑ, όταν η άμμος όπου τα θηλυκά θάβουν τα αβγά τους παραμένει κάτω από τους 27,7 βαθμούς Κελσίου, τα μικρά γεννιούνται αρσενικά, ενώ όταν ξεπερνά τους 31 βαθμούς Κελσίου βγαίνουν θηλυκά.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι όσο πιο ζεστή ήταν η άμμος, τόσο μεγάλωνε η αναλογία των θηλυκών νεογνών προς τα αρσενικά.

«Τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη Φλόριντα και αυτό είναι τρομακτικό» δήλωσε η Μπέτι Ζίρκελμπαχ, διευθύντρια του νοσοκομείου χελωνών στο Μάραθον, πόλη που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των νησιών Κι.

Ειδικοί του νοσοκομείου χελωνών της Φλόριντα καθαρίζουν το καβούκι μιας πράσινης χελώνας, REUTERS/Maria Alejandra Cardona

«Οι επιστήμονες που εξετάζουν τις εκκολάψεις αβγών δεν έχουν βρει κανένα αρσενικό χελωνάκι, κάτι που σημαίνει ότι είχαμε μόνο θηλυκές την τελευταία τετραετία» ανέφερε η ίδια.

Σε αντίθεση με άλλα ζώα, στα οποία το φύλο καθορίζεται κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, το φύλο στις θαλάσσιες χελώνες και τους αλιγάτορες εξαρτάται από τη θερμοκρασία επώασης των αβγών, δηλαδή από τη θερμοκρασία της άμμου.

«Με την πάροδο του χρόνου θα δούμε απότομη μείωση του πληθυσμού, ακριβώς επειδή έχει χαθεί η γενετική ποικιλότητα» προειδοποίησε η Μελίσα Ροζάλες Ροντρίγκες, υπεύθυνη για τις θαλάσσιες χελώνες στο κέντρο περίθαλψης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι.

«Δεν υπάρχει πλέον σωστή αναλογία αρσενικών–θηλυκών που απαιτείται για να έχουμε επιτυχείς περιόδους αναπαραγωγής» συμπλήρωσε η δρ Ροντρίγκες.

Συνολικά έξι είδη θαλάσσιας χελώνας ζουν στα νερά της Φλόριντα, ανάμεσά τους η Καρέτα Καρέτα που γνωρίζουμε και στη Μεσόγειο.

Χελωνάκι που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Φλόριντα REUTERS/Maria Alejandra Cardona

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα θαλάσσια ερπετά πλήττονται επίσης από ιογενή ασθένεια που προκαλεί την εκδήλωση μεταδοτικών όγκων.

Με την ασθένεια να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και την κλιματική αλλαγή να αλλοιώνει τη σύνθεση των πληθυσμών, τα κέντρα περίθαλψης πρέπει να σώσουν όσο γίνεται περισσότερες χελώνες, τόνισε η Ζίρκελμπαχ.

«Το νοσοκομείο χελωνών ήταν το πρώτο του είδους του. Δυστυχώς όμως ανάγκες υπάρχουν σε όλη τη Φλόριντα», καταλήγει η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...