392
Οι Ιάπωνες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το παρατεταμένο κύμα καύσωνα | Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Κλιματική αλλαγή: Στην Ιαπωνία ο καιρός «τρελάθηκε»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 16:44
Οι Ιάπωνες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το παρατεταμένο κύμα καύσωνα
|Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Κλιματική αλλαγή: Στην Ιαπωνία ο καιρός «τρελάθηκε»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 16:44

Παρότι οι Ιάπωνες έχουν ήδη προετοιμαστεί για το φθινόπωρο, σαν πολύ πειθαρχημένος λαός που είναι, το ίδιο αρνείται να κάνει την εμφάνισή του. Η χώρα ζει ένα πρωτοφανές κύμα υψηλών θερμοκρασιών και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένει ακόμη και καύσωνες, χαρακτηρίζοντας τον καιρό «ανώμαλο» για την εποχή.

Ετσι κι αλλιώς οι θερμοκρασίες στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν αφύσικα υψηλές το καλοκαίρι, καθώς έφταναν συχνά τους 38 βαθμούς, ενώ στις αρχές Αυγούστου, σε δύο πόλεις ξεπέρασαν το «καταστροφικό επίπεδο» των 40 βαθμών, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο ενημέρωσης NHK.

Οι μετρήσεις, που έγιναν σε 15 σημεία όλης της χώρας, έδειξαν ότι η Ιαπωνία μόλις έζησε το θερμότερο καλοκαίρι της από το 1898, τη χρονιά που άρχισαν να συλλέγονται στοιχεία.

Στο Τόκιο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς επί 22 ημέρες, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 16 ημερών, σύμφωνα με τον Guardian. Και στο Σαπόρο, την πιο βόρεια μεγάλη πόλη της χώρας, η οποία έχει φιλοξενήσει και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ο υδράργυρος ανέβηκε πάνω από τους 35 βαθμούς επί τρεις συνεχείς ημέρες στα τέλη Αυγούστου.

Η σιδηροδρομική υπηρεσία του Χοκάιντο ανέστελλε αρκετά δρομολόγια, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι η ζέστη θα λύγιζε τις ράγες, ενώ πολλοί μαθητές και φοιτητές αναγκάστηκαν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους από το σπίτι τους, καθώς στα σχολεία και στα πανεπιστήμια του ιαπωνικού βορρά δεν υπάρχει κλιματισμός.

Ο καιρός έχει γίνει πιο υποφερτός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά μόνο οριακά. Πριν από λίγες ημέρες οι διοργανωτές ενός μαραθωνίου στη βορειοανατολική πόλη Μοριόκα διέκοψαν τον αγώνα, καθώς πολλοί δρομείς εγκατέλειψαν λόγω της ζέστης, ενώ ένας πέθανε.

Οι Ιάπωνες αναρωτιούνται πόσο θα κρατήσει αυτός ο καιρός και οι απαντήσεις που παίρνουν δεν είναι ευχάριστες: Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, ο συνδυασμός του φετινού El Niño και της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα διατηρήσει τον καιρό ζεστό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και πιθανώς έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ακόμη κι αν δεν κάνει τρομερή ζέστη κάθε μέρα, δεν είναι απίθανο να σημειωθούν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών και τον Οκτώβριο, συνεπώς οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, προειδοποίησε ο διευθυντής του Κέντρου Κλίματος του Τόκιο, Τακαφούμι Ουμπέντα.

Η ίδια υπηρεσία προβλέπει ήπιο χειμώνα, χωρίς πολλές χιονοπτώσεις, πρόβλεψη που έχει ανησυχήσει πολύ όσους δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα της χώρας.

Η Ιαπωνία δεν είναι μόνη της σε όλο αυτό. Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν γίνει πλέον φανερές σε όλον τον κόσμο, με καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...