369
| REUTERS/Dado Ruvic

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 16:10
|REUTERS/Dado Ruvic

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 16:10

Την αναστολή της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και οι συνομιλίες για το Κλίμα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κίνα, ως αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν –πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχο που ταξίδεψε στη νησιωτική χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην πρόληψη διασυνοριακού εγκλήματος και εμπορίας ναρκωτικών καθώς και για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών, μετέδωσε το Reuters.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο αφού η Πελόζι αναχώρησε από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν για το τελευταίο σκέλος της περιοδείας της στην Ασία, το Πεκίνο ματαίωσε επίσης την προγραμματισμένη διμερή συνάντηση σε σχέση με τη στρατιωτική ασφάλεια στη θάλασσα.

Τέλος, αποφασίστηκε η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Πελόζι και των μελών του άμεσου οικογενειακού της περιβάλλοντος ως απάντηση στις «μοχθηρές» και «προκλητικές» της ενέργειες. Οπως επεσήμανε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ: «Παρά τις σοβαρές ανησυχίες και τη σθεναρή αντίρρηση της Κίνας, η Πελόζι επέμενε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρεμβαίνοντας έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας την αρχή της ενιαίας Κίνας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν».

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς, την Πέμπτη.

Την Παρασκευή, κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Η Ταϊβάν καταδίκασε την παραβίαση των υδάτων και του εναέριου χώρου της

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι συνολικά 68 πολεμικά αεροσκάφη της Κίνας και 13 πολεμικά πλοία διεξήγαγαν επιχειρήσεις στο στενό της Ταϊβάν και ορισμένα παραβίασαν σκοπίμως την μέση γραμμή η οποία χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν, κατά την διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων.

Το υπουργείο αντέδρασε στις εξελίξεις καταδικάζοντας τις ενέργειες του Πεκίνου και καταγγέλλοντας ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις παραβίασαν το status quo και προχώρησαν σε παραβιάσεις των υδάτων και του εναέριου χώρου της Ταϊβάν.

«Καταδικάζουμε τον κομμουνιστικό στρατό που παραβίασε σκοπίμως την μέση γραμμή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...