463
Παλαιστίνιοι της Χεβρώνας (κατεχόμενη Δυτική Οχθη) διαδηλώνουν μετά τη δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό από τους Ισραηλινούς | REUTERS/Mussa Qawasma

Κλιφ Κούπτσαν: «Ανευ σημασίας» η εξόντωση του Νο 2 της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 12:31
Παλαιστίνιοι της Χεβρώνας (κατεχόμενη Δυτική Οχθη) διαδηλώνουν μετά τη δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό από τους Ισραηλινούς
|REUTERS/Mussa Qawasma

Κλιφ Κούπτσαν: «Ανευ σημασίας» η εξόντωση του Νο 2 της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 12:31

«Δεν νομίζω ότι η εξάλειψη ενός ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό θα αλλάξει την εικόνα: ΗΠΑ και Ιράν δεν θα επιλέξουν τον πόλεμο». Ο Κλιφ Κούπτσαν (Cliff Kupchan), πρόεδρος του Eurasia Group, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ειδικός στη Ρωσία του Πούτιν –τον οποίο έχει συναντήσει πολλές φορές–, αλλά και ειδικός στα θέματα του Ιράν, δεν πιστεύει ότι η δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό του Λιβάνου, θα ρίξει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και ότι οι φλόγες τελικά θα τυλίξουν όλη τη Μέση Ανατολή.

Φρονεί ότι θα υπάρξουν μεν αντίποινα από πλευράς της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, όχι όμως και επίθεση μεγάλης κλίμακας καθοδηγούμενη από το Ιράν.Η Corriere della Sera, που φιλοξένησε τις σχετικές δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη θέση του για τη μελλοντική στάση των μουλάδων «κάπως αισιόδοξη» και του θύμισε ότι υπάρχουν φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες εκτός Ιράν, όπως οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι βάλλουν κατά στόχων των ΗΠΑ ή και συμμάχων τους.

Ο πολύπειρος Κούπτσαν απάντησε ως εξής: «Το Ιράν θέλει να διατηρήσει τις εντάσεις σε υψηλό επίπεδο, όμως δεν έχει συμφέρον να πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο, διότι σε τέτοια περίπτωση κινδυνεύει να χάσει τα πάντα. Τώρα που μιλάμε οι Χούτι συνομιλούν με αντιπροσωπεία των μουλάδων, οι οποίοι στέλνουν στους Χούτι το σαφές μήνυμα ότι πρέπει να ενεργούν με περισσότερη σύνεση».

Την ομολογουμένως ισχυρή επιρροή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ο Κούπτσαν την υποτίμησε. Είπε ότι είναι περιορισμένου βεληνεκούς, διότι όλη η προσοχή έχει στραφεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, για τον οποίο άπαντες στη Μέση Ανατολή θεωρούν ότι έχει προδιαγεγραμμένο τέλος: το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα ώστε να εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς όπου και αν βρίσκονται, είτε στη Γάζα είτε στη Δυτική Οχθη είτε στον Λίβανο ή όπου αλλού.

«Για την Τεχεράνη», σχολίασε ο Κούπτσαν, «μέτρησε περισσότερο η προ ημερών δολοφονία ενός μέλους των Φρουρών της Επανάστασης στα Υψίπεδα του Γκολάν, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση». Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις του αμερικανού αναλυτή έγιναν πριν από τον θάνατο που σκόρπισαν στο Ιράν οι εκρήξεις κοντά στο μνήμα του Σουλεϊμανί, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου.

Η κατακλείδα των δηλώσεων Κούπτσαν για το Μεσανατολικό στις παρούσες συνθήκες αφιερώθηκε στις ΗΠΑ και ειδικά στον παράγοντα Μπάιντεν. Είπε ότι ο Λευκός Οίκος έχει εσωτερικό πρόβλημα διότι «η ανάγκη υποστήριξης του Ισραήλ σε αυτή τη σύγκρουση δημιουργεί πρόβλημα στον Μπάιντεν, κυρίως επειδή οι νέοι Αμερικανοί, κάτω των 35 ετών, τίθενται κατά της υποστήριξης της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ». Ετσι, ο Μπάιντεν κινδυνεύει να πληρώσει υψηλό τίμημα στις κάλπες.

Ο αμερικανός αναλυτής ανέφερε τη λέξη «αποχή» (των νέων), αποφεύγοντας οποιαδήποτε νύξη στην υποψηφιότητα Τραμπ. Τι πρέπει να κάνει ο Μπάιντεν, λοιπόν, στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς; «Μπορεί μόνο να διπλασιάσει την πίεση που ασκεί στον Νετανιάχου, ώστε να τερματιστεί γρήγορα η επίθεσή του στη Γάζα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...