308
| ΙΝΤΙΜΕnews

«Κλειστή η πόρτα» της Ευρώπης στα Σκόπια όσο προκαλεί με τα «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 14:35
|ΙΝΤΙΜΕnews

«Κλειστή η πόρτα» της Ευρώπης στα Σκόπια όσο προκαλεί με τα «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 14:35

Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική για τα Σκόπια, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και η επίμονη περιφρόνηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό ξεκαθάρισε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπός, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, προς απάντηση των νέων αναφορών του πρωθυπουργού της γείτονος σε «Μακεδονία» σκέτο, και μάλιστα σε ένα φόρουμ όπως η συνάντηση των επικεφαλής των νατοϊκών χωρών.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν μπορεί η Κύπρος κράτος-μέλος της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της είναι απαραίτητη για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Προειδοποίησε δε πως η παραβίασή της ή η επιλεκτική τήρησή της όχι μόνο υποβαθμίζει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Pacta sunt servanda, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι, είπε ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ημέρωση των πολιτικών συντακτών».

Υπενθύμισε δε, για ακόμη μία φορά, ότι « ΝΔ δεν είχε υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία καθώς εμπεριείχε κενά στις δικλείδες ασφαλείας και στις πρόνοιες, υπογραμμίζοντας ότι η θέση αυτή δικαιώνεται σήμερα.

«Γι αυτό εξάλλου -επανέλαβε- δεν έχουμε κυρώσει τα πρωτόκολλα που απορρέουν από τη Συμφωνία ούτε θα το πράξουμε αν η γείτων χώρα δε συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

«Είναι προφανές, ωστόσο», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης, «ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών και όσο αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι γείτονές μας, η ευρωπαϊκή προοπτική τους θα παραμείνει κλειστή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...