283
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2022 | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/YANNIS KOLESIDIS

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μπλίνκεν – Συνάντηση με Μητσοτάκη στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 21:29
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2022
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/YANNIS KOLESIDIS

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μπλίνκεν – Συνάντηση με Μητσοτάκη στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 21:29

Επίσκεψη στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο νέου ταξιδιού του στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα και των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στην Ελλάδα το Σάββατο, οπότε και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, πιθανότατα στην Κρήτη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στα Χανιά για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο κ. Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αγκυρα. Η επίσκεψη θα αφορά συζητήσεις για διμερή και περιφερειακά ζητήματα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Χακάν Φιντάν.

Θεωρείται βέβαιο, πάντως, πως η επίσκεψη του υπουργού των ΗΠΑ στην Αγκυρα συνδέεται με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς εκκρεμεί το τελικό «πράσινο φως» από την τουρκική βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος, και ως μοχλός πίεσης, το ζήτημα των τουρκικών F-16 και η πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Σε ανάρτησή της σχετικά με τα παραπάνω η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, σημείωνε ότι το πρόγραμμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αλλάζει διαρκώς τις τελευταίες ώρες», γεγονός που σύμφωνα με ορισμένους αφήνει ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντα της επίσκεψης Μπλίνκεν στη χώρα μας (στο διάστημα 6-8 Ιανουαρίου).

«Στην Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί τα επόμενα 24ωρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν στο πλαίσιο ταξιδιού στην περιοχή. Στο πρόγραμμα -το οποίο αλλάζει διαρκώς τις τελευταίες ώρες- είναι και η Τουρκία. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι σίγουρη επίσκεψη στο Ισραήλ. Ολα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η δημοσιογράφος στην πλατφόρμα X.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...