479
Ομάδες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής ρίχτηκαν και την Πέμπτη στη «μάχη» της απομάκρυνσης των πεσμένων δέντρων στα βόρεια προάστια της Αθήνας (εδώ στη Δροσιά) | SOOC

Κλαυσίγελος από το γαϊτανάκι ευθυνών ΚΕΔΕ – ΔΕΔΔΗΕ για το κλάδεμα των δέντρων

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 16:18
Ομάδες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής ρίχτηκαν και την Πέμπτη στη «μάχη» της απομάκρυνσης των πεσμένων δέντρων στα βόρεια προάστια της Αθήνας (εδώ στη Δροσιά)
|SOOC

Κλαυσίγελος από το γαϊτανάκι ευθυνών ΚΕΔΕ – ΔΕΔΔΗΕ για το κλάδεμα των δέντρων

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 16:18

Εχοντας μπει στο τέταρτο 24ωρο και ενώ εκατοντάδες νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα εξαιτίας των καταστροφών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από πτώσεις δέντρων το τριήμερο της χιονοκακοκαιρίας «Μήδεια», συνεχιζόταν το γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ δήμων και ΔΕΔΔΗΕ για το ποιος –και γιατί– έχει την ευθύνη του… κλαδέματος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος ή κοπής καλωδίων.

Σύμφωνα με έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τους δήμους, το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με καλώδια ηλεκτροδότησης πραγματοποιείται κάθε χρόνο με άδεια από το Δασαρχείο.

Το έγγραφο αποστέλλεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή. Η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο, διευκρινίζεται από τον Διαχειριστή.

«Απαραίτητα», τονίζεται, «πρέπει τα δέντρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης».

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ η επαφή ή γειτνίαση των δέντρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες, ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δέντρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (π.χ. από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις).

Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλης έκτασης διακοπές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας, οφείλονται τόσο σε κλαδιά όσο και –κυρίως– σε ολόκληρα δέντρα που κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού και έσπασαν τα καλώδια διανομής ή / και εμπόδισαν την οδική πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης.

Εργασίες αποκατάστασης από ομάδες της ΕΜΑΚ και της περιφέρειας Αττικής στα βόρεια προάστια, Δροσιά, Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2021/ SOOC

Με ανακοίνωσή της ωστόσο, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αντιτείνει πως δεν είναι ευθύνη των δήμων το κλάδεμα των δένδρων κατά μήκων των γραμμών μεταφοράς ενέργειας.

Οι δήμοι, τονίζεται, δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δένδρων και αυτό  προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281.

Οι δήμοι, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ», όπως «προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», καταλήγει η ανακοίνωση από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...