Δηλώνουν πως στόχος τους είναι να τις κρατήσουν στη ζωή. Αλλά συνήθως οι συλλέκτες μουσικών οργάνων δεν είναι οι ίδιοι μουσικοί και αγοράζουν μόνον από πάθος, αποσκοπώντας κυρίως στην ηδονή του «συλλέγειν», το αντίτιμο της οποίας μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Oπως συνέβη το 2015 όταν κάποιος δαπάνησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια για να πιάσει στα χέρια του μια κιθάρα του Τζον Λένον. Τώρα, οι απανταχού συλλέκτες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία από τις κιθάρες του Κερτ Κομπέιν, ηγέτη των Nirvana ο οποίος το 1994, σε ηλικία μόλις 27 ετών, επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Χθες Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, ο άνθρωπος που ανέδειξε -με τίμημα την ίδια του τη ζωή- την γκραντζ (grunge) ως το πιο επιτυχημένο είδος της εναλλακτικής ροκ μουσικής θα γινόταν 50 χρονών. Και θέλοντας να τιμήσει αυτόν τον -καταθλιπτικό, εθισμένο στην ηρωίνη και, κυρίως, ανίκανο να σηκώσει το βάρος της δόξας και της επιτυχίας του- υπερταλαντούχο μουσικό, ο ιδιοκτήτης του Black Book Guitars, ενός καταστήματος vintage μουσικών οργάνων στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία στο eBay μία από τις τελευταίες κιθάρες του.
Πρόκειται για μια Hagstrom Blue Sparkle Deluxe Model 90 που κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο Κομπέιν την απέκτησε τον χειμώνα του 1992, πιθανώς ως χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό του, ενώ μετά την αυτοκτονία του η σύζυγος του, Κόρτνεϊ Λαβ, την χάρισε σ’ έναν κοινό τους φίλο, μουσικό σε μια άσημη μπάντα του Σιάτλ, πριν καταλήξει τελικά στον αμερικανό συλλέκτη. Σύντομα, ωστόσο, αυτό το κειμήλιο της ροκ μουσικής θα αλλάξει χέρια έναντι πολλών χιλιάδων δολαρίων, μέρος των οποίων θα δοθεί στην Transition Projects, μια οργάνωση στήριξης των αστέγων του Πόρτλαντ.
Αλλά η ιστορία της μουσικής είναι γεμάτη με κιθάρες που άλλαξαν χέρια με αντάλλαγμα αστρονομικά ποσά. Και πολλές φορές εν αγνοία των ίδιων των μουσικών. Λέγεται ότι ο Ερικ Κλάπτον δεν μπορούσε να σταματήσει να γελάει όταν έμαθε ότι μια δικιά του Fender «Blackie» Stratocaster πουλήθηκε για σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.
Κάποιος άλλος χαλάλισε περί τις 500.000 δολάρια για ν’ αποκτήσει την Masterground του Τζορτζ Χάρισον, μια κιθάρα που το πρώην Σκαθάρι είχε δανειστεί από ένα μικροσκοπικό κατάστημα μουσικών οργάνων.
Κάποιες κιθάρες, ωστόσο, είναι πιο ιδιαίτερες καθώς φέρουν πάνω τους το αποτύπωμα του αρχικού κατόχου τους. Όπως εκείνες του Τζίμι Χέντριξ. Από την 31η Μαΐου του 1967, ημέρα κατά την οποία αυτός ο βιρτουόζος της ροκ έκαψε για πρώτη φορά επί σκηνής την κιθάρα του, ο γνωστός και ως «Μαύρος Έλβις», παρέδωσε στην πυρά πολλές ακόμα. Μια απ’ αυτές πωλήθηκε στο Λονδίνο έναντι 575 χιλιάδων δολαρίων. Την είχε βρει τυχαία ο εγγονός του σε μια αποθήκη. Πάντως η σύζυγος του Τζέιμς Χέτφιλντ, ιδρυτή, τραγουδιστή, κιθαρίστα και στιχουργό των εξίσου θρυλικών Metallica, φέρεται πως αδυνατώντας να ζει σ’ ένα σπίτι όπου υπήρχαν περισσότερες από 700 κιθάρες, άρχισε να τις ξεφορτώνεται μία-μία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News