«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της μέσα από τη χρήση πυρηνικών όπλων. Θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε συμβατικά όπλα και μεθόδους διαλόγου, ώστε η απέναντι πλευρά να μάθει σαφώς τι αντιμετωπίζει και συνεπώς να το λάβει υπ’ όψιν της. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν άλλα μέσα, γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα ατομικά όπλα να γίνουν σαν τα συμβατικά. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε με απαράδεκτο τρόπο την ίδια τη φύση των διεθνών σχέσεων, γιατί θα άνοιγε την πόρτα στην αδιάκριτη χρήση απεριόριστων τεχνολογιών, τις οποίες ο καθένας θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».
Αυτά είπε ο Χένρι Κίσινγκερ, μετέδωσε ο ανταποκριτής της Repubblica στη Νέα Υόρκη Πάολο Μαστρολίλι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του αμερικανικού γεωπολιτικού think tank Council on Foreign Relations.
Ο ανταποκριτής χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό» τον προβληματισμό του 99χρονου Κίσινγκερ, αλλά συγχρόνως έγραψε ότι ακριβώς τα ίδια σκέφτονται ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο. Δηλαδή «πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση που ο Πούτιν χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα για να υπερασπιστεί αυτό που τώρα θεωρεί ρωσικό έδαφος». Διότι αυτό άλλαξε μετά την προσάρτηση του Ντονμπάς στη Ρωσία.
Μέχρις εδώ οι δύο πλευρές πολέμησαν με συμβατικά όπλα, ρωσικά από τη μία πλευρά, ουκρανοΝΑΤΟϊκά από την άλλη. Στο εξής οι Ρώσοι δεν κωλύονται να ρίξουν πυρηνικά αν οι Ουκρανοί πλήξουν τη Ρωσία, δηλαδή το Ντονμπάς. «Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αγνοήσει τις πιθανές συνέπειες τέτοιας εξέλιξης. Πέρα από τις νέες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί πρέπει να εκπονήσουν σχέδια απάντησης σε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από πλευράς Ρωσίας», σχολίασε ο Μαστρολίλι.
«Κατά τον Κίσινγκερ, αν ξεπεραστεί αυτό το όριο [της μη χρήσης πυρηνικών], δεν θα είναι πλέον δυνατή η επιστροφή [στην εποχή του συμβατικού πολέμου]. Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί πάση θυσία, και όχι μόνο στο ουκρανικό πεδίο μαχών, γιατί διαφορετικά θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας όσον αφορά την παγκόσμια τάξη». Παράλληλα και στην ίδια εκδήλωση ο Κίσινγκερ είπε ότι «επιβάλλεται η επικοινωνία [των ΗΠΑ] με το Κρεμλίνο», ώστε να δοθεί στον Πούτιν «μία ιδέα των συνεπειών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει».
Και κατέληξε ο Κίσινγκερ: «Πρέπει να προχωρήσουμε τον διάλογο με τη Ρωσία, γιατί ο ίδιος ο ρόλος της ως χώρας είναι υπό συζήτηση. Ουσιαστική θα ήταν η συμβολή της Κίνας, η οποία, αν θέλει να παρουσιάζεται ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να χρησιμοποιήσει το βάρος της για να αποφύγει την κλιμάκωση και για να διατηρήσει την τάξη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News