536
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των 7ων Νέμεων Αγώνων. Διακρίνονται οι συμμετέχουσες στην εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου | Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Κήρυξη έναρξης των Νέμεων Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 18:26
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των 7ων Νέμεων Αγώνων. Διακρίνονται οι συμμετέχουσες στην εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου
|Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Κήρυξη έναρξης των Νέμεων Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 18:26

Την έναρξη των Νέμεων Αγώνων, την έβδομη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού της αναβίωσης των αρχαίων πανελλήνιων αγώνων, κήρυξε το Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι φετινοί Αγώνες είναι αφιερωμένοι στον μεγάλο απόντα, και εμπνευστή της αναβίωσής τους, Αμερικανό καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Στέφανο Μίλερ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα με κορυφαίο το Στάδιο όπου διεξάγονται τα Νέμεα. Με την ευκαιρία της τελετής πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πρόσφατα απένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αρχαία Νεμέα ως τόπο μείζονος σπουδαιότητας για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τις εκπροσώπους του Λυκείου Ελληνίδων Κιάτου
Διάκριση με ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία

«Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί μια επιπλέον αναγνώριση της καίριας θέσης που έχει για την Ευρώπη η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο την προαγωγή της ιδέας μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, βασισμένης σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε στον χαιρετισμό της η κυρία Μενδώνη.

«Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απονομή του Σήματος στην Αρχαία Νεμέα, επιβεβαιώνει την πίστη της στις δημοκρατικές αξίες που γέννησε η Ελλάδα, στα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού που αποτελούν τα θεμέλια του δυτικού. Σε μια συγκυρία δύσκολη, η Νεμέα στέλνει ένα μήνυμα εκεχειρίας και ειρήνης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας ως τόπος διοργάνωσης πανελλήνιων αγώνων στην αρχαιότητα, αναβιώνει στο αρχαίο στάδιο το πνεύμα του Ολυμπισμού στη σύγχρονη εποχή, ζωντανεύοντας με τρόπο αυθεντικό το τελετουργικό, τις ιδέες και τις αξίες του κλασικού αθλητισμού, κεντρικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού», πρόσθεσε η υπουργός.

Αναφερόμενη στη λογική αναπτυξιακού προτύπου που δημιουργεί για τον τόπο η αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, η Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι από το 1996 που ξεκίνησε ο θεσμός, η Νεμέα έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας με πυρήνα τα Νέμεα ένα μοναδικό πλεονέκτημα για τον τόπο. Με θερμά λόγια μίλησε για την προσωπική σχέση της με τον καθηγητή Στέφανο Μίλερ, για την προσφορά του στην Ελλάδα, για την αγάπη του για την επιστήμη του, τη Νεμέα και την ιστορία της, που τον καθιστούσαν «έναν μεγάλο Ελληνα».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρακολουθεί την τελετή έναρξης των 7ων Νέμεων Αγώνων

Στην τελετή έναρξης αναβίωσε το τελετουργικό των Αγώνων στον Ναό του Νεμείου Διός με στεφάνωμα της Νεμέας από την Εκεχειρία και αφή της φλόγας, και στη συνέχεια με πομπή προς το Αρχαίο Στάδιο και αφή του βωμού από τον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου Τάσο Μπακασέτα.

Την τελετή πλαισίωσαν μουσικά η Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Δημητρίου Καρούζου ενώ την πομπή συνόδευσαν το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου και η Φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Γεωργίας Γιαννακοπούλου.

Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυναν στην τελετή, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, η αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων Σπύρος Κυριάκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News