Η προβολή των δύο ντοκιμαντέρ που με μοναδικό, υποδόριο αλλά και απολύτως ακριβή τρόπο μυεί το κοινό στην συγγραφική και διανοητική «χώρα» των σημαντικών ποιητών, θα γίνει στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις έξι το απόγευμα. Πρόκειται για το «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» του Σταμάτη Τσαρούχα και το «Ημερολόγιο καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.
Το «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» (2001) είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του καστοριανού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου. Πρόκειται για μια λιγότερο γνωστή αλλά σπουδαία μορφή του νεώτερου Ελληνισμού, που έζησε τον 18ο αιώνα στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Πολιτικός συγγραφέας, φιλόσοφος, γιατρός, νομοθέτης, ανώτατος δικαστής, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, φιλόλογος και θεατρικός συγγραφέας, έμεινε κυρίως στην πνευματική ιστορία της Ελλάδας ως δεξιοτέχνης στιχοπλόκος και λυρικός ποιητής.
Γιος κληρικού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του λόγω οικονομικών δυσχερειών. Μαθήτευσε στο Λύκειο Βουκουρεστίου με δάσκαλο τον Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος άσκησε μεγάλη επίδραση στις γλωσσικές και φιλοσοφικές απόψεις του Χριστόπουλου. Ο Λίνος Πολίτης στην «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» χαρακτηρίζει τον Χριστόπουλο πρόδρομο του Σολωμού στα πρώτα του βήματα, ως προς τη γλώσσα και τη στιχουργική. Πρέπει να επισημανθεί τέλος η συγγραφή μεταφράσεων, αρχαιολογικών μελετών, πολιτικών σκέψεων και κριτικών δοκιμίων και γενικότερα η πνευματική πολυπραγμοσύνη του.
Ο φακός του σκηνοθέτη , ακολουθώντας τα βήματα του ποιητή στους τόπους που έζησε και εργάστηκε, προσπαθεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές αυτής της πολυσήμαντης προσωπικότητας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνικοπολιτική τοιχογραφία της εποχής. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το «Βραβείο Κοινού» στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2001).
Το «Ημερολόγια Καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης» δείχνουν στον θεατή πως όταν ο σπουδαίος ποιητής έγραφε «πελεκώντας τον εαυτό μας, έτσι γράφουμε» πραγματικά εξέφραζε τον βαθύτερο τρόπο ύπαρξης και συγγραφής του. Το ντοκιμαντέρ (με τον Δημήτρη Καταλειφό στον ρόλο του αφηγητή) παρουσιάζει τις περιπλανήσεις ενός ακάματου ταξιδιώτη σε τόπους, κείμενα, μουσικές, ταινίες, ανθρώπους, διαδοχικές επιστρώσεις εμπειρίας που σωρεύονται σε ένα πλούσιο υπέδαφος από σημαντικά και ασήμαντα, πριν μεταγραφούν στη γλώσσα της Ποίησης. Ένας εργάτης της γλώσσας, ορκισμένος εχθρός των υψηλότονων ρητορικών σχημάτων και της συναισθηματικής εκμετάλλευσης, εραστής της δουλειάς και του λιτού, ένας μανιακός χειροτέχνης της γραφής. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2001).
Τα ντοκιμαντέρ θα προλογίσουν οι ίδιοι σκηνοθέτες ενώ μετά από κάθε προβολή θα γίνεται συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News