341
Το τζετ σκι που χρησιμοποίησε ο κινέζος ακτιβιστής | South Korea Coast Guard

Κινέζος ακτιβιστής διέφυγε με τζετ σκι στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 11:46
Το τζετ σκι που χρησιμοποίησε ο κινέζος ακτιβιστής
|South Korea Coast Guard

Κινέζος ακτιβιστής διέφυγε με τζετ σκι στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 11:46

Μία «χολιγουντιανή» απόδραση από την Κίνα τόλμησε ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικριτής του Σι Τζινπίνγκ.

Ο άνδρας συνελήφθη στη Νότια Κορέα όπου έφτασε με τζετ σκι.

Η ακτοφυλακή της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο Κινέζος είχε ταξιδέψει περίπου 300 χιλιόμετρα διασχίζοντας την Κίτρινη Θάλασσα, χρησιμοποιώντας κιάλια και πυξίδα.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το όνομά του είναι Κουόν Πιονγκ, αλλά οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει δυσκολέψει όσους θέλουν να διαφύγουν από τη χώρα απαγορεύοντας την έξοδο σε αντιφρονούντες.

Επίσης, πολλά κράτη φιλικά προς την Κίνα αρνούνται αιτούντες άσυλο στο έδαφός τους.

Τον περασμένο μήνα, ο κινέζος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λου Σιουέι συνελήφθη στο Λάος και επέστρεψε στην Κίνα προτού μπορέσει να συναντήσει τη σύζυγό του και τα παιδιά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά το τζετ σκι σε επικίνδυνα νερά προς τη Νότια Κορέα είναι μια από τις πιο ακραίες προσπάθειες διαφυγής που έχουν γίνει γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, σημείωσε το BBC.

Η ακτοφυλακή της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο άνδρας, φορώντας σωσίβιο και κράνος, έσυρε πέντε βαρέλια καυσίμων από την επαρχία Σαντόνγκ πίσω από το τζετ σκι, με μηχανή 1.800 κυβικών.

«Ξαναγέμισε τη βενζίνη στη διαδρομή και πέταξε τα άδεια βαρέλια στη θάλασσα», εξήγησαν οι νοτιοκορεατικές αρχές, προσθέτοντας ότι αντιμετώπισε προβλήματα κοντά σε έναν τερματικό σταθμό κρουαζιέρας έξω από το δυτικό λιμάνι του Ιντσεόν στη Νότια Κορέα και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια.

Η ακτοφυλακή δεν αναγνώρισε τον άνδρα, αλλά τον συνέλαβε την περασμένη Τετάρτη για απόπειρα «να περάσει λαθραία» στην πόλη.

Ο ακτιβιστής με έδρα τη Νότια Κορέα, Λι Νταε-σον, μέλος της ΜΚΟ Dialogue China, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Τρίτη ότι ο συλληφθείς είναι ο 35χρονος Κουόν, ο οποίος είχε φυλακιστεί το 2016 στην Κίνα επειδή επέκρινε τον Σι δημοσίως.

Ο Λι είπε ότι διακινδύνευσε τη ζωή του επειδή τον παρακολουθούσαν στενά οι κινεζικές Αρχές και θα τον σταματούσαν στα σύνορα αν επιχειρούσε να φύγει νόμιμα από τη χώρα.

Πρόσθεσε ότι ο Κουόν εξετάζει τώρα εάν θα υποβάλει αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα στη Νότια Κορέα –η οποία κάνει δεκτά μόνο λίγα αιτήματα κάθε χρόνο– ή σε άλλη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...