Τι είδους εταιρεία μπορεί να καταστεί «φούσκα» στον κινεζικό υβριδικό καπιταλισμό όπου ο ιδιωτικός τομέας και το δικτατορικό κράτος διαπλέκονται απολύτως, με το δεύτερο να λύνει και να δένει κατά βούλησιν (και κυριολεκτικώς) το επιχειρείν; Εξάλλου ο «πάγος» που σε λιγότερο από έναν χρόνο έβαλε το Κόμμα στους επιχειρηματίες της Big Tech λέει πολλά. Στην περίπτωση της κατασκευαστικής Evergrande, που είναι η μεγαλύτερη του κλάδου της στην Κίνα, ως «φούσκα» νοείται η υπερπροσφορά διαμερισμάτων, η οποία υπερέβη πολύ τη ζήτηση.
Το φαλιμέντο έρχεται, και το ερώτημα είναι αν τώρα θα σπεύσει να σώσει την Evergrande το κράτος, δηλαδή ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Δηλαδή, αν έχει πολιτικούς λόγους να το κάνει. Η εταιρεία αυτή έχει χτίσει εκατομμύρια διαμερίσματα με δανεισμό – μέθοδος που την οδήγησε στα όρια της πτώχευσης καθώς τα χρέη της υπολογίζονται από τους λονδρέζικους Times σε 220 δισ. δολάρια (σε τράπεζες, σε προμηθευτές, κ.λπ.). Τώρα επιχειρεί να αντλήσει ρευστότητα μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων της ώστε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Λίγο από μπαμ στις αγορές
Στη Δύση, η επικείμενη χρεοκοπία της Evergrande θύμισε την κατάρρευση της Lehman Brothers και τις συνέπειες που υπέστη η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Ετσι στους κερδοσκοπικούς κύκλους εκδηλώθηκε φόβος περί μετάδοσης της κινεζικής κρίσης στα δυτικά χρηματιστήρια και όλοι μίλησαν για «μαύρη Δευτέρα». Ε, κάπως υπήρξε και αυτή.
Η Wall Street γνώρισε τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο μηνών, με τον Dow Jones να πέφτει κατά 1,78% και με τον Nasdaq κατά 2,19%, αν και οι δύο συγκεκριμένοι δείκτες τα είχαν πάει καλύτερα νωρίτερα. Το μιλανέζικο χρηματιστήριο αναδείχθηκε πρωταθλητής χασούρας στην Ευρώπη (-2,57%), ακολουθούμενο από εκείνο της Φρανκφούρτης (-2,1%) και τα υπόλοιπα. Στο Χονγκ Κονγκ ο γενικός δείκτης έπεσε κατά 3,3%, ενώ ο δείκτης των ακινήτων συνετρίβη χάνοντας 6,7%. Με υπολογισμό από την αρχή του έτους, η μετοχή της Evergrande έχασε πάνω από το 87% της αξίας της.
Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν τάσεις ανάκαμψης από την κρίση της Evergrande, κάτι που δεν ισχύει για τα ασιατικά (τα οποία τη «μαύρη Δευτέρα» είχαν αργία). Το χρηματιστήριο του Τόκιο λίγο πριν από το κλείσιμό του είχε πτώση -2,7%, αυξητικές ήταν οι τάσεις στο Μιλάνο (1,33%), στο Λονδίνο (0,97%) στη Φρανκφούρτη (1,13%) και στο Παρίσι (1,3%). Ολα καλά, λοιπόν, στην Ευρώπη.
«Θα επιβιώσουμε» λέει η εταιρεία
Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας διεμήνυσε στους υπαλλήλους της ότι «η εταιρεία θα βγει από τη σκοτεινότερη περίοδο της το συντομότερο δυνατόν», ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης S&P εκτίμησε ότι «η κινεζική κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία άμεση παρέμβαση ώστε να παράσχει βοήθεια». Κάτι που είναι και το πιθανότερο. Τον τελευταίο καιρό οι πολιτικές του Σι προπαγανδίζουν τη λαϊκότητα, τη λαϊκή στέγη κ.λπ., και συνοδεύονται από ανάλογες περιοριστικές κινήσεις για τους επιχειρηματίες. Ο μόνος λόγος που θα τον ανάγκαζε να αποφασίσει έκτακτη κρατική στήριξη της Evergrande είναι οι λαϊκές διαμαρτυρίες από το σκάσιμο της «φούσκας», δηλαδή η διατάραξη της κοινωνικής σταθερότητας.
Τα περισσότερα κρατικά media της Κίνας αγνόησαν την ιστορία του φαλιμέντου. Οι Global Times όμως , το όργανο προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος που απευθύνεται σε αλλοδαπούς, αποτέλεσε την εξαίρεση και αισιόδοξα έγραψε ότι «η Evergrande αρχίζει να εφαρμόζει σχέδιο αποπληρωμής πιστωτών προσφέροντας ακίνητα». Η αλήθεια όμως είναι ότι η κρίση της Evergrande ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους, είτε είναι εργαζόμενοι της εταιρείας είτε οικογένειες που δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα κλειδιά των κατοικιών τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News