659
Αεροσκάφος ανεφοδιασμού Y-20 της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας πετά κοντά στην Ταϊβάν (φωτογραφία αρχείου) | EPA/TAIWAN MINISTRY OF NATIONAL DEFE HANDOUT

Κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία «περιμένουν» την Πελόζι στο στενό της Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 10:24
Αεροσκάφος ανεφοδιασμού Y-20 της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας πετά κοντά στην Ταϊβάν (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/TAIWAN MINISTRY OF NATIONAL DEFE HANDOUT

Κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία «περιμένουν» την Πελόζι στο στενό της Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 10:24

Λίγες ώρες πριν την φημολογούμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι –η οποία αν γίνει, αναμένεται «να ανάψει φωτιές» στην περιοχή– μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στη μέση του στενού της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να φθάσει στην αυτοδιοικούμενη νήσο την Τρίτη, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν, η Πελόζι αναμένεται να φτάσει, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, στις 22:20 (τοπική ώρα, 17:20 ώρα Ελλάδας).

Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσινγκτον σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν.

Η Χουά Τσουνίνγκ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την «ευθύνη» μιας επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και ότι θα κληθούν «να πληρώσουν το τίμημα».

«Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη (των συνεπειών) και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της προσβολής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το επίσημο πρόγραμμα της ασιατικής περιοδείας της Πελόζι αναφέρει επισκέψεις στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τίποτε για σταθμό της στην Ταϊβάν. Το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει για την πιθανή επίσκεψη. Ο Λευκός Οίκος, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ταξίδι, επισήμανε πως η Πελόζι είχε «δικαίωμα» να επισκεφθεί τη νήσο.

Η Νάνσι Πελόζ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής της Μαλαισίας, Αζάρ Αζιζάν, στην Κουάλα Λουμπούρ, την Τρίτη – Malaysian Department of Information/Nazri Rapaai/Handout via REUTERS
Τι λένε οι ΗΠΑ

Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στηρίξει την Πελόζι αν ταξιδέψει στην Ταϊβάν. «Δεν πρέπει να τρομάζουμε από τη ρητορική των Κινέζων. Είναι σημαντικό ταξίδι, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υποστηρίξουμε» είπε.

«Δεν θα τσιμπήσουμε το δόλωμα, ούτε θα εκφοβιστούμε», υποστήριξε και συμπλήρωσε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν υποστήριξε πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Πελόζι τονίζοντας πως τυχόν πρωτοβουλία της να επισκεφθεί την Ταϊβάν αποτελεί εξ ολοκλήρου «προσωπική της απόφαση».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε όμως πως η Ουάσινγκτον περιμένει από το Πεκίνο να αντιδράσει με υπευθυνότητα και να μην εμπλακεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση εάν τελικά η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν.

 Τι λέει η Κίνα

Ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπωνστην Ταϊβάν θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζανγκ Τζουν, ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

«Μία τέτοια επίσκεψη είναι προφανώς πολύ επικίνδυνη και πολύ προκλητική», δήλωσε ο Ζανγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της κινεζικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Αύγουστο.

«Αν μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιηθεί, θα υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Η τάση της Ταϊβάν για ανεξαρτησία εξελίσσεται περαιτέρω. Αν δεν προχωρήσουμε στην απαιτούμενη δυναμική αντίδραση για να τη σταματήσουμε, η κατάσταση είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Ζανγκ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο κινέζος διπλωμάτης παρότρυνε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τη δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας», την οποία επικαλέστηκε ο Μπάιντεν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής του με τον  Σι Τζινπνίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Ζανγκ.

Η Ουάσινγκτον ακολουθεί την «πολιτική της μίας Κίνας» αναγνωρίζοντας διπλωματικά το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι. Αλλά υποχρεούται από την αμερικανική νομοθεσία να παρέχει στην Ταϊβάν, που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση, τα απαραίτητα μέσα για την άμυνά της, ενώ στο Κογκρέσο έχει κλιμακωθεί η πίεση για την παροχή πιο ξεκάθαρης υποστήριξης.

Ο Ζανγκ τόνισε χθες: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...