564
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υποστηρίζει διαχρονικά τους Δημοκρατικούς, η Αμάλ κρατά τις αποστάσεις μιας αμερόληπτης νομικού | REUTERS/CreativeProtagon/

Κινδυνεύει η φιλία Μπάιντεν-Κλούνεϊ λόγω Γάζας και… Αμάλ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 17:18
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υποστηρίζει διαχρονικά τους Δημοκρατικούς, η Αμάλ κρατά τις αποστάσεις μιας αμερόληπτης νομικού
|REUTERS/CreativeProtagon/

Κινδυνεύει η φιλία Μπάιντεν-Κλούνεϊ λόγω Γάζας και… Αμάλ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 17:18

Τα παράπονά του στον Λευκό Οίκο εξέφρασε ο Τζορτζ Κλούνεϊ μετά τις αντιρρήσεις του προέδρου Μπάιντεν για την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΠ) της Χάγης σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, που οδήγησαν στο αίτημα του εισαγγελέα για εντάλματα σύλληψης της ηγεσίας του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η σύζυγος του διάσημου ηθοποιού, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμμετείχε ως ειδική σύμβουλος στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξωφρενική» την απόφαση του ΔΠΔ να ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι έτσι εξισώνεται το Ισραήλ με την «κτηνώδη τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Μετά από αυτά, ο Κλούνεϊ αισθάνθηκε πως έπρεπε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σε επίπεδο κορυφής. Οπως αποκαλύπτει η Washington Post, επικαλούμενη τρεις διαφορετικές πηγές, ο οσκαρικός ηθοποιός τηλεφώνησε σε έναν από τους κορυφαίους συμβούλους του προέδρου Μπάιντεν, τον Στιβ Ριτσέτι, για να δηλώσει «αναστατωμένος με όλα αυτά» και κυρίως με τη χρήση του χαρακτηρισμού «εξωφρενική» (για την απόφαση του ΔΠΔ). Ο Κλούνεϊ φαίνεται ακόμη να διαμαρτυρήθηκε για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στο ΔΠΔ από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια τέτοια εξέλιξη πιθανώς να αφορούσε προσωπικά και την Αμάλ.

Οπως σημειώνει η Washington Post, το τηλεφώνημα έχει τη σημασία του, αφού ο παραπονούμενος Κλούνεϊ έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί σε εκδήλωση συγκέντρωσης πόρων για την εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν σε λίγες ημέρες στο Λος Αντζελες. Τώρα οι συνεργάτες του προέδρου ανησυχούν μήπως ο ηθοποιός αλλάξει γνώμη και δεν δώσει το «παρών» στην εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν επίσης ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ και η ηθοποιός Τζούλια Ρόμπερτς.

Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ακύρωση από την πλευρά του Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος είναι διαχρονικός υποστηρικτής των Δημοκρατικών υποψηφίων. Το 2020, υπενθυμίζει η Washington Post, δώρισε περισσότερα από 500.000 δολάρια στην εκστρατεία του Μπάιντεν, ενώ συμμετείχε στην κούρσα συγκέντρωσης πόρων φέρνοντας 7 εκατ. δολάρια στα ταμεία της καμπάνιας.

Το 2023 ο Μπάιντεν τοποθέτησε τον Κλούνεϊ στην Προεδρική Επιτροπή για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, η οποία συμβουλεύει τον πρόεδρο για την πολιτιστική πολιτική. Ο Κλούνεϊ είχε βρεθεί στον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 2022, όταν είχε τιμηθεί από το Κέντρο Κένεντι, με τον Μπάιντεν να τον επαινεί ως έναν «από τους πιο διάσημους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς και σεναριογράφους της εποχής μας».

Η έρευνα στη Χάγη

Στις 20 Μαΐου ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν πρότεινε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και τους ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντεΐφ, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ συμμετείχε ως ειδική σύμβουλος στην έρευνα του ΔΠΠ, με την ίδια να δηλώνει: «Δεν αποδέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση πρέπει να είναι πέρα ​​από την εμβέλεια του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Υποστηρίζω λοιπόν το ιστορικό βήμα που έχει κάνει ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των φρικαλεοτήτων στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη».

Οπως γράφει η Washington Post, μετά την αντίδραση του προέδρου Μπάιντεν υπήρξαν και φωνές που μίλησαν για κυρώσεις εναντίον του ΔΠΔ, σενάριο που ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε – αν και το Κογκρέσο πέρασε νομοθεσία που δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει κληθεί επισήμως να μιλήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον ερχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...