Τη χαλάρωση ορισμένων περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό ανακοίνωσε η Κίνα μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών σε πολλές μεγάλες πόλεις.
Η χώρα εισέρχεται σε ένα «νέο στάδιο και αποστολή», ανακοίνωσε η Σουν Τσουνλάν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στην Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Την ίδια ώρα, αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης, άρχισαν την άρση των μέτρων παρόλο που τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, για τα κινεζικά δεδομένα πάντα.
«Με τη μείωση της παθογένειας της παραλλαγής Omicron, το αυξανόμενο ποσοστό εμβολιασμού και τη συσσωρευμένη εμπειρία ελέγχου και πρόληψης των επιδημικών εξάρσεων, ο περιορισμός της πανδημίας στην Κίνα αντιμετωπίζει ένα νέο στάδιο και αποστολή», δήλωσε η Σουν, σύμφωνα με τον Guardian.
Είπε, επίσης, ότι η Κίνα ακολουθεί πλέον μια πιο «ανθρώπινη προσέγγιση».
Μόλις τις τελευταίες ημέρες, οι κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν να δίνουν έμφαση στη χαμηλότερη σοβαρότητα του στελέχους Omicron. Τα κρατικά ΜΜΕ άρχισαν επίσης να δημοσιεύουν διαβεβαιώσεις ότι το κοινό δεν θα έπρεπε να πανικοβληθεί για την παραλλαγή. Η αλλαγή στον τόνο λαμβάνει χώρα παράλληλα με νέα εκστρατεία εμβολιασμού των ηλικιωμένων, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τρίτη.
Πάνω από το 90% του πληθυσμού της Κίνας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά το ποσοστό μειώνεται δραστικά μεταξύ των ηλικιωμένων, ειδικά στους άνω των 80 ετών.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στόχος του είναι να βελτιώσει την προσβασιμότητα στα εμβόλια και να ξεκινήσει στοχευμένα προγράμματα εμβολιασμού σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους, ώστε να ανοσοποιηθούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.
Επίσης δεσμεύθηκε να ανανεώσει τις προσπάθειές του να παρουσιάσει τα οφέλη του εμβολίου, όμως το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να καταφέρει να πείσει τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την απουσία αποτελεσματικότητας είναι πιθανόν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αρνούνται ή καθυστερούν τον εμβολιασμό τους», δήλωσε η Φλόρενς Ζανγκ, ερευνήτρια στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Τζινάν στην Κίνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνες για τη διστακτικότητα έναντι των εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων στην Κίνα.
Την Πέμπτη, 24 περιοχές στη Σαγκάη χαλάρωσαν τα μέτρα ασφαλείας, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ. Το ίδιο έγινε σε 11 περιοχές στην Γκουανγκζού την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι πόλεις ανέφεραν αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων.
Η Ζενγκζού, όπου οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Apple, είχαν προβεί σε διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες, διευκόλυνε επίσης τους περιορισμούς. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το Τσονγκτσίνγκ θα κάνει το ίδιο.
Αναλυτές σημειώνουν ότι οι αλλαγές αποτελούν σαφές σημάδι ότι η κυβέρνηση ακούει τους διαδηλωτές ακόμα και συνεχίζει την καταστολή των διαδηλώσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News