591
Δύο γυναίκες προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προστατευθούν από τον καυτό ήλιο, στην Απαγορευμένη Πόλη | REUTERS/Tingshu Wang

Κίνα: Θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με τον δικό μας τρόπο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 13:55
Δύο γυναίκες προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προστατευθούν από τον καυτό ήλιο, στην Απαγορευμένη Πόλη
|REUTERS/Tingshu Wang

Κίνα: Θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με τον δικό μας τρόπο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 13:55

Την ώρα που στο βόρειο ημισφαίριο η θερμοκρασία έφτασε στα όρια της ανθρώπινης ανοχής, ο Σι Τζινπίνγκ ενημέρωσε τα ανώτερα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος –και τον υπόλοιπο πλανήτη– ότι το Πεκίνο θα αποφασίσει μόνο του με ποιο τρόπο και πότε θα λάβει μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Είχε προηγηθεί η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Τζον Κέρι, απεσταλμένου για το κλίμα από την Ουάσινγκτον, με κινέζους ανώτερους αξιωματούχους, ο οποίος βρέθηκε στο Πεκίνο για να συζητήσει τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: την κλιματική κρίση.

Η Κίνα έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και είναι πλέον νούμερο ένα στον κόσμο. Παρόλα αυτά, ενέκρινε την κατασκευή δεκάδων μονάδων άνθρακα πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή, αύξησε τις ΑΠΕ.

Η Κίνα θα συνεχίσει «ανενόχλητα» τις δεσμεύσεις της, αλλά ο ρυθμός της προσπάθειας θα καθορίζεται χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, είπε ο Σι. Με αυτή τη δήλωση, υπέδειξε ότι η Κίνα δεν θα τηρήσει τη δέσμευση που υποσχέθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2030, κάτι που οι επιστήμονες θεωρούν ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Γη.

Η φετινή χρονιά έχει ήδη βάλει πλώρη για τον τίτλο της πιο θερμής από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Κέρι περιέγραψε τις συζητήσεις του με κινέζους αξιωματούχους ως «πολύ εγκάρδιες, πολύ άμεσες, και, νομίζω, πολύ παραγωγικές», αλλά παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη.

Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε και με τον Γουάνγκ Γι, τον κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών – Reuters

Το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι οι εγχώριες ανάγκες θα διαμορφώσουν την προσέγγισή του στην ενέργεια. Οι θερμοκηπικές εκπομπές της Κίνας ανήλθαν σε 11,4 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2022, μείωση μικρότερη από 1% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Φυσικά τα σχόλια του Σι είχαν αποδέκτη και τον Κέρι που βρισκόταν στο Πεκίνο, υπονοώντας ότι η Κίνα θα αποφασίσει τον δικό της δρόμο για να μειώσει τις εκπομπές χωρίς να επηρεαστεί από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα πάντως ήδη βιώνει την κλιματική κρίση. Οι ξαφνικές πλημμύρες, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και οι πολύ ψηλές το καλοκαίρι και άλλα θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους από το κλίμα.

Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με υποσχέσεις για βελτίωση των συστημάτων προειδοποίησης και των μηχανισμών απόκρισης σε καταστροφές ώστε να προστατευτούν τα μέσα διαβίωσης, η οικονομία, ακόμα και πολύτιμα ιστορικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αυτό το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Κίνας βιώνουν τις επιπτώσεις. Οι θερμοκρασίες στις βόρειες περιοχές της χώρας έχουν φτάσει στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες πλήττουν τις νοτιοανατολικές ακτές της.

Θεμοκρασία ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε την Κυριακή σε μια μικρή πόλη στην έρημο στα βορειοδυτικά, που βρίσκεται 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην αντίπερα όχθη της χώρας, η νοτιοανατολική επαρχία Γκουανξί εξέδωσε κόκκινη επιφυλακή για πλημμύρες και κατολισθήσεις την Τρίτη, καθώς ο τυφώνας Ταλίμ έπληττε την ενδοχώρα.

Το θέμα είναι, σύμφωνα με την Washington Post, ότι οι κινεζικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στην άμβλυνση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών συνθηκών, και όχι στη μείωση των εκπομπών, και συνήθως αυτό σημαίνει καύση περισσότερων ορυκτών καυσίμων.

Μετά το φοβερό κύμα καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού, που στέρεψε τους ταμιευτήρες ύδατος και προκάλεσε ελλείψεις σε ρεύμα, η κυβέρνηση στράφηκε στον άνθρακα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και φέτος. Οι τοπικές αρχές ενέκριναν περισσότερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα το 2022 σε σχέση με οποιοδήποτε έτος από το 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...