Σε μια σχέση εξ αποστάσεως τα φιλιά είναι ένα σπάνιο αγαθό. Οι δυο τους μετρούν αντίστροφα… και κατά μόνας μήνες, εβδομάδες, ημέρες από το προηγούμενο μέχρι το επόμενο φιλί. Ο Ζάο Τζιάνμπο, ιδρυτής της κινεζικής νεοφυούς εταιρείας Σιγουεϊφούσε, με έδρα το Πεκίνο, θέλησε να το αλλάξει αυτό.
Η εταιρεία παρήγαγε, λοιπόν, τη συσκευή MUA, η οποία πήρε το όνομά της από τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουμε όταν στέλνουμε φιλιά, και αποσκοπεί να κάνει ακριβώς αυτό: να στέλνει «ζωντανά» φιλιά σε αγαπημένους που τους χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα – όσο ζωντανό, τέλος πάντων, μπορεί να είναι ένα ζευγάρι χείλη από σιλικόνη, που κουνιέται…
Η μηχανή εξ αποστάσεως φιλιού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, συλλέγει δεδομένα για τα φιλιά μέσω των αισθητήρων κίνησης που διαπερνούν τα χείλη, τα αποθηκεύει και έπειτα τα μεταδίδει, αναπαράγοντας τα κινητικά δεδομένα στον δέκτη. Προκειμένου η εμπειρία να γίνει πιο αυθεντική, η συσκευή καταγράφει και αναπαράγει επίσης ήχους, ενώ ζεσταίνεται κιόλας ελαφρώς κατά τη διάρκεια του φιλιού. Στην εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα κάποιος να «κατεβάσει» δεδομένα φιλιού από πολλούς χρήστες.
Η έμπνευση για την εφαρμογή ήρθε στον Ζάο κατά τη διάρκεια των σκληρών κινεζικών lockdown εξαιτίας της Covid-19. Στις πιο δύσκολες στιγμές, οι Αρχές απαγόρευσαν στους κατοίκους να βγαίνουν για αρκετά μεγάλο διάστημα από τα διαμερίσματά τους. «Ημουν σε σχέση τότε, αλλά δεν μπορούσα να συναντήσω την κοπέλα μου λόγω του lockdown» δήλωσε ο εφευρέτης, σύμφωνα με τον Guardian.
Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών του στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου, επικέντρωσε την τελική εργασία του στην έλλειψη σωματικής επαφής στις βιντεοκλήσεις. Εχοντας ήδη εντρυφήσει στο θέμα, πρακτικά και θεωρητικά πλέον, ίδρυσε τη Σιγουεϊφούσε , η οποία κυκλοφόρησε το MUA στις 22 Ιανουαρίου. Στις δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του η εταιρεία πούλησε πάνω από 3.000 μηχανές φιλιού και έλαβε περίπου 20.000 παραγγελίες, με την τιμή του προϊόντος να φτάνει τα 260 γιουάν, δηλαδή περίπου 35 ευρώ.
Η συσκευή μοιάζει με σταντ κινητού και τα άχρωμα χείλη της προεξέχουν από το μπροστινό μέρος. Για να το χρησιμοποιήσουν, οι δυο αγαπημένοι πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή στα κινητά τους και να αντιστοιχίσουν τις μηχανές φιλιού τους. Με αυτόν τον τρόπο, όταν φιλούν τη συσκευή, αυτή τους φιλάει επίσης.
Η συσκευή διατίθεται σε διάφορα χρώματα, με τα ίδια unisex χείλη. Εχει λάβει ανάμεικτες κριτικές, με ορισμένους χρήστες να λένε ότι ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τους έκανε να αισθάνονται άβολα. Πολλοί παραπονέθηκαν για την έλλειψη γλώσσας.
Πάντως, το MUA δεν είναι η πρώτη συσκευή απομακρυσμένου φιλιού. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ηλεκτροεπικοινωνιών του Τόκιο είχαν εφεύρει μια «μηχανή μετάδοσης φιλιών» το 2011, και το Ινστιτούτο Imagineering της Μαλαισίας κατασκεύασε μια παρόμοια συσκευή με την ονομασία «Kissenger» το 2016. Παρ’ όλα αυτά, το μοντέλο του Ζάο παραμένει πιο εξελιγμένο.
Ισως η τεχνολογική πρόοδος, η απομόνωση, αλλά και η μεγαλύτερη ανοχή στη μετατροπή ακόμα και των πιο ιδιωτικών στιγμών σε δεδομένα, μπορούν να εξηγήσουν γιατί ένα τέτοιο προϊόν ξεπούλησε στην κινεζική αγορά μέσα σε δύο εβδομάδες…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News