595
18 Iουλίου, Πεκίνο: γιγαντοοθόνη του πεζοδρομίου δείχνει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να χαιρετά τους συντρόφους της Τρίτης Ολομέλειας | REUTERS/Tingshu Wang

Κίνα: Σι όπως Ντενγκ, είπε η Ολομέλεια του ΚΚ Κίνας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 09:55
18 Iουλίου, Πεκίνο: γιγαντοοθόνη του πεζοδρομίου δείχνει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να χαιρετά τους συντρόφους της Τρίτης Ολομέλειας
|REUTERS/Tingshu Wang

Κίνα: Σι όπως Ντενγκ, είπε η Ολομέλεια του ΚΚ Κίνας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 09:55

«Εκσυγχρονισμός της οικονομίας κινεζικού στυλ» –δηλαδή πειραματισμός σε ανώτερο επίπεδο του υβριδικού μοντέλου–, αλλά και παλαιομοδίτικη «υπεράσπιση της εθνικής ασφαλείας» – διότι στη γειτονιά υπάρχει και η Ταϊβάν (δηλαδή οι ΗΠΑ). Αυτά προέκυψαν από την Τρίτη Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας έπειτα από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ των επιφανών συντρόφων. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua γνωστοποίησε στην ανθρωπότητα την πρόταση που συμπυκνώνει τη «σκέψη του Σι», που πλέον έγινε «γραμμή» εγκεκριμένη.

Τα καθήκοντα της καθοδήγησης είναι «η σταθερή ανάπτυξη της κρατικής οικονομίας» και συγχρόνως η «ενθάρρυνση της ιδιωτικής οικονομίας». Πώς… ενθαρρύνεται η ιδιωτική οικονομία σε τέτοιες περιπτώσεις κρατικοκαπιταλισμού; Βασικά με έργο προσφερόμενο στο κράτος κατά τις επιταγές του, πληρωτέο με επιταγή δημοσίου χρήματος. Η πολιτική δέσμευση του κόμματος απέναντι στους πολίτες και στην (ταξική) κοινωνία της Κίνας αποκρυσταλλώθηκε σε μια άλλη πρόταση, πιο λιτή: «Προσπάθεια βελτίωσης της κατανομής του εισοδήματος και εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις».

Η φράση δεν είναι νέα, σχολίασε η Corriere della Sera, που έσπευσε να ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα, αλλά οι δυσκολίες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο απαιτούν παρέμβαση. Ο τομέας των ακινήτων βρίσκεται σε κρίση (τα εργοτάξια έχουν μειωθεί κατά 23% από την αρχή του έτους), η εσωτερική κατανάλωση είναι καχεκτική, δημόσιο χρέος σωρεύεται, οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό δεν επαρκούν (-28% το τελευταίο εξάμηνο). Για όλα αυτά ο Σι Τζινπίνγκ έπρεπε να στείλει το μήνυμά του urbi et orbi.

H υπόσχεση περί «εξάλειψης κινδύνων» στον κλάδο των ακινήτων και στο χρέος αποσκοπεί στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Το σύνθημα που κυκλοφόρησε τους τελευταίους μήνες από τον Σι, περί «ανάπτυξης υψηλής ποιότητας από νέες παραγωγικές δυνάμεις», επαναλαμβάνεται στην απόφαση της Ολομέλειας. Η Κίνα εστιάζει σε βιομηχανικές επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία, από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τέτοιος τύπος ανάπτυξης συνδυαζόμενος με την εθνική ασφάλεια σημαίνει ότι το κόμμα θέλει την Κίνα αυτάρκη από τεχνολογικής απόψεως.

Ο διακηρυγμένος στόχος είναι να οικοδομηθεί «σύστημα σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς» μεν, «υψηλής ποιότητας» δε, και το πολύ μέχρι το 2035. Μιλάμε για το μελλοντικό πενταετές πλάνο 2026-2030, το οποίο θα καταρτιστεί εν ευθέτω χρόνω. Οι Ιταλοί θυμήθηκαν «την ιστορική Ολομέλεια του 1978», όπου «προήδρευσε ο Ντενγκ, ο μικρός Τιμονιέρης, και έκανε τα απαραίτητα ανοίγματα για να λυτρώσει την Κίνα από την ιδεολογική μιζέρια του Μάο». Το κόμμα θέλει να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του, γι’ αυτό και οργάνωσε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στην οποία θα αναλυθεί το συμπέρασμα της Ολομέλειας.

Για να φτιάξει κλίμα καινοτομίας, το Xinhua δημοσίευσε ένα προφίλ του Σι ειδικά για τους ξένους. Εκεί συνέδεσε τον πρόεδρο και γραμματέα με τον Ντενγκ Χσιάο-πινγκ με τη ακόλουθη πρόταση: «Οι Σι και Ντενγκ ανέλαβαν την ίδια αποστολή, να εκσυγχρονίσουν την Κίνα». Επειδή η μορφή του προέδρου Μάο ανατρίχιασε τόσο στο πορτρέτο του επί της Τιενανμέν όσο και στα χαρτονομίσματα του γουάν, το Xinhua εξηγήθηκε: «Βέβαια, οι συγκυρίες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές». Σημειώνοντας ότι οι ημέρες εξαιρετικής ανάπτυξης έχουν περάσει, το πρακτορείο-φερέφωνο του κράτους προειδοποίησε ότι «το εύκολο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων τελείωσε, όμως ο Σι δεν επαναπαύεται και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει».

Ο Σι, ως κληρονόμος του Ντενγκ κατά το φιλοτεχνημένο προφίλ του, είναι ο «οραματιστής ηγέτης που τα τελευταία δέκα χρόνια πέρασε 2.000 μεταρρυθμίσεις ώστε η κινεζική οικονομία να διπλασιαστεί σε μέγεθος». Ωραία φράση, σχολίασαν οι Ιταλοί, όμως η επιβράδυνση, η ανεργία των νέων, η σύγκρουση με τη Δύση είναι παρόντα προβλήματα και τα βλέπουν άπαντες.

Στα υπόλοιπα της Ολομέλειας, σημειώνεται η μεταθανάτια διαγραφή από τις δέλτους του κόμματος του «λαδιάρη» πρώην υπουργού Αμυνας Λι Σανγκφού και η επικύρωση της αποπομπής άλλων «διεφθαρμένων» στελεχών, όπως του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, τον οποίο κατάπιε μαύρη τρύπα τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...