383
Παιδιά παίζουν σε παιδική χαρά της Σαγκάης (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Aly Song

Κίνα: Iστορικό ρεκόρ υπογεννητικότητας!

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 11:18
Παιδιά παίζουν σε παιδική χαρά της Σαγκάης (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Aly Song

Κίνα: Iστορικό ρεκόρ υπογεννητικότητας!

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 11:18

Η γεννητικότητα στην Κίνα υποχώρησε την περασμένη χρονιά σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία για αυτή, το 1978, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης γεννητικότητας στην πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου συρρικνώθηκε στις 7,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής εθνικής υπηρεσίας στατιστικής. Το 2020, βρισκόταν στο επίπεδο των 8,52 γεννήσεων ανά 1.000 κατοίκους.

Η χώρα της Ασίας είναι αντιμέτωπη με δημογραφική κρίση, λόγω της ταχείας γήρανσης του ενεργού πληθυσμού, της επιβράδυνσης της οικονομίας και της μικρότερης δημογραφικής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες.

Η Κίνα, μάλιστα, κινδυνεύει να χάσει τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία.

Στο τέλος του 2020, η Κίνα μετρούσε επισήμως 1,411 δισ. κατοίκους, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο κατά την παρουσίαση της απογραφής του πληθυσμού της χώρας που γίνεται κάθε 10 χρόνια.

Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2010, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 5,38% (0,53% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο), σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση από το 1953, όταν άρχισαν να διατηρούνται σύγχρονα δημογραφικά στοιχεία.

Με αυτούς τους ρυθμούς, η Κίνα θα χάσει πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία, η οποία το 2020 εκτιμάται ότι είχε 1,38 δισεκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, παρότι η Κίνα χαλάρωσε την περιοριστική πολιτική της ως προς τις γεννήσεις τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, επέτρεψε μετά το 2016, οι οικογένειες να αποκτούν δεύτερο παιδί, ενώ, από πέρυσι, και τρίτο.

Παράλληλα, αυξήθηκε το όριο συνταξιοδότησης, απαγορεύθηκαν τα ιδιαίτερα μαθήματα, που κόστιζαν πολλά χρήματα στους γονείς, κατοχυρώθηκε μεγαλύτερη διάρκεια για την άδεια μητρότητας και ελήφθησαν μέτρα για ευκολότερη πρόσβαση από όλες τις οικογένειες στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία.

Ομως, οι αποφάσεις αυτές δεν είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των γεννήσεων. Τα ζευγάρια αποθάρρυνε το υψηλό κόστος ζωής, στέγης και, πάνω απ’ όλα, εκπαίδευσης των παιδιών.

Το 2021 καταγράφηκαν επακριβώς 10,62 εκατομμύρια γεννήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ο δείκτης αύξησης του πληθυσμού έκανε βουτιά στο 0,34 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ βρισκόταν στο 1,45 το 2000.

«Η δημογραφική πρόκληση είναι καλώς εγνωσμένη, όμως η ταχύτητα της γήρανσης του πληθυσμού είναι καθαρά ταχύτερη από ό,τι προβλεπόταν», παρατήρησε ο Τζιγουέι Τζανγκ, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία Pinpoint Asset Management.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...