396
Μέλη του πληρώματος πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊβάν παρακολουθούν τις κινεζικές ασκήσεις γύρω από τη νήσο | Taiwan Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS

Κίνα: Προσομοίωση πληγμάτων κατά της Ταϊβάν τη δεύτερη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2023, 11:38
Μέλη του πληρώματος πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊβάν παρακολουθούν τις κινεζικές ασκήσεις γύρω από τη νήσο
|Taiwan Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS

Κίνα: Προσομοίωση πληγμάτων κατά της Ταϊβάν τη δεύτερη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2023, 11:38

Σε προσομοίωση «πληγμάτων ακριβείας» κατά της Ταϊβάν προχώρησε η Κίνα την Κυριακή στο πλαίσιο της τριήμερης στρατιωτικής άσκησης «ολικής περικύκλωσης» της νήσου, η οποία έχει προγραμματιστεί να λήξει τη Δευτέρα, και παρουσιάστηκε από το Πεκίνο ως «σοβαρή προειδοποίηση» προς τις αρχές της Ταϊβάν.

Η άσκηση με την ονομασία «Κοινό Ξίφος» έχει καταδικαστεί έντονα από την Ταϊβάν, ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να δείξει «αυτοσυγκράτηση», βεβαιώνοντας ότι διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας τους με την Κίνα.

Οι ασκήσεις γίνονται μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην Καλιφόρνια η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι, στην οποία το Πεκίνο δεσμεύτηκε να αντιδράσει με «σθεναρά και δυναμικά» μέτρα.

Η στρατιωτική αυτή άσκηση «επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (…) ώστε να γίνει αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, μετέδωσε το Σάββατο η κρατική κινεζική τηλεόραση.

Σήμερα, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν εντόπισε εννιά κινεζικά πολεμικά πλοία και 58 αεροσκάφη γύρω από τη νήσο, ενώ χθες είχε εντοπίσει τον ίδιο αριθμό πλοίων και 71 αεροσκάφη.

Το υπουργείο σημείωσε ότι παρακολουθεί τις κινήσεις του κινεζικού στρατού χάρη σε «κοινό σύστημα πληροφοριών και αναγνώρισης» και διευκρίνισε ότι μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά βρίσκονταν μεταξύ των αεροσκαφών που είχαν εντοπιστεί έως το μεσημέρι (07:00 ώρα Ελλάδος).

Επίσης, την Κυριακή ο κινεζικός στρατός έκανε προσομοίωση πληγμάτων ακριβείας κατά βασικών στόχων στη νήσο της Ταϊβάν και στα γύρω ύδατα, με δεκάδες αεροσκάφη και στρατιώτες, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Οι ασκήσεις αυτές «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών ενεργειών τους», προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.

Η Κίνα βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση, τα τελευταία χρόνια, των Αρχών της Ταϊβάν με τον Λευκό Οίκο, καθώς οι ΗΠΑ, παρά την απουσία επίσημων σχέσεων, παρέχουν στη νήσο ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη.

Για το Πεκίνο, αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις συνιστούν «αναγκαιότητα» για «πολιτικούς πόντους» από τον κινεζικό πληθυσμό, δήλωσε στο AFP ο Τζέιμς Σαρ, ειδικός για τον κινεζικό στρατό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νανιάνγκ, στη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, μια κλιμάκωση της ίδιας έντασης με εκείνη του Αυγούστου του 2022 δείχνει να αποκλείεται εκ των προτέρων, σύμφωνα με τον Σαρ. Το Πεκίνο προσπαθεί να «αναθερμάνει» τις σχέσεις του με την Ευρώπη και περίμενε να ολοκληρωθεί η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να ξεκινήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις του, σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...