Και έζησαν ευτυχισμένοι για πάντα, ανάμεσα σε μπέργκερ, Happy Meals και τενεκεδάκια Coca-Cola. Οι όρκοι αιώνιας πίστης δίνονται ανάμεσα σε πατατάκια και κοτόπουλο McNuggets πάνω στο κόκκινο χαλί κάτω από το μεγάλο κίτρινο μι. Μπορεί να μην είναι και πολύ ρομαντικό, όμως η τάση εξαπλώνεται στην Κίνα.
Ετσι περιέγραψε η Repubblica τα νέα γαμήλια ήθη στη χώρα του Μάο, ο οποίος κάποτε είχε χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ «χάρτινη τίγρη», δηλαδή ψεύτικη δύναμη, χωρίς όμως να λάβει υπ’ όψιν του τα… επιδραστικά φοινικέλαια των φαστφουντάδικων.
Το αγαπημένο μέρος για να οργανώσετε γαμήλιες τελετές ή απλώς για να έρθετε και να κάνετε μια φωτογράφιση είναι τα McDonald’s, συνέχισε το ιταλικό Μέσο. Γιατί; «Επειδή ο σύζυγός μου και εγώ αγαπάμε το φαγητό που φτιάχνουν εκεί» είναι η πιο άμεση απάντηση, και την έδωσε η Γιάνγκ Τιαντιάν, 26χρονη νύφη που οργάνωσε το γαμήλιο πάρτι της σε ένα από τα McDonald’s στη Γουχάν. «Συμμετέχουμε σε όλες τις δραστηριότητές τους όταν έχουν νέες προσφορές ή νέα μενού, αγαπάμε αυτό το μέρος. Πάνω απ’ όλα, θέλαμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό, τίποτα πολύ σκηνοθετημένο».
H Sixth Tone, αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας της Σαγκάης The Paper, έγραψε ότι «οι νέοι της κινεζικής γενιάς Z δείχνουν όλο και λιγότερο να ενδιαφέρονται για τις παραδοσιακές γαμήλιες τελετές, αφού τις βρίσκουν βαρετές, πολύ επίσημες και πολύ ακριβές».
Προ μηνών μια έρευνα έδειξε ότι το 80% των νέων ηλικίας 15-24 ετών είναι υπέρ των «μινιμαλιστικών γάμων». Τάση που συχνά τη δημιουργούν οικονομικοί λόγοι, αλλά όχι μόνο. Πρόκειται για αποτέλεσμα κοινωνικών αλλαγών: για πολλούς νέους Κινέζους οι γάμοι εξακολουθούν να έχουν υπερβολική επισημότητα, με τελετουργικά και συμπόσια που θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα.
«Η ιδέα μάς κατέβηκε ενώ συνομιλούσαμε με τη διοργανώτρια γάμων» είπε η Τιαντιάν. «Αυτή μας πρότεινε τα McDonald’s, ως αντισυμβατική λύση». Δεκαπέντε φίλοι προσκεκλημένοι, όλος ο επάνω όροφος του φαστφουντάδικου καπαρωμένος, «αλλά και οι κανονικοί πελάτες μπορούσαν να έρθουν να φάνε και να μείνουν μαζί μας». Λογικό, τζάμπα πράμα ήταν ο… εκλεκτός μεζές.
Ωστόσο «οι οικογένειές μας δεν ήρθαν, έτσι κάναμε και μια άλλη τελετή, πιο κλειστή, το βράδυ της ίδιας ημέρας, όμως μας στήριξαν στην ιδέα που είχαμε». Το κατά κεφαλήν μενού κόστισε 12,87 ευρώ. «Στρώσαμε ένα κόκκινο χαλί έξω και δώσαμε τους γαμήλιους όρκους μας».
Δεύτερη μαρτυρία, μιας 29χρονης κοπέλας από το Γεντζού: «Την ημέρα που παντρευτήκαμε ήταν και τα γενέθλια του συζύγου μου. Ως παιδί, δεν γιόρτασε ποτέ του σε φαστφουντάδικο. Υπάρχει ένα McDonald’s κάτω από το σπίτι μας, έτσι το επιλέξαμε για τη φωτογράφιση αμέσως μετά τον γάμο. Στο μαγαζί κλείσαμε για 20 άτομα το λεγόμενο μενού γενεθλίων, το οποίο συνήθως παίρνουν τα παιδιά».
Πέρα από το αυθεντικό αμερικανικό φαγητό στο πόδι, δημοφιλείς έγιναν και άλλες «αμερικανιές», όπως οι αίθουσες καραόκε, τα εστιατόρια hotpot της αλυσίδας Haidilao και τα κινέζικα Burger Joints Wallace. Tα τελευταία έχουν ξεκινήσει και προσφορές των 10 ευρώ για γαμήλια γεύματα.
«Οι παραδοσιακοί κινέζικοι γάμοι μπορεί να είναι πολύ ακριβοί. Σύμφωνα με έκθεση του 2020, ένας γάμος κόστιζε κατά μέσον όρο 22.600 ευρώ, ποσόν 8,8 φορές υψηλότερο από το μηνιαίο εισόδημα ενός ζευγαριού» έγραψε η Sixth Tone. «Από το 2023 το κόστος έχει αυξηθεί».
Οι της γενιάς Z προτιμούν τα φαστφουντάδικα διότι δεν σερβίρουν οινοπνευματώδη, έτσι ο κόσμος δεν παρεκτρέπεται. «Υπάρχει λίστα γάμων όπου το γλέντι ξέφυγε από κάθε έλεγχο εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αλκοόλ» έγραψε η εφημερίδα. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα βίντεο έγινε viral διότι έδειχνε μια νύφη δεμένη με ένα ηλεκτρικό καλώδιο κατά τη διάρκεια ενός γάμου» κατέληξε η Sixth Tone…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News