Σε μία σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κάθε ζευγάρι θα επιτρέπεται να έχει έως τρία παιδιά.
Η αλλαγή πορείας εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.
Προς το παρόν, ισχύει το όριο των δύο παιδιών, όμως τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής ήταν αποθαρρυντικά για το μέλλον της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη, που λόγω της δραματικής μείωσης των γεννήσεων, αναμένεται να χάσει τον τίτλο αυτό από την Ινδία, πολύ πιο σύντομα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το 2016, η Κίνα κατήργησε την πολιτική του ενός παιδιού -που ίσχυε για δεκαετίες και που είχε επιβληθεί για να ανακόψει την πληθυσμιακή έκρηξη- και την αντικατέστησε με το όριο των δύο παιδιών. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν οδήγησε σε σταθερή αύξηση των γεννήσεων καθώς το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στις κινεζικές πόλεις αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν απογόνους.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η απογραφή πληθυσμού στην Κίνα, που γίνεται ανά δεκαετία, έδειξε ότι κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν ποσοστό γονιμότητας 1,3 παιδιά ανά γυναίκα για το 2020, σε αντιστοιχία με κοινωνίες όπου παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία.
Δημογράφοι προειδοποιούν ότι η Κίνα κινδυνεύει να έχει την τύχη της Ιαπωνίας ή της Νότιας Κορέας, δύο χώρες όπου έχει μειωθεί ο πληθυσμός και οι ηλικιωμένοι είναι πολύ περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, στην Κίνα υπήρχαν πέρυσι περισσότερα από 264 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών. Πλέον το ποσοστό τους φτάνει το 18,7% του συνολικού αριθμού των κατοίκων της χώρας, αύξηση 5,44% σε σχέση με το 2010.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News