251
Ο πρόεδρος Σι χαιρετά τιμητικά το κόμιξ κινεζικής αντικατασκοπείας | REUTERS (Thomas Peter/File Photo) και WeChat

Κίνα: Μασάζ στη νεολαία και στον λαό με κόμιξ αντικατασκοπείας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 20:06
Ο πρόεδρος Σι χαιρετά τιμητικά το κόμιξ κινεζικής αντικατασκοπείας
|REUTERS (Thomas Peter/File Photo) και WeChat

Κίνα: Μασάζ στη νεολαία και στον λαό με κόμιξ αντικατασκοπείας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 20:06

Προπαγάνδα και ψυχαγωγία: αυτός είναι ο διπλός στόχος ενός graphic novel, κόμιξ δηλαδή, που κυκλοφορεί στην κινεζική πλατφόρμα WeChat. Στο στόρι του οι γενναίοι πράκτορες της κινεζικής αντικατασκοπείας, υπηρεσίας του τρομερού υπουργείου Ασφαλείας, καταστρέφουν τα καταχθόνια σχέδια των ξένων μυστικών πρακτόρων.

Οι ήρωες του κομμουνιστικού κράτους, άνδρες αλλά και μία γυναίκα, οι οποίοι πάντα μάχονται με ζήλο στην πρώτη γραμμή, καταφέρνουν και συλλαμβάνουν έναν κατάσκοπο με χαρακτηριστικά Δυτικού. Η τελευταία τους επιτυχία είναι η κατατρόπωση ενός άλλου κατασκόπου της Δύσης, ο οποίος απειλεί τις σπάνιες γαίες του κινεζικού υπεδάφους.

Η Corriere della Sera στάθηκε σε αυτό το κόμιξ επειδή μαζί του ασχολήθηκαν οι λονδρέζικοι Financial Times. Εγραψε ότι είναι ένας τρόπος να μεταλαμπαδεύσει το κινεζικό κράτος στην κινεζική νεολαία την ιδέα της υπεράσπισης της πατρίδας, κάτι που απηχεί την εμμονή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με το συγκεκριμένο θέμα.

«Τα φωτεινά χρώματα και τα σαγηνευτικά γραφικά είναι το κέλυφος μιας επιχείρησης προπαγάνδας που στοχεύει στην ανύψωση του κύρους του υπουργείου Ασφαλείας. Ο Σι θέλει να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τον λαό σχετικά με τους κινδύνους της ξένης παρέμβασης.

»Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που παρατηρούν ότι πίσω από το κόμιξ κρύβεται ο φόβος ότι αν επέλθει οικονομική κρίση στην Κίνα θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Η μυστική υπηρεσία προβάλλεται, λοιπόν, και ως φόβητρο, ως αποτρεπτικό μέσο των ταραχών στο εσωτερικό της Κίνας».

Εγραψαν οι Βρετανοί: «Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας αντιλαμβάνεται αυτόν τον κίνδυνο και συνειδητοποιεί ότι αν εμφανιστεί κάποια οικονομική κρίση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...