403
Σπάνια εικόνα (εδώ, από βίντεο): ο δολοφόνος έχει συλληφθεί στον τόπο του εγκλήματος αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του | Weibo

Κίνα: Καθηγητής πανεπιστημίου έσφαξε τον κομματικό κομισάριο!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 21:56
Σπάνια εικόνα (εδώ, από βίντεο): ο δολοφόνος έχει συλληφθεί στον τόπο του εγκλήματος αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του
|Weibo

Κίνα: Καθηγητής πανεπιστημίου έσφαξε τον κομματικό κομισάριο!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 21:56

Ενα ειδεχθές έγκλημα αναστάτωσε το Φουντάν, το φημισμένο κινεζικό ΑΕΙ με έδρα τη Σαγκάη, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα εκατό καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ενας 39χρονος καθηγητής Στατιστικής, κάποιος Τζιάνγκ Βενχούα, μαχαίρωσε τον κομματικό γραμματέα της Σχολής Μαθηματικών, τον 49χρονο Γουάνγκ Γιονγκτσέν, μέσα στον χώρο της πανεπιστημιούπολης.

Η ίδια η Στατιστική μπορεί να αποδείξει ότι οι πιθανότητες να γίνει τέτοιο φονικό σε κινεζικό κάμπους είναι μηδενικές, ωστόσο ο καθηγητής Βενχούα έθεσε πλέον τη δική του παράμετρο σε αυτό το πρόβλημα.

Η αστυνομία κοινοποίησε μία λακωνική ανακοίνωση με την οποία αποδίδει τον άγριο φόνο σε ιδιότυπη βεντέτα. Ο δράστης ήταν πεπεισμένος ότι ο κομμουνιστής κομισάριος τον είχε στοχοποιήσει σαν αντιδραστικό στοιχείο και ήθελε να καταστρέψει την καριέρα του. Στο κινεζικό αντίστοιχο του Google, το δίκτυο Weibo, κυκλοφόρησε ένα βίντεο από το οποίο εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο φονιάς είχε κακοποιηθεί (άγνωστο πώς) από το θύμα.

«Εκλεισα τον λογαριασμό»

Ο δράστης εικονίζεται στο βίντεο καθισμένος κατάχαμα, με τα χέρια πισθάγκωνα δεμένα, καταματωμένος, με ξεσκισμένα ρούχα να λέει ότι ο κομισάριος τον κακοποιούσε επί σειρά ετών: «Ο γραμματέας του κόμματος με κακοποιούσε… Μετά με έβαλε… Αγόρασα ένα μαχαίρι στο διαδίκτυο, ήρθα στη Σχολή, τον αντιμετώπισα και έκλεισα τον λογαριασμό κόβοντάς του τον λαιμό»…

Οι πληροφορίες από την Κίνα λένε ότι στο κινεζικό web κυκλοφορεί η φήμη πως ο σφαγιασθείς μισούσε τον σφάχτη του για πολιτικούς λόγους και ότι συγχρόνως τον φοβόταν. Τα απολύτως πραγματικά στοιχεία όμως είναι τα παρακάτω. Ο καθηγητής είχε σπουδάσει και είχε διδάξει στις ΗΠΑ, μάλιστα μέχρι το 2011 βρισκόταν στο Johns Hopkins. Ομως τον προσκάλεσαν στο Φουντάν, αυτός δέχθηκε και ανέλαβε τη θέση του. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με το κινεζικό φαινόμενο του κομματικού κομισαρίου.

Πολιτική καχυποψία

Οι κομματικοί κομισάριοι είναι παρόντες σε όλες τις σχολές όλων των κινεζικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας ως υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ιδεολογικής καθαρότητας σε προαύλια και σχολικές τάξεις, σε γυμναστήρια και σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Γιατί; Επειδή η διακίνηση «δυτικών εννοιών και ιδεών» απαγορεύεται διά ροπάλου.

Ο σφαγιασθείς κομισάριος του ΚΚ Κίνας Γουάνγκ Γιονγκτσέν (Fudan University)

Στον ιστότοπο του Fudan υπάρχει αναρτημένη η παραπάνω φωτογραφία του Γουάνγκ την ώρα που δίνει διάλεξη περί κομμουνιστικής καθαρότητας. Ισως θεωρούσε τον Βενχούα ύποπτο για διακίνηση αμερικανικών ιδεών και πιθανόν να είχε αποφασίσει να τον απομακρύνει από τα αμφιθέατρα, περιορίζοντάς τον στη μοναχική ερευνητική εργασία έτσι ώστε να μην έχει «πολιτικό κοινό».

Και ίσως όλα αυτά να είναι μια κάποια εξήγηση για την αποτρόπαια πράξη του καθηγητή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...