702
Ενας άνδρας προσφέρει λουλούδια σε γυναίκα ταξιδιώτη που έχει μόλις φθάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου | REUTERS/Thomas Peter

Κίνα: Καραντίνα τέλος για τους ξένους επισκέπτες

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 11:21
Ενας άνδρας προσφέρει λουλούδια σε γυναίκα ταξιδιώτη που έχει μόλις φθάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου
|REUTERS/Thomas Peter

Κίνα: Καραντίνα τέλος για τους ξένους επισκέπτες

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 11:21

Αίρεται αυτή την Κυριακή στην Κίνα η υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Πρόεοται για μια απόφαση που σηματοδοτεί το τέλος μιας τρίχρονης απομόνωσης την οποία η χώρα επέβαλε στον εαυτό της, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση κρουσμάτων της Covid-19.

Υστερα από τρία χρόνια αυστηρότατων περιορισμών, με νόμους δρακόντειους, που έπληξαν την οικονομία της και οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, η Κίνα ήρε τον περασμένο μήνα την πλειονότητα των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Τελευταία πράξη αυτής της χαλάρωσης, η παύση της αυστηρής καραντίνας σε ξενοδοχεία, στην οποία το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ υπέβαλλε από τον Μάρτιο του 2020 κάθε ταξιδιώτη προερχόμενο από το εξωτερικό.

Η αρχική διάρκεια της καραντίνας ήταν τρεις εβδομάδες. Το περασμένο καλοκαίρι μειώθηκε σε μία εβδομάδα το καλοκαίρι και σε πέντε ημέρες τον Νοέμβριο.

Τον Δεκέμβριο, η ανακοίνωση περί κατάργησης της καραντίνας προκάλεσε στους Κινέζους ένα κύμα ενθουσιασμού και σημειώθηκε θεαματική αύξηση των επισκέψεων σε ιστοτόπους κράτησης θέσεων για ταξίδια στο εξωτερικό.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πουντόνγκ, στη Σανγκάη, μια γυναίκα, η Πανγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χάρηκε με τη χαλάρωση των κανονισμών. «Βρίσκω πραγματικά θετική αυτή την αλλαγή πολιτικής» είπε. «Ηταν ένα απαραίτητο βήμα. Η Covid έχει ομαλοποιηθεί τώρα και έπειτα από αυτό το εμπόδιο, όλα θα πάνε καλά», προσέθεσε.

Ωστόσο, η προοπτική μιας μαζικής άφιξης κινέζων τουριστών έχει οδηγήσει πολλές χώρες στην επιβολή τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου ο αριθμός των μολύνσεων έχει εκτιναχθεί μετά το βίαιο τέλος της πολιτικής τής «μηδενικής Cοvid»,  που εφαρμόστηκε επί τρία χρόνια, χωρίς διακοπή.

Το Πεκίνο καταδίκασε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους κινέζους υπηκόους χαρακτηρίζοντάς τους «απαράδεκτους», παρότι η ίδια η Κίνα παρέμεινε, από το 2020, εν πολλοίς κλειστή στους ξένους τουρίστες και φοιτητές.

Επειτα από έκτακτη συνάντηση ειδικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Τετάρτη, οι χώρες-μέλη συνέστησαν τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε επισκέπτες από την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Την Πρασκευή, η Ολλανδία και η Πορτογαλία έγιναν οι τελευταίες μέχρι σήμερα χώρες που απαιτούν από τους επιβάτες με προέλευση την Κίνα να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.

Η επιδημία αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς θα πλησιάζουν οι διακοπές του κινεζικού Νέου Ετους, στα τέλη Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να ταξιδέψουν από τις μεγαλουπόλεις  στην επαρχία για να επισκεφθούν τους ηλικιωμένους και ευάλωτους γονείς τους.

Την Κυριακή, στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, οι μπάρες που χώριζαν τις διεθνείς αφίξεις από τις αφίξεις εσωτερικού είχαν απομακρυνθεί, όπως και το προσωπικό με προστατευτικές στολές, σήμα-κατατεθέν της καθημερινότητας στην Κίνα της «μηδενικής Covid».

Στο αεροδρόμιο της Σανγκάης, ένας άνδρας, ο Γιανγκ, που έφθασε από τις ΗΠΑ, δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί πως οι κανόνες είχαν αλλάξει. «Δεν είχα ιδέα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. «Είμαι πολύ τυχερός που δεν χρειάστηκε να μπω σε καραντίνα για δύο ημέρες».

Οι κυριότεροι ασιατικοί προορισμοί αναμένουν συρροή kινέζων επισκεπτών. Στη Σεούλ, ο Σον Κιούνγκ-ρακ ετοιμάζεται ήδη να υποδεχθεί ένα κινεζικό τουριστικό κύμα. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τα αποθέματα», λέει από τον πάγκο της κρεπερί του, στη συνοικία Μιεονγκντόνγκ. «Οι Κινέζοι τουρίστες είναι οι καλύτεροι πελάτες μας».

Στο Τόκιο, ο πλανόδιος ζωγράφος Masashi Higashitani φρεσκάρει τις γνώσεις του στα μανδαρίνικα για την επιστροφή των κινέζων πελατών του. Αν και ανυπομονεί να τους ξανασυναντήσει, σμειώνει ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τα μέτρα κατά του ιού».

Στο Χονγκ Κονγκ, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς την υπόλοιπη Κίνα χαλάρωσαν επίσης. Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ, που επλήγη από την ύφεση, προσπαθεί απεγνωσμένα να επανέλθει στα προ-καραντίνας επίπεδα και οι οικογένειες περιμένουν με ανυπομονησία τις συναθροίσεις για το κινεζικό Νέο Ετος.

Εως 50.000 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορούν στο εξής να διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα, από τρία σημεία χερσαία ελέγχου, αφού προηγουμένως εγγραφούν διαδικτυακά. Επιπλέον, άλλα 10.000 άτομα επιτρέπεται να εισέλθουν διά θαλάσσης, αεροπορικώς ή από τη γέφυρα, χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν εκ των προτέρων, δήλωσε ο κυβερνήτης Τζον Λι.

Σήμερα, στο σημείο ελέγχου Λοκ Μα Τσάου, κοντά στην πόλη Σενζέν, ένας φοιτητής από την ηπειρωτική Κίνα, ο Ζενγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ευτυχής που μπορεί να περάσει χωρίς περιορισμούς. «Είμαι ευτυχής όσο δεν χρειάζεται να μπω σε καραντίνα – ήταν ανυπόφορο», τονίζει, προσθέτοντας πως την τελευταία φορά που είχε μεταβεί στην ηπειρωτική χώρα, στις αρχές του 2022, είχε υποχρεωθεί σε περιορισμό σε δωμάτιο καραντίνας επί 21 ημέρες,

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...