Οι υγειονομικές αρχές στην επαρχία Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας θα επιτρέψουν σε άγαμους να αποκτούν οικογένεια και να επωφελούνται των επιδομάτων που προορίζονται για έγγαμα ζευγάρια, σε μια ακόμα προσπάθεια αύξησης των γεννήσεων.
Η κυβέρνηση ορίζει ότι μόνο οι παντρεμένες γυναίκες επιτρέπεται βάσει νόμου να αποκτούν παιδιά, αλλά με τα ποσοστά των γάμων και των γεννήσεων να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές αναθεώρησαν το νομικό πλαίσιο του 2019 προκειμένου να καλύπτει και τις άγαμες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.
Από τις 15 Φεβρουαρίου, τα έγγαμα ζευγάρια και όποιοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά θα επιτρέπεται να εγγράφονται στα μητρώα της πέμπτης πολυπληθέστερης επαρχίας της Κίνας, με 83 εκατ. κατοίκους, χωρίς να έχει τεθεί ανώτατο όριο στον αριθμό των παιδιών που μπορούν να εγγράψουν. Το τελευταίο ισχύει και για τα παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία έως τώρα επιτρεπόταν να έχουν μόνο δύο παιδιά.
Το μέτρο έχει στόχο «την προώθηση μακροπρόθεσμης και ισορροπημένης εξέλιξης του πληθυσμού», ανέφερε η επιτροπή υγείας της Σετσουάν.
Εως τώρα, η επιτροπή επέτρεπε μόνο σε έγγαμα ζευγάρια, που ήθελαν να αποκτήσουν έως δύο παιδιά, να εγγράφονται στα μητρώα των τοπικών αρχών.
Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες, κατά 850.000, υποχρεώνοντας τις αρχές στο να ανακοινώσουν κίνητρα και μέτρα προκειμένου να τον αυξήσουν. Ο αριθμός των νεογέννητων μειώθηκε στα 9,56 εκατομμύρια το 2022.
Το πανεθνικό σύστημα εγγραφής ζευγαριών στα μητρώα των τοπικών αρχών εξασφαλίζει ασφάλιση μητρότητας για την κάλυψη ιατρικών εξόδων, ενώ επιτρέπει στις έγγαμες να συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους κατά την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.
Τα οφέλη αυτά θα επεκταθούν τώρα σε άγαμες γυναίκες και άνδρες στο Σετσουάν, που βρίσκεται στην έβδομη θέση στη χώρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, ή άνω του 21% του πληθυσμού της, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Οι επαρχίες Γκουανγκτόνγκ και Ανούι πρότειναν κι αυτές παρόμοια μέτρα με τη Σετσουάν, ενώ η Σαγκάη δίνει από πέρυσι επιδόματα μητρότητας και σε ανύπαντρες μητέρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους βασικούς λόγους που έχουν μειωθεί τα ποσοστά γεννήσεων στην Κίνα, είναι ότι υπάρχουν σημαντικά λιγότερες γυναίκες από ό,τι άντρες. Αυτό λόγω του αυστηρού νόμου που ίσχυε για 30 χρόνια, ο οποίος επέτρεπε μόνο ένα παιδί σε κάθε οικογένεια και οι περισσότερες προτιμούσαν αγόρια, κάτι που οδήγησε σε εκατομμύρια αμβλώσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News