Στην Κίνα ο αριθμός των Κροίσων μειώνεται. Από το Forbes οι υπερπλούσιοι υπολογίζονται σε 2.640 άτομα παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 506 βρίσκονται στην Κίνα (πέρυσι ήταν 607). Πώς προέκυψε η συρρίκνωση εκεί; Το βρετανικό μέσο Guardian την απέδωσε στην «καταστολή τους από το κράτος». Τώρα, καθώς είναι αναγκασμένοι να κινούνται «σε ένα καταστροφικό πολιτικό κλίμα», πολλοί κινέζοι μεγαλοκαπιταλιστές «προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό μαζί με τα χρήματά τους».
Τα κινεζικά δεδομένα όσον αφορά την εξαγωγή συναλλάγματος έχουν ως εξής: οι Κινέζοι επιτρέπεται να μεταφέρουν εκτός χώρας μόνο 50.000 δολάρια ετησίως, όμως στην πράξη υπάρχουν τρόποι να διευκολυνθούν. Μπορούν, λόγου χάρη, να πάνε στο Χονγκ Κονγκ, όπου δεν ισχύουν τα capital controls, ή μπορούν να στείλουν λεφτά τους σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Υπάρχει, πάντως, και ο κολασμός των παρανομούντων: τον περασμένο Αύγουστο η αστυνομία της Σαγκάης συνέλαβε πέντε άτομα που εργάζονταν σε εταιρεία συμβούλων μετανάστευσης με την κατηγορία ότι διευκόλυναν παράνομες συναλλαγές με ποσά άνω των 100 εκατ. γιουάν.
Πριν από την πανδημία της Covid-19, περίπου 150 δισ. δολάρια ετησίως διέρρεαν από την Κίνα στο εξωτερικό μέσω τουριστών. Αν και τα διεθνή ταξίδια δεν έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ και το αδύναμο γουάν είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους κατέχοντες μετρητά Κινέζους να μεταφέρουν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα, λένε οι οικονομολόγοι. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε έλλειμμα 19,5 δισ. δολάρια στο ισοζύγιο πληρωμών της Κίνας, αν και η φυγή κεφαλαίων μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη.
Σε πολιτικό πλαίσιο, από το 2021 ισχύει το δόγμα του Σι Τζινπίνγκ περί κοινής ευημερίας. Αυτή προϋποθέτει χρηματοδότηση. Από πού μπορεί να υπάρξει; Από τους μεγιστάνες που πλούτισαν ελέω παγκοσμιοποίησης. Το Κόμμα τούς πίεσε να πληρώσουν, έτσι ο Κροίσος Τζακ Μα, της εταιρείας τεχνολογίας Alibaba, εκείνη τη χρονιά δώρισε 100 δισ. γουάν για τον κοινό σκοπό.
Μάλιστα, ο Σι θεωρείται ιδιαίτερα δύσπιστος απέναντι στην οικονομική ελίτ της Κίνας, καθώς περισσότερα από 600 δισ. δολάρια εγκατέλειψαν την εθνική οικονομία το 2015, ύστερα από αιφνιδιαστική υποτίμηση του νομίσματος. Κατόπιν, το Πεκίνο τράβηξε τα λουριά στους ζάπλουτους.
«Το Κόμμα τρομοκρατήθηκε όταν επιχειρηματίες όπως ο Μα άρχισαν να αμφισβητούν ανοιχτά τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, το 2020» έγραψε ο Guardian. Αλλά αμέσως έσπευσε να συμπληρώσει ότι ο Μα εξαφανίστηκε μετά την αποκοτιά του και έκανε να επιστρέψει στο προσκήνιο κάμποσο καιρό. Αυτά συμβαίνουν «επειδή ο Σι δίνει έμφαση στον πολιτικό έλεγχο και όχι στην οικονομική ελευθερία».
Οι Βρετανοί συνέχισαν: «Το σύνθημα περί κοινής ευημερίας έχει ξεθωριάσει, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να προωθήσει και πάλι την Κίνα ως τόπο ανοιχτό στις επενδύσεις. Παρά ταύτα, η πίεση στις επιχειρηματικές ελίτ δεν έχει επιβραδυνθεί, άρα πολλοί εξετάζουν σχέδια εξόδου. Τον περασμένο μήνα, ο Χούι Κα Γιάν, ιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande και κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, συνελήφθη για αδιευκρίνιστα εγκλήματα. Ο Μπάο Φαν, διάσημος τραπεζίτης, ο οποίος άλλοτε εθεωρείτο κορυφαίος στα τεχνολογικά deals, συνελήφθη τον Φεβρουάριο και έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί. Αλλα στελέχη έχουν τεθεί σε καθεστώς απαγόρευσης εξόδου».
Από πλευράς τους, οι Δυτικοί αναλυτές, καθηγητές και δημοσιογράφοι κρίνουν τα μέτρα κατά των Κροίσων «αυθαίρετη τιμωρία τους, πρωτοφανέρωτη στην τελευταία τριακονταετία», και σε αυτά αποδίδουν «την τάση πολλών να εγκαταλείψουν την Κίνα». Υπάρχουν και οι σχετικές ενδείξεις: «Το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων πολυτελείας στη Σιγκαπούρη, και οι αγοραστές ήταν Κινέζοι. Περίπου 13.500 άτομα με υψηλή περιουσία αναμένεται να εγκαταλείψουν την Κίνα φέτος, από 10.800 πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία εξειδικευμένων εταιρειών».
Από πλευράς Κροίσων έχει εκδηλωθεί και ενδιαφέρον για μεταφορά ολόκληρων μονάδων εκτός Κίνας, μαζί με αυτούς και με τις οικογένειές τους φυσικά. «Εκτός από τους πολιτικούς κινδύνους, οι επιχειρηματίες δεν αισθάνονται πλέον ότι η Κίνα είναι χώρα ευκαιριών, λένε οι αναλυτές. Η οικονομική ανάπτυξή της έχει επιβραδυνθεί. Παλαιότερα οι επιχειρηματίες έμεναν εκεί επειδή έβγαζαν πολλά χρήματα, όμως πλέον δεν βγάζουν τόσα. Για ποιον λόγο να ρισκάρουν την παραμονή τους;»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News