Το κινεζικό σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 προσγειώθηκε την Τρίτη στη βόρεια κινεζική περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας, καθιστώντας την Κίνα την πρώτη χώρα που έφερε στη Γη δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
Η κάψουλα επανεισόδου προσγειώθηκε στις 2:07 μ.μ. ώρα Πεκίνου (09:07 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, μεταφέροντας σεληνιακό έδαφος που συγκεντρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το διαστημικό όχημα μετά την επιτυχημένη προσελήνωσή του στο Νότιο Πόλο-Λεκάνη Αϊτκεν της Σελήνης, έναν κρατήρα πρόσκρουσης στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης.
Λίγο μετά την προσγείωση της κάψουλας, ο Ζανγκ Κετζιάν, επικεφαλής της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της σεληνιακής αποστολής Chang’e-6.
Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η ολοκλήρωση της αποστολής συνιστά ένα «επίτευγμα-ορόσημο» στην επιδίωξη της Κίνας να γίνει μια διαστημική και επιστημονική δύναμη.
蟾宮折桂 攜寶歸來!今日(25日)14:07分嫦娥六號攜月背“土”特產回家!#嫦娥六号 #China #moon #中国 pic.twitter.com/rr84YEr41Z
— 吹水茶馆🌺 🐼🌺golbal villgae 🌏(互赞互fo) (@happiness573757) June 25, 2024
Το σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 εκτοξεύθηκε στις 3 Μαΐου με πύραυλο Μεγάλη Πορεία 5 από το Κέντρο Εκτοξεύσεων Δορυφόρων Γουεντσάνγκ στο νότιο νησί Χαϊνάν.
Τα δείγματα μεταφέρονται αεροπορικώς στο Πεκίνο για να αναλυθούν, σύμφωνα με το CCTV.
🇨🇳CHANG’E-6 CARRYING LUNAR SAMPLES LANDED IN DESIGNATED AREA SUCCESSFULLY, FINISHED THE WORLD’S FIRST MISSION TO COLLECT SAMPLES FROM FAR SIDE OF THE MOON.-CCTV#China https://t.co/Qq7iMCa8Kb pic.twitter.com/GRZ6VPBSYZ
— CN Wire (@Sino_Market) June 25, 2024
Ο αρχικός προγραμματισμός των Κινέζων ήταν η μεταφορά δύο κιλών δειγμάτων στη Γη. Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσα μεταφέρθηκαν επιτυχώς, όμως όποια κι αν είναι η ποσότητά τους, τα δείγματα θα αναλυθούν εμπεριστατωμένα από κινέζους και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα αποκαλύψουν νέες λεπτομέρειες για το σχηματισμό της Γης, της Σελήνης και του ηλιακού συστήματος.
Δείγματα από την αποστολή Τσανγκ’ε-5, η οποία έφερε στη Γη σεληνιακό έδαφος από την ορατή πλευρά της Σελήνης, οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων μεταλλευμάτων και σε πιο ακριβή υπολογισμό της γεωλογικής ηλικίας του φεγγαριού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News