Κίνα: Εκτελέστηκε άνδρας που μαχαίρωσε νεαρό Ιάπωνα
Κίνα: Εκτελέστηκε άνδρας που μαχαίρωσε νεαρό Ιάπωνα
Ο άνδρας που μαχαίρωσε θανάσιμα δεκάχρονο Ιάπωνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κίνα εκτελέστηκε, όπως ανέφερε στο BBC η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κίνα. Το παιδί, που υπέκυψε στα τραύματά του, είχε ιάπωνα πατέρα και κινέζα μητέρα.
Ο Ζονγκ Τσανγκτσούν καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο για την επίθεση στο αγόρι, το οποίο περπατούσε σε ένα ιαπωνικό σχολείο της πόλης Σεντζέν της νοτιοανατολικής Κίνας. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σοκ και στις δύο χώρες και επέφερε διπλωματικές εντάσεις, εν μέσω ισχυρισμών ότι επρόκειτο για ξενοφοβική επίθεση.
«Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θεωρεί τη δολοφονία ενός εντελώς αθώου παιδιού ασυγχώρητο έγκλημα και αντιμετωπίζουμε αυτή την εκτέλεση με τη μέγιστη σοβαρότητα» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ιαπωνική πρεσβεία στο BBC.
«Λόγω αυτού του περιστατικού, η ιαπωνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας και παροτρύνει έντονα την κινεζική πλευρά να διασφαλίσει την ασφάλεια των ιαπώνων υπηκόων στην Κίνα» συμπληρώνει η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε για την εκτέλεση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το περιστατικό σκόρπισε τρόμο στην ιαπωνική κοινότητα της Κίνας και ώθησε ιαπωνικές εταιρείες –μεταξύ των οποίων και η Toyota– να ζητήσουν από το προσωπικό τους να λάβει προφυλάξεις. Αλλες εταιρείες, όπως η Panasonic, προσέφεραν στους εργαζομένους δωρεάν πτήσεις επιστροφής στη χώρα τους.
Η ετυμηγορία που εκδόθηκε στην υπόθεση Ζονγκ δεν περιέχει καμία αναφορά στην Ιαπωνία, όπως έχουν δηλώσει από τις αρχές του έτους ιάπωνες αξιωματούχοι. Ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Κίνα, Κέντζι Κανασούγκι, ανέφερε ότι ο Ζονγκ είχε ζητήσει να συνομιλήσει με την οικογένεια του θύματος, χωρίς να διευκρινίζει αν ο αρχικός στόχος του ήταν ιάπωνες υπήκοοι.
Το περιστατικό ρίχνει φως στο ανεξέλεγκτο κύμα εθνικισμού που κυριαρχεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αισθήματα απόρριψης των ξένων υπηκόων στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Διαδικτυακοί σχολιαστές σημειώνουν ότι η δολοφονία του μαθητή συνέβη σε μια πολιτικά ευαίσθητη ημερομηνία – την επέτειο μιας κίνησης προβοκάτσιας που οδήγησε στην ιαπωνική εισβολή και κατοχή της Μαντζουρίας στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Οι ιστορικές κόντρες έχουν επισκιάσει εδώ και καιρό τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα απαιτεί εδώ και δεκαετίες μια συγγνώμη από την Ιαπωνία για την αποικιακή και πολεμική επιθετικότητά της στις αρχές και στα μέσα του 20ού αιώνα. Παράλληλα κατηγορεί την Ιαπωνία ότι αποσιωπά τις βάναυσες στρατιωτικές ενέργειές της στην Κίνα στα σχολικά βιβλία Ιστορίας.
Το μαχαίρωμα του 10χρονου μαθητή σημειώθηκε στη σκιά μιας σειράς επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με μαχαίρι σε βάρος τεσσάρων αμερικανών καθηγητών στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.
Τον περασμένο Ιούνιο ένας άνδρας επιτέθηκε εναντίον μιας γιαπωνέζας μητέρας και του παιδιού της σε στάση λεωφορείου στην πόλη Σουτσόου, δυτικά της Σανγκάης, αλλά κατέληξε να σκοτώσει μια Κινέζα που προσπαθούσε να τους προστατεύσει. Σύμφωνα με ιάπωνες αξιωματούχους, και αυτός ο άνδρας εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Κίνα: Εκτελέστηκε άνδρας που μαχαίρωσε νεαρό Ιάπωνα
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.