Η τακτική της Κίνας είναι απλή στη λογική της, αλλά με δυσανάλογα αποτελέσματα στον πληθυσμό: για λίγα κρούσματα, που πολλές φορές μετρώνται και στα δάχτυλα του ενός χεριού, εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να κλειστούν αναγκαστικά στα σπίτια τους.
Στο Σιάν, μια πόλη 13 εκατομμυρίων ανθρώπων σε lockdown για σχεδόν δύο εβδομάδες, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να νιώθουν το βάρος αυτών των πολύ σκληρών lockdown και μιλούν για τις καθυστερήσεις στην πρόσβαση στην υγεία, αλλά και ελλείψεις σε τρόφιμα. Στην πόλη έχουν καταγραφεί εδώ και ένα μήνα μόλις 1.700 κρούσματα Covid. Αλλά και στο μικρότερο Γιουζού των 1,2 εκατ. που είναι αποκλεισμένοι από τη Δευτέρα για μόλις τρία ασυμπτωματικά κρούσματα, η κατάσταση είναι παρόμοια.
Τα μέσα μεταφοράς και τα οχήματα των ιδιωτών έχουν ακινητοποιηθεί. Καταστήματα και χώροι όπου μπορεί να συγκεντρώνεται το πλήθος επίσης, εκτός αν εξυπηρετούν βασικές ανάγκες.
Ακόμη και στα αυστηρά ελεγχόμενα κοινωνικά δίκτυα στην Κίνα, πολλοί είναι όσοι εκφράζουν την ανησυχία τους, γράφει ο Guardian, παρά το ότι γενικά στηρίζουν τη σκληρή στάση των Αρχών.
Ανδρας από το Σιάν ισχυρίστηκε ότι έδιωξαν τον ίδιο και τον πατέρα του γιατί ήταν από περιοχή υψηλού ρίσκου. Τελικά ο πατέρας του άνδρα πέθανε από καρδιακή προσβολή γιατί τα νοσοκομεία απαιτούν αρνητικά τεστ για να δεχτούν ασθενείς, ακόμη βέβαια και όσους δεν έχουν Covid. Αλλη μία γυναίκα που θα γεννούσε από στιγμή σε στιγμή ισχυρίστηκε ότι έχασε το παιδί της γιατί το τεστ για κορονοϊό είχε βγει περισσότερες από… τέσσερις ώρες πριν το δείξει στην είσοδο του νοσοκομείου. Και στις δύο περιπτώσεις οι σχετικές δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο σβήστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.
Εν τω μεταξύ, οι αναφορές για ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, παρά το ότι οι Αρχές δηλώνουν ότι προμηθεύουν τους κατοίκους. Κάποιοι λένε ότι άρχισαν και οι ανταλλαγές, τσιγάρα για τρόφιμα. Ούτως ή άλλως οι τιμές των τροφίμων στη Σιάν είναι, όπως λένε οι κάτοικοι, πολύ υψηλές και δεν υπάρχει κανένας τις ελέγξει.
Το βαρύ χέρι του καθεστώτος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων του lockdown πέφτει και σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση των μετακινήσεων. Εχουν γίνει ακόμη και συλλήψεις ανθρώπων που θέλησαν να διαφύγουν προς τα χωριά όπου δεν υπάρχει καραντίνα: ένας διένυσε 100 χιλιόμετρα με το ποδήλατο και άλλος ένας κολύμπησε μέσα σε παγωμένο ποτάμι.
Οι Αρχές, από την πλευρά τους, παραδέχονται ότι δεν έχει γίνει επαρκής προετοιμασία για την καραντίνα, ενώ έχουν προχωρήσει σε απολύσεις κομματικών αξιωματούχων που (τουλάχιστον κατά το Πεκίνο) ευθύνονται για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Σε περίπου ένα μήνα αρχίζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου και οι Αρχές θέλουν πάση θυσία να δώσουν την εικόνα της Covid-free χώρας, ή έστω μιας χώρας που έχει περιορίσει τον ιό τόσο πολύ ώστε να μην είναι επικίνδυνος για τους Αγώνες. Έστω και με κόστος τη φυλάκιση μερικών εκατομμυρίων πολιτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News