206
| REUTERS/Thomas Peter/Pool

Κίνα: Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο «εξαφανισμένος» υπ. Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 15:05

Κίνα: Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο «εξαφανισμένος» υπ. Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 15:05

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν επισημάνει την εξαφάνιση εδώ και έναν μήνα του Τσιν Γκανγκ από την δημόσια ζωή.

Δεν είναι ασυνήθιστο για πρόσωπα υψηλού προφίλ στην Κίνα να εξαφανίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς πολλές αρχικές εξηγήσεις –για να εμφανιστούν αργότερα ως αντικείμενα ποινικής έρευνας.

Από την άλλη, μπορεί να εξαφανιστούν, και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν χωρίς καμία εξήγηση σχετικά με την αποχή τους από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Τσιν ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κόμματος που έχουν λείψει για τόσο μεγάλο διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη στην Ινδονησία, επικαλούμενο λόγους υγείας.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν ευρέως φήμες για υποτιθέμενη εξωσυζυγική του σχέση με κινέζα δημοσιογράφο.

Μετά από λιγότερο από δύο χρόνια στη θέση του πρεσβευτή στις ΗΠΑ, ο Τσιν διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2022. Πριν από αυτό ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και είχε βοηθήσει στην οργάνωση των ταξιδιών του προέδρου Σι στο εξωτερικό.

Ο Γουάνγκ Γι, που τον αντικατέστησε, είναι ο αξιωματούχος αρμόδιος για διπλωματικά θέματα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ιεραρχικά είναι ανώτερος του υπουργού Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...