325
Απόλυτη ερημιά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου... | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Κίνα: Ακυρώθηκε το ταξίδι της Πρωτοχρονιάς

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 20:27
Απόλυτη ερημιά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου...
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Κίνα: Ακυρώθηκε το ταξίδι της Πρωτοχρονιάς

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 20:27

Τον Φεβρουάριο του 2020, ώρες μόλις πριν την κινέζικη Πρωτοχρονιά, τη μεγαλύτερη γιορτή της Κίνας, οι αρχές προχώρησαν σε μία δραστική κίνηση, επιβάλλοντας καθολικό lockdown για τα 35 εκατομμύρια κατοίκων της Γουχάν και της γύρω περιοχής.

Εναν χρόνο αργότερα, ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων δεν καθιστά αναγκαίο ένα τόσο απόλυτο μέτρο, όμως, ακόμα δεν είναι ασφαλές να γιορτάσει η χώρα όπως πριν την πανδημία.

Ετσι, οι αρχές απαγόρεψαν στους εσωτερικούς μετανάστες, που δουλεύουν σε άλλες πόλεις, να επιστρέψουν σπίτια τους και στις οικογένειές τους για τις γιορτές του νέου χρόνου, που ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους New York Times, για πολλούς από τους 300 εκατομμύρια εργαζόμενους, είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν να δουν τους δικούς τους μέσα στο έτος και έτσι θα μείνουν μακριά τους για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Καθώς πρόκειται για την περίοδο με τις περισσότερες μετακινήσεις εντός Κίνας, οι αρχές δεν το διακινδυνεύουν.

Επειδή όμως οι αντιδράσεις είναι έντονες, η κυβέρνηση και οι δήμοι προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα με διάφορες παροχές, όπως καλάθια με δώρα και κουπόνια για σουπερμάρκετ, πληρωμή τηλεφωνικών λογαριασμών και ιατρικών εξόδων κά. Σε άλλες περιπτώσεις, προτρέπουν τους εργοδότες τους να τους δώσουν αύξηση και μπόνους ή προσφέρουν ευνοϊκή μεταχείριση στις αιτήσεις για την απόκτηση εντοπιότητας.

Η ζωή για τους εσωτερικούς μετανάστες είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς οι συνθήκες εργασίας τους είναι δύσκολες, οι αμοιβές χαμηλές, ενώ το σύστημα που ισχύει στη χώρα τούς αδικεί κατάφορα: Επειδή η πρόσβαση των κινέζων πολιτών στην περίθαλψη και σε κοινωνικές υπηρεσίες βασίζεται στη διεύθυνση κατοικίας, οι εργαζόμενοι αυτοί τις στερούνται εκτός αν επιστρέψουν σπίτια τους, κάτι που συνήθως συμβαίνει μόνο την Πρωτοχρονιά -όχι όμως, πέρυσι και φέτος.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης εναντίον των μετακινήσεων τονίζοντας ότι όποιος ταξιδέψει και μεταφέρει τον κορονοϊό στους ηλικιωμένους γονείς του «δεν έχει συνείδηση».

Παρόλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν, καθώς δεν απαγορεύονται για όλους οι μετακινήσεις, και οι αρχές έχουν λάβει και άλλα μέτρα, όπως η καραντίνα και τα τεστ για τους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...