443
Κινέζοι στέκονται στην ουρά για να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό. Η πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων» παραμένει το σημαντικότερο ζητούμενο της χώρας | REUTERS/Thomas Peter

Κίνα: 27 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε ασθενείς με Covid σε χώρο καραντίνας

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 11:01
Κινέζοι στέκονται στην ουρά για να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό. Η πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων» παραμένει το σημαντικότερο ζητούμενο της χώρας
|REUTERS/Thomas Peter

Κίνα: 27 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε ασθενείς με Covid σε χώρο καραντίνας

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 11:01

Ενα λεωφορείο που μετέφερε κατοίκους από την επαρχία Γκουιζού της Κίνας, σε εγκαταστάσεις καραντίνας Covid-19 ανετράπη σε αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20.

Τραγική ειρωνεία: Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, πριν από δυόμισι χρόνια, στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν πεθάνει από κορονοϊό μόνο δύο άνθρωποι. Το τροχαίο σκότωσε τους ασθενείς με Covid  – από την ασθένεια μάλλον θα γλίτωναν όλοι.

Το περιστατικό πυροδότησε αντιδράσεις οργής στο διαδίκτυο από εκείνους που επικρίνουν την πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων» της κινεζικής κυβέρνησης

Η αυστηρή πολιτική περιλαμβάνει μαζικά τεστ και παρακολούθηση. Οσοι είναι θετικοί στον ιό, αλλά και όλες οι στενές επαφές τους, πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι ή σε ειδικές εγκαταστάσεις καραντίνας. Ακόμη και με λίγα περιστατικά νόσησης, ολόκληρη η πόλη μπορεί να τεθεί σε καραντίνα, γράφει η βρετανική ιστοσελίδα του BBC.

Για τα αίτια του δυστυχήματος, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, δεν υπάρχουν πληροφορίες, το μόνο σίγουρο είναι το ότι, το πούλμαν είχε παραβιάσει τον κανονισμό του ωραρίου κυκλοφορίας: στην Κίνα τα επιβατικά λεωφορεία δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους από τις 2 ως τις 5 τη νύχτα. Ωστόσο, το ατύχημα σημειώθηκε στις τρεις παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα.

Η κόρη ενός εκ των θυμάτων έκανε μία ανάρτηση στα social media λέγοντας ότι «δεν μπορούσε να δεχτεί» τον θάνατο της μητέρας της. «Η μαμά μου έμεινε στο σπίτι 15 μέρες. Δεν πήγε πουθενά, βγήκε μόνο για να υποβληθεί σε μοριακό τεστ. Της είπαν ότι πρέπει να οδηγηθεί σε ειδικό χώρο καραντίνας και πέθανε σε τροχαίο».

Κάποιο σχολίασαν κάτω από την ανάρτησή της, περιγράφοντας τις δικές τους δυσάρεστες εμπειρίες από τη μεταφορά τους με λεωφορείο σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Κάποιος έγραψε ότι δεκάδες άνθρωποι στριμώχτηκαν σε ένα λεωφορείο για 12 ώρες χωρίς να τους επιτρέπεται να φάνε, να πάνε στην τουαλέτα, να ανοίξουν τα παράθυρα ή να ανοίξουν τον κλιματισμό μέχρι την άφιξή τους στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Ενας άλλος αναρωτήθηκε: «Πότε θα σταματήσουν όλα αυτά»;

Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να ζήσει με την Covid, η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη χώρα που εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του ιού, πάνω από οτιδήποτε άλλο. Η επαρχία Γκουιζού βιώνει αυτή τη στιγμή μια απότομη αύξηση μολύνσεων. Μόνο το Σάββατο καταγράφηκαν 712 νέα κρούσματα  -περίπου το 70% του συνόλου των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Κίνα.

Το περιστατικό έρχεται εν όψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, με τη συζήτηση γύρω από την πολιτική της χώρας για την Covid να είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Στην πρωτεύουσα Πεκίνο, περισσότερα από 21 εκατομμύρια κάτοικοι καλούνται να στηθούν σε ουρές για να κάνουν PCR τεστ κάθε τρεις ημέρες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δημόσια κτίρια, ακόμη και σε καταστήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...