613
Παιδάκια σε ηλικία που σπαράζουν εκβιάζοντας δώρο μυξοκλαίνε στη θέα του Κιμ Γιόνγκ-ουν: πρόσφατο καρέ κλαυσιγέλωτος, που δραπέτευσε από την Πιονγκγιάνγκ με τις ευλογίες του καθεστώτος | KCNA via REUTERS

Κιμ, ο ευσυγκίνητος τύραννος που κλαίει όταν μεθάει

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2023, 10:00
Παιδάκια σε ηλικία που σπαράζουν εκβιάζοντας δώρο μυξοκλαίνε στη θέα του Κιμ Γιόνγκ-ουν: πρόσφατο καρέ κλαυσιγέλωτος, που δραπέτευσε από την Πιονγκγιάνγκ με τις ευλογίες του καθεστώτος
|KCNA via REUTERS

Κιμ, ο ευσυγκίνητος τύραννος που κλαίει όταν μεθάει

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2023, 10:00

Ο Κιμ Γιόνγκ-ουν δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δαγκάνα των Δυτικών media. Υστερα από τα δημοσιεύματα που αφορούσαν την πιθανότητα πρόωρης διαδοχής του, λόγω ασθενείας, από την 10χρονη σήμερα δευτερότοκη κόρη του, την Κιμ Τζου-άε, οι προβολείς έπεσαν ξανά στον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας και στην οικογένειά του. Προφανέστατα, δεν ενδιαφέρονται για την υγεία του Μέσα όπως ο βρετανικός Telegraph. Εξάπτονται, ωστόσο, από τις αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων, κυρίως από την ύπαρξη του «υπερηχητικού» Hwasong-17. Αυτός ο ο συγκεκριμένος πύραυλος ενοχλεί περισσότερο από τους άλλους επειδή «είναι σχεδιασμένος να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πετάει 9.300 μίλια (περί τα 15.000 χλμ.)», δηλαδή δύναται να απειλήσει τις ΗΠΑ.

Το βρετανικό φύλλο έγραψε ότι, πέρα από το αν πάσχει ή όχι από κάτι σοβαρό ο Κιμ, η ηλικία του είναι σημαδιακή: πλησιάζει στα 40 του, και στην Ασία ο σαραντάρης θεωρείται κατασταλαγμένος, άρα ο Κιμ πρέπει να διαχειριστεί τη «μαοϊκή και σταλινική κληρονομιά του». Κυοφορούνται αλλαγές, λοιπόν, κατά τη λογική αυτή, μάλλον «σε σκληρότερο τέμπο». Πάντως, όσον αφορά το ιατρικό δελτίο, υπάρχουν «υποκείμενα νοσήματα»: «Ο Κιμ είναι υπέρβαρος, καπνιστής και πότης, ενώ αγνοεί τις συμβουλές των γιατρών του και της συζύγου του να αθληθεί και να μειώσει την κραιπάλη. Το γεγονός ότι εξαφανίζεται από το προσκήνιο για μακρά διαστήματα υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας».

Ο τίτλος του δημοσιεύματος του Telegraph είναι: «Η κρίση μέσης ηλικίας του Κιμ Γιόνγκ-ουν, ο οποίος κλαίει όταν μεθάει». Δεν είναι ξεκάρφωτος, ούτε επινοήθηκε για να τονιστεί η χτυπητή αντίθεση μεταξύ του κλάματος και της σκληράδας (η βαναυσότητα των πράξεων του Κιμ περιγράφεται και σε αυτό το ρεπορτάζ, αφού αναφέρεται η εξόντωση του θείου του και των άλλων συγγενών του, κ.λπ.). Η πληροφορία για τον ευσυγκίνητο χαρακτήρα του μπεκρή ηγέτη έρχεται από σοβαρό κρατικό ίδρυμα της Σεούλ, από τον δρα Τσόι Τζινγούκ, ειδικό σε θέματα Βόρειας Κορέας, άρα αντανακλά και την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον Κιμ το πολιτικό προσωπικό του αντιπάλου δέους, της Νότιας Κορέας.

Κατόπιν αυτών αναφέρθηκαν τα τελευταία αποκτήματα του Κιμ σε «ιδιόκτητο πλούτο», στοιχεία που «αντλήθηκαν από δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης». Τι έδειξαν; «Τέσσερα κρουαζιερόπλοια και μία μαρίνα, 10 βίλες διάσπαρτες σε αμμουδερή παραλία μισού χιλιομέτρου, περιποιημένους κήπους. Ενα από τα σκάφη έχει μήκος 80 μέτρα, και λέγεται ότι διαθέτει διπλές νεροτσουλήθρες». Για μελλοθάνατος χωρίς… αύριο, δεν περνάει και άσχημα. Οι ειδικοί, πάντως, είπαν στους Βρετανούς ότι ο Κιμ ενδιαφέρεται μόνο «να πεθάνει στο παλάτι του, πολλές δεκαετίες αργότερα βέβαια, αφού θα έχει παραμείνει στην εξουσία…» Και ότι, βασικά, με όσα κάνει «ο Κιμ προστατεύει τη ζωή του, όχι τον τρόπο ζωής του».

Στο βασικό θέμα μας, ποιος θα διαδεχθεί τον Κιμ, το βρετανικό Μέσο πήρε θέση: απέρριψε την εκδοχή της κορούλας Τζου-άε («Είναι πολύ μικρή για να αναλάβει την εξουσία σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου του») και θύμισε ότι υπάρχει και η «φιλόδοξη αδελφή» του Κιμ, η Κιμ-Γιό-τζονγκ, «η οποία συχνά τον συνοδεύει, κουβαλάει τους φακέλους του, ακόμη και το σταχτοδοχείο του». Εννοείται ότι όλοι στην οικογένεια Κιμ είναι καλοζωισμένοι, σε τραγική αντίθεση με τη μάζα του βορειοκορεατικού λαού. Ο ίδιος ο Κιμ μεγάλωσε σαν πρίγκιπας, σε αίθουσες γεμάτες με παιχνίδια και με νοστιμιές κάθε λογής, ενώ οι συμπατριώτες του πεινούσαν. Ωστόσο, μεγάλωσε μόνος, χωρίς φίλους και παρέα. Και στα 12 χρόνια του εστάλη στην Ελβετία για σπουδές.

Κατακλείδα στο ρεπορτάζ, η ενδιαφέρουσα όσον αφορά τις προϋποθέσεις της διαδοχής κληρονομικότητα του καρκίνου (από πλευράς της μητέρας του Κιμ), αλλά και δείγματα δικής του πολιτικής: πώς «έπαιζε όπως ήθελε τον Τραμπ», πώς «τρομοκρατεί τον λαό του», πώς απηλλάγη από ενοχλητικούς αντιρρησίες στο περιβάλλον του κολλώντας τους την ταμπέλα του «προδότη», κ.ά. παρόμοια. Πολλά πράγματα –και κάποια φρικώδη, αν αληθεύουν οι λεπτομέρειες– για μόλις 11 ετών διάστημα άσκησης εξουσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...