«Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό οι άγιοι Πατέρες να στηρίξουν και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διαρκού Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία έδωσε ο ίδιος το παρών μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να ζητήσουν, πρόσωπο με πρόσωπο, τη συνδρομή των μητροπολιτών στη «μάχη» του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για μια «χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση» κατά την οποία τέθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις από τον υπουργό και τον καθηγητή Τσιόδρα.
«Θα παλέψουμε για το καλό του λαού. Ολοι μας θα θέλαμε να πούμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση της πανδημίας», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Ιερώνυμος.
Τσιόδρας: «Μεγάλη διασπορά στην κοινότητα»
Για εποικοδομητική συνάντηση μίλησε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την ελπίδα με την πρόοδο του εμβολιασμών να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
«Αυτή τη στιγμή», είπε, «υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα» και «θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία μας, να συζητηθεί ο υποστηρικτικός ρόλος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας».
Τα πρώτα δείγματα της «συστράτευσης» της ηγεσίας της Εκκλησίας στην «Επιχείρηση Ελευθερία» δόθηκε με την απόφαση παραπομπής αρνητών μητροπολιτών, όπως ο Κυθήρων και ο Αιτωλίας, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου -εκ των υποστηρικτών της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους ιερείς- ότι «αμαρτάνουν όσοι δεν εμβολιάζονται».
«Η υποχρεωτικότητα», τόνισε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, «πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο της Covid19». Γι’ αυτό, «θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μην διασπείρει το θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί», υπογράμμισε, απορρίπτοντας παράλληλα τα περί καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων με τους εμβολιασμούς.
«Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα ζωή ή θάνατος δεν υπάρχει εάν το Σύνταγμα ή δεν το εφαρμόζουμε», ξεκαθάρισε ο ιεράρχης, για να συμπληρώσει:
«Από την στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται αιτία να προκαλείται θάνατος στη ζωή του ίδιου και των συνανθρώπων του, αυτό είναι αμαρτία. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να καθορίσει τη σχέση του με τον συνάνθρωπό του». «Μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης Εκκλησίας απέναντι στον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του είναι δεδομένη. Σχεδόν η πλειονότητα των μητροπολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια», υποστήριξε ο Χρυσόστομος και πλέον πρόσθεσε, το μόνο που μπορεί να κάνει [η Εκκλησία] είναι να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές των εμβολίων μέσα από τη διδασκαλία της και την προσωπική επαφή των κληρικών με τους πιστούς, ότι «δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό» πίσω από τα εμβόλια, «καμία δεισιδαιμονία ή συνωμοσιολογία».
«Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας», παρατήρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας
Ερωτηθείς εξάλλου για τη στάση ιερέων στην Κρήτη που αρνούνται να κοινωνήσουν όσους έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει κάποιον πιστό από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας επειδή έχει εμβολιαστεί ή επειδή δεν έχει εμβολιαστεί».
«Το Μυστήριο, η συμμετοχή και η προσέλευση δεν έχει να κάνει με αυτή τη διάσταση της ζωής. Όποιοι το κάνουν είναι υπόλογοι απέναντι στο Θεό, την Εκκλησία και στον επίσκοπό τους», σχολίασε σε αυστηρό ύφος
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News