488
Η φωτογραφία του 33χρονου συλληφθέντος όπως διέρρευσε στον Τύπο | Ελληνική Αστυνομία

Κικίλιας για τούρκο εμπρηστή: Πλανώνται ερωτήματα – και για τις φωτιές στον Εβρο!

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 11:28
Η φωτογραφία του 33χρονου συλληφθέντος όπως διέρρευσε στον Τύπο
|Ελληνική Αστυνομία

Κικίλιας για τούρκο εμπρηστή: Πλανώνται ερωτήματα – και για τις φωτιές στον Εβρο!

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 11:28

Η υπόθεση του τούρκου αιτούντος άσυλο που συνελήφθη για εμπρησμό στον Ασπρόπυργο βρίσκεται πλέον στο «μάτι» της Αντιτρομοκρατικής, καθώς εγείρονται ερωτήματα για τον ρόλο του συλληφθέντος που εισήλθε παράνομα στη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο και από τότε «πρόλαβε» να προσαχθεί δύο φορές!

Προ ημερών, εν λόγω 33χρονος, που δήλωσε στους αστυνομικούς «καθηγητής ανώτατης εκπαίδευσης και γκιουλενιστής», είχε εντοπιστεί να κινείται ύποπτα γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ και είχε προσαχθεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για έλεγχο. Τότε είχε ισχυριστεί ότι είχε χάσει τον δρόμο του θέλοντας να πάει στην Υπηρεσία Ασύλου!

Η σύλληψή του –και η ομολογία του– ως υπαίτιος πρόκλησης εκ προθέσεως εμπρησμών και κατ’ εξακολούθηση σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Περιφερειακή Αιγάλεω, στον Ασπρόπυργο, εγείρει πλέον ερωτήματα, όχι μόνο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και για τις καταστροφικές πυρκαγιές τον περασμένο καλοκαίρι σε Αλεξανδρούπολη και Εβρο.

«Εγείρει πολλά ερωτήματα η συγκεκριμένη υπόθεση. Υπάρχουν ερωτήματα που πλανώνται και για αυτό και για τα περσινά περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη και στον Εβρο», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR Channel, ενημερώνοντας ότι για την υπόθεση του 33χρονου Τούρκου έχει επιληφθεί η Αντιτρομοκρατική και έχει οριστεί τακτική δικάσιμος.

«Είναι στρατηγικής σημασίας στη Βόρεια Ελλάδα ο Εβρος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη για εμάς, έχει τεράστια συμφέροντα ενεργειακά, εθνικά, νατοϊκά, και αισθάνομαι ότι πλέον εκφεύγει από την αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής», σημείωσε με νόημα ο Βασίλης Κικίλιας.

Οσον αφορά την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν εθελοντές στην Πάρνηθα, είπε: «Εχω ενημέρωση από τον Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας ότι έχει στοιχειοθετηθεί η δικογραφία. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει για μία ακόμη φορά τη δουλειά της και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος».

Για μία ακόμη φορά εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη μετατροπή του εξ αμελείας εμπρησμού από πλημμέλημα σε κακούργημα. Πλέον, επανέλαβε, «προφυλακίζονται οι υπαίτιοι εξ αμελείας, πόσο μάλλον αυτοί οι οποίοι έχουν στόχο να βάλουν φωτιές».

Μιλώντας για τις αλλαγές που έγιναν φέτος στο Πυροσβεστικό Σώμα σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίον αντιδρά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, «έχουμε ένα νέο δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, μαζί με τους δασάρχες και τα δασαρχεία, την αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τον Στρατό, την Αστυνομία φυσικά, το Λιμενικό και όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται».

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τη συλλογική ευθύνη που έχει το κράτος φυσικά, αλλά και την ατομική μας ευθύνη σε σχέση με τον χώρο μας, τη γειτονιά μας, το σπίτι μας, την αυλή μας, το οικόπεδό μας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», ο υπουργός επεσήμανε ότι αποτελεί «μια μεγάλη προίκα για τις επόμενες γενιές. Θα αρχίσει να παραλαμβάνεται από το 2025, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Περιλαμβάνει ό,τι έχει η νέα τεχνολογία, συν νέα αεροσκάφη, Canadair, ελικόπτερα, drones, αμφίβια, τράκτορες, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...